Fotograf: Lo Birgersson En tonåring sitter tillbakalutad och läser en faktabok.

Plattform för samverkan

I Litteraturstadens handlingsplan 2022-2025 finns sex samverkansområden där stadens aktörer med gemensam kraft satsar på litteratur, läsning och skrivande.

Litteraturstaden Göteborg är en plattform för samverkan mellan litteraturaktörer, på lokal, regional, nationell och global nivå, och en bro till olika samhällssektorer. Genom samverkan kan läs- och skrivfrämjande insatser stärkas, deltagandet i kulturlivet vidgas, insatser för yttrandefrihet intensifieras samt kreativa näringar och litteraturutbyten utvecklas. Litteraturstaden är en öppen gemenskap som potentiella samverkansparter kan ansluta till.

I Litteraturstadens handlingsplan 2022–2025 finns sex samverkansområden där stadens aktörer med gemensam kraft satsar på litteratur, läsning och skrivande.

Handlingsplanens sex områden:

  • Staden där vi läser för våra barn
  • Staden som diktsamling
  • Litteratur för bättre social välfärd
  • Samverkan för yttrandefrihet
  • Internationella författarmöten
  • Internationella utbyten för förändring

Nedan följer en översikt över de sex områdena. Mer information finns på de specifika sidorna för varje område (till vänster i webbläsare, och nedanför i mobiltelefon).

Staden där vi läser för våra barn

Daglig högläsning är en viktig komponent för att utveckla barns språk, öka deras ordförråd och uttrycksförmåga samt för att skapa läslust och stärka deras läsförmåga.

Arbetet fokuserar på barns språkresa under uppväxten och bygger på föräldraengagemang, modersmålets kraft, metodstöd, samspelets betydelse och läslust genom både tryckt och digital media. Målgruppen är barn, ungdomar och deras viktiga vuxna med ökad läsförståelse, förbättrade skolresultat och ökad jämlikhet som mål.

Samverkanspartners är Göteborgs Stad (förskola, skola, Världslitteraturhuset, biblioteken och kommunala bolag), Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, näringsliv och föreningsliv. 

Staden som diktsamling

Det ska märkas att Göteborg är en Litteraturstad. Målet är en kreativ stad där litteraturen tar plats i stadsmiljön. I det offentliga rummet i Göteborg och regionen ska boende och besökare kunna möta litteratur i sin vardag. Avsikten är också att underlätta för bland annat poeter, författare, forskare och konstnärer att bidra med litteratur i stadens och regionens livsmiljöer.

Satsningen främjar delaktighet och läsande genom lekfullhet och ett experimentellt förhållningssätt – på brunnslock, i fönster, på berg och husväggar, spårvagnar och bussar samt på kanaler och älv.

Samverkanspartners är Göteborgs Stad (förvaltningen för kretslopp och vatten, Göteborgs Konsthall och kommunala bolag), trafik- och fastighetsbolag, Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Göteborgs universitet, folkbildning, lokalt närings- och föreningsliv.

Litteratur för bättre social välfärd

I en tid av samhällsomvandlingar behöver människor stärkas än mer, med hänsyn tagen till faktorer som klass, kön, etnicitet, socioekonomi, utbildning, hälsa och livslängd och olika former av utsatthet. Genom konstnärers blick kan välfärdsarbetet göras mer öppet för olika perspektiv.

Inom Litteraturstaden Göteborg pågår därför verksamheter som biblioterapi, shared reading och läs- och skrivarverkstäder. Det arbetas också med medie- och informationskunnighet, digital delaktighet för alla åldrar, och metodutveckling inom fältet hälsa och litteratur.

Författare, bibliotekarier, forskare och personer verksamma i social-, kultur- och hälsoarbete är viktiga aktörer i det här arbetet. Målet är förbättrad kulturell och social välfärd samt ett breddat deltagande i kulturlivet.

Samverkanspartners är Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Bokmässan, Författarcentrum Väst, Litteraturhuset, sjukhus, föreningen för narrativ medicin, Angereds bokmässa, folkbildning och lokalt närings- och föreningsliv.

Samverkan för yttrandefrihet

Göteborg har varit en ICORN fristad för förföljda författare och konstnärer sedan 1995. Inget annat land i världen har så många fristäder som Sverige. Det gör Göteborg och fristadsregionen Västra Götaland till en viktig röst i världen.  

Arbetet för att stärka yttrandefriheten blir allt viktigare i en tid av vittrande demokratier, växande hot och förföljelse världen över. Litteraturstaden Göteborg arbetar därför med att utveckla strategier och samarbeten för att skapa ett mer robust demokratiskt samhälle. Här ingår samverkan med andra Unesco litteraturstäder och ICORN fristäder, ett stärkt nordiskt samarbete samt spridning av demokratiforskning. Satsningen involverar också författare, forskare, journalister och andra som arbetar med yttrandefrihet, konstnärlig frihet och akademisk frihet.

Med ökad samverkan är målet att yttrandefrihetsarbetet stärks och förståelsen fördjupas för de utmaningar som yttrandefriheten står inför globalt.

Samverkanspartners är idag bland annat Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Bokmässan, Författarcentrum Väst, Litteraturhuset, ICORN, Svenska PEN, Hanaholmen, Debates on Europe och Sveriges Författarförbund.

Internationella författarmöten

Litteraturstaden Göteborg för samman erfarenheter, kulturer, språk, internationella och lokala författare, översättare, kritiker, forskare och läsare. Det kan vara skrivarresidens, författar- och översättarutbyten, utbildningar och författarmöten, med både internationella författare och författare knutna till lokala och regionala språkcommunities.

Målet är ett ökat utbyte mellan författare och mellan författare och läsare, samt att stärka kulturella näringar. Genom att spegla den mångspråkiga allmänheten bidrar Litteraturstaden Göteborg till ökad delaktighet och att fler röster ges plats.

Samverkanspartners är Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Göteborgs universitet, Bokmässan, Författarcentrum Väst, Litteraturhuset, Angereds Bokmässa, författarförbund, kulturinstitut, stadens internationella författarnätverk, förlag, tidskrifter, festivaler och föreningar.

Internationella utbyten för förändring

Litteraturstaden Göteborg har litterära utbyten med många platser runt om i världen. Genom att utveckla, behålla och fördjupa internationella litteratursamarbeten är målet att verka för hållbar samhällsutveckling, kunskaps- och handelsutbyte och en stärkt global gemenskap.

Pågående samverkan inbegriper bland annat:

  • Litteratur- och demokratiutbyte med Sydafrika kring minoritetsspråk och översättning
  • Samverkan kring judisk litteratur mellan Unescostäder  
  • Samverkan med Baltikum och Litteraturstäderna Lviv och Vilnius
  • Utbyte kring barnböcker med Montevideo i Uruguay och Seoul i Sydkorea
  • Utbyte inom lyrik och musik med Phnom Penh i Kambodja

Samverkanspartners är Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Universitet, Bokmässan, Författarcentrum Väst, Litteraturhuset, Judiska salongen, PEN, City of Music Norrköping, National Nordic Museum, Inter-American Development Bank samt universitet, bokmässor och intresseorganisationer i berörda städer.

Är du en aktör som vill samverka inom något av dessa områden?

Hör av dig till cityofliterature@goteborg.se