Sápmi och Rymden tema när Bokmässan firar 40 år av ilningar i själen.

Publicerad 29 april 2024

I år firar Bokmässan i Göteborg fyra årtionden av inspirerande möten, banbrytande författarskap och omvälvande berättelser. Nya litterära och tankemässiga upplevelser skapas i och med bland annat tema Sápmi och Rymden när Bokmässan går av stapeln 26–29 september, på Svenska Mässan i Göteborg.

Bokmässan grundades 1985 av Bertil Falck och Conny Jacobsson, två eldsjälar med en vilja att inspirera bibliotekarier genom litteraturen och kulturdebatten. Fyra decennier senare är Bokmässan Nordens största kulturevenemang, och ett nav för litteratur och kulturdebatt i Sverige som samlar Sveriges författare och förlag, och lockar till över 80 000 besök från den läsande allmänheten. Årets jubileum kommer att prägla mässan och tillföra en extra dimension av festligheter och nostalgi. Med visionen att skapa ilningar i själen genom att ge besökarna den mest tankeväckande upplevelsen under året i minne skapar Bokmässan en sprakande fest och hyllning till alla de bokälskare, författare, teman och ögonblick som gett form åt den genom åren.

Varje år präglas Bokmässan av en Guest of Honour och utvalda teman som sätter sin stämpel på upplevelsen. 2024 års teman är Sápmi och Rymden, och kommer därför ge besökare och deltagare en helt ny upplevelse genom att de färgar seminarieprogram, scener och mässupplevelsen i stort.

Tema Sápmi

Temat Sápmi belyser hela den samiska litteraturens kraftfulla mångfald. Det arrangeras i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte och författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är 2024 års hedersgäster på Bokmässan.  

Den samiska litteraturen har sina rötter i en muntlig berättartradition med jojk som grund. Redan på 1600-talet spreds jojkpoesi över Europa som inspirerade flera av den tidens litterära giganter till att skriva. I dag räknas Olaus Sirma som den förste samiske författaren.  

Under det rasistiskt tyngda 1900-talet tystnade många samer, men berättelserna dog inte. Litteraturen blev ett vittnesmål och en del av ett motstånd mot kolonialismen. Johan Turis böcker skrevs som ett svar på människors okunskap om Sápmi, och politiska aktivister som Elsa Laula och Karin Stenberg gav ut pamfletter som läses än i dag. Sedan 1970-talet har samisk litteratur varit en del av den globala urfolksrörelsen, som de senaste decennierna gått i fronten i kampen mot klimatförändringarna.  

I dag skriver Sápmi om allt från brännande akuta mark- och skogsexploateringar till försoning. Det litterära samtalet tar utgångspunkt i samisk filosofi och världsbild, med författare som Ann-Helén Laestadius, Niillas Holmberg, Elin Anna Labba och Sigbjørn Skåden, men också med klassiska röster som Paulus Utsi och Nils-Aslak Valkeapää. Musik, film och duodji lyfter Sápmis berättande direkt till internationella scener genom konstnärer som Britta Marakatt-Labba och Joar Nango.

På Bokmässan möter vi en spännande, genreöverskridande litteratur i olika former, som utmanar normer, tankar och den nordiska självbilden. 

Tema Rymden

Rymden är ofattbart stor. Människor som blickat upp mot en stjärnklar himmel har i alla tider ställt sig frågor om sin egen existens. Rymden har alltid fungerat som en katalysator för fantasier, idéer och frågor om vilka vi är och vår plats i universum. Rymden ger perspektiv.  

Genom hela litteraturens historia har där funnits en växelverkan mellan kultur och vetenskap, mellan dikt och fiktion. Där har möjligheterna varit oändliga. I dag har många av fiktionens uppfinningar blivit verkliga. Våra samhällen är beroende av rymdteknik för att fungera. Utan satellitkommunikation fungerar varken kortbetalningar, smarta telefoner eller godstrafik. Utan jordobserverande satelliter kan inte väderleksprognoser göras eller utsläpp bevakas. Rymdforskningen är ett av de största områdena för innovation och teknikutveckling, som även får användning nere på jorden.  

Med temat Rymden uppmanar Bokmässan till stora samtal: om modern teknik, om fantasins gränser och om vår livsforms historia och framtid. 

Bokmässans partner i temat är Rymdstyrelsen. 

Mer information

Seminarieprogrammet presenterades på bokmassan.se 28 maj. Scenprogrammen presenteras 22 augusti.

Läs mer om Bokmässan och årets teman på www.bokmassan.se