Om Litteraturstaden Göteborg
År 2021 utsågs Göteborg till en UNESCO City of Literature. Det är ett permanent åtagande som betyder att staden och regionen ska arbeta strategiskt med litteratur för att öka hållbarheten i samhället, i enlighet med FN:s globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. Arbetet sker både lokalt, regionalt och globalt.
Internationellt nätverk
Litteraturstaden Göteborg är en del av Unescos internationella nätverk för kreativa städer, som består av sju kulturella grenar: design, digitala konstnärliga uttryck, film, gastronomi, hantverk och folklig konst, litteratur och musik. Nätverket bildades 2004 för att stärka internationellt samarbete mellan städer som arbetar med kreativitet och kultur som centrala faktorer för hållbar stadsutveckling, i enlighet med Agenda 2030.
Stadens och regionens aktörer
Litteraturstaden Göteborg är både stad och region, med dess rika flora av författare, kulturtidskrifter, förlag, internationell bokmässa, fristadsarbete, litterärt föreningsliv, litterära utbildningar, starka lärosäten, biblioteksverksamhet, och inte minst läsare. Här finns ett stort antal aktörer inom offentlig sektor, akademi, näringsliv och civilsamhälle som verkar för litteratur och läsning.
Utnämningen av Göteborg till en Unesco Litteraturstad innebär att en stad och en region med litterär sprängkraft stärks ytterligare i sina verksamheter. Det innebär också en fördjupad gemenskap på lokal och global nivå med möjligheter för många, alltifrån författare till läsare och invånare.
Göteborgs Stad, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen utgör de tre bärande parterna i Litteraturstaden Göteborg, som tillsammans ska säkra Göteborgs åtaganden mot Unesco in i framtiden. Tillsammans med Bokmässan i Göteborg, Författarcentrum Väst och Göteborgs Litteraturhus utgör de Litteraturstadens sex huvudparter.
Läs mer om de aktörer som finns i Göteborg och i regionen
Litteratur som nyckel till hållbar samhällsutveckling
För de flesta är Göteborg en bra stad att växa upp och leva i, men samtidigt finns det stora skillnader i livsvillkor mellan göteborgare och mellan olika delar av staden. Vid Göteborgs Stads första jämlikhetskonferens 2014 fick vi ett råd av folkhälsoexperten Sir Michael Marmot: Vill ni göra mer för att minska klyftorna i staden? Läs för era barn!
Det finns omfattande forskning som visar att en av de viktigaste faktorerna för ett barns möjligheter i livet är läsförmågan. Läsningen påverkar inte bara barnets resultat i skolan och studierna, utan även dess välbefinnande, sociala kompetens och framgång senare i livet. Litteratur är en nyckel till social hållbarhet och prioriterat för Unescos nätverk för kreativa städer. Nätverket med andra litteraturstäder ger oss tillgång till tillgång till internationell kunskap, vilket ger oss möjlighet att snabba på en hållbar stadsutveckling lokalt.
För oss i Göteborg är det tydligt att hela den litterära infrastrukturen är avgörande för att det ska finnas litteratur som stimulerar till läslust i alla åldrar. Därför satsar Göteborg på att bli en litteraturstad i världsklass; för läsarnas, kulturlivets och näringslivets skull.
Ansökan 2021
Göteborgs ansökan startade som initiativ från många av stadens litterära aktörer. Inte mindre än 300 organisationer, institut, entreprenörer, icke-statliga organisationer och författare engagerades under ansökningsprocessen. Något som visar på den betydande roll som litteraturen har i Göteborg. Arbetet med ansökan la grunden till det nätverk som idag finns i Göteborg och regionen.
Läs mer om arbetet kring Göteborgs ansökan till Unesco City of Literature