Frida Edman, mässansvarig och Oskar Ekström, programchef. Fotograf Natalie Greppi

Litteratursverige möts i Göteborg – för fyrtionde gången

Publicerad 13 juni 2024

Bokmässan i Göteborg har släppt 2024 års seminarieprogram – 300 unika samtal, intervjuer och debatter som samlar litteratursverige, och internationella författare i staden i september.

På en presskonferens i Stockholm och ett publikt programsläpp i Göteborg presenterades ett seminarieprogram som samlar 862 framstående författare, forskare, opinionsbildare och samhällsdebattörer, varav 113 är utländska gäster från 29 länder. Utöver att lyfta fram författarskap och den senaste utgivningen, omfattar programmet även aktuella frågor om krig, konflikter, historia, media och ideologi. En nyhet är ett psykologispår, som undersöker hur det är att vara människa, och ett helt nytt musikspår, som utforskar det fascinerande gränslandet mellan litteratur och musik.

– I år fyller vi 40 och det ska vi fira! Ända sedan starten har Bokmässan skapat ilningar i själen genom oväntade möten mellan spännande gäster och läsare. Bokmässan är som ett historiskt arkiv som reflekterar och dokumenterar vår tids stora frågor och berättelser. Årets program är inget undantag, det erbjuder en djupdykning i aktuella ämnen som berör och engagerar säger Frida Edman, mässansvarig.  

Streama årets presskonferens och läs hela Bokmässans program på www.bokmassan.se

Hederspriset Sjöjungfrun (The Mermaid Award) till Joyce Carol Oates

Inför Bokmässans 40-årsjubileum får Bokmässans ikoniska symbol, sjöjungfrun, en ny betydelse genom att den också blir ett prestigefyllt litterärt pris. Priset tilldelas en verksam författare som har berört svenska läsare. Sjöjungfrun 2024 tilldelas Joyce Carol Oates, som besökte Bokmässan första gången 1987. Priset delas ut på ett särskilt seminarium med prisceremoni lördagen den 27 september kl 11.00.

– Förutom vår fantastiska stjärna Oates, välkomnar vi ett flertal andra framstående internationella författare och gäster, inklusive Hernan DiazMaria StepanovaChris Whitaker och Baek Heena. Vi är också glada över att ha flera stora sci-fi-författare på plats, bland andra Alastair ReynoldsPeter F. Hamilton och Ken MacLeod. Årets program är mångfacetterat och speglar vår samtid. Det berör frågor om krig och konflikter, historia, mediefrågor och ideologi, men också djupa samtal och spännande gäster inom en rad andra områden, säger Oskar Ekström, programchef.  

En viktig påminnelse om yttrandefrihet

Mitt i firandet av jubileumsmässan, kommer Bokmässan också att minnas de som inte kan vara med oss. Dawit Isaak och Gui Minhai fyller båda 60 år men sitter fortfarande fängslade för att de yttrat sina fria ord. En manifestation kommer att arrangeras under Bokmässan på Yttrandefrihetsscenen. Läs mer på bokmassan.se/fangsladeforfattar

Årets hedersgäst: Tjállegoahte 

Årets största kulturella satsning är Tema Sápmi, där Bokmässan lyfter fram den rika samiska berättartraditionen. Detta är den största samiska kultursatsningen utanför Sápmi någonsin, ett tema som sträcker sig bortom nationsgränser. Med 27 seminarier och 82 medverkande, inklusive hedersgästen  Tjállegoahte som arrangerar 15 seminarier, utforskar temat samisk historia, litteratur och filosofi. Bokmässan välkomnar även urfolksgäster från andra länder för att skapa nya, oväntade möten. Besökarna kommer att få inspireras och ta del av en gedigen berättartradition, som har sin utgångspunkt i jojk och duodji, samisk slöjd.
 
Tema Sápmi arrangeras i samarbete med kulturinstitutionen Tjállegoahte och de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi, som är 2024 års hedersgäster på Bokmässan.  

Tema Rymden

Rymden har alltid fungerat som en katalysator för fantasier, idéer och frågor om vår existens och plats i universum. Men rymden är mer än så! Idag är våra samhällen beroende av rymdteknik för att fungera, och vi befinner oss i vår tids största rymdålder med enorma investeringar i rymdindustrin. Med temat uppmanar Bokmässan 2024 till stora samtal: om modern teknik, om fantasins gränser och om vår livsforms historia och framtid.
 
Årets tema om Rymden omfattar 28 seminarier, varav 11 arrangeras av Rymdstyrelsen, som är partner till temat. Totalt medverkar 78 gäster i programmet, som är både brett och mångfacetterat, samlar forskare och framstående sci-fi-författare och tar upp existentiella frågor. Det blir en rik variation av seminarier och diskussioner, från rymdpolitik och juridik till vetenskap och science fiction. Programmet inkluderar diskussioner där präster, fysiker och astronauter – Marcus WandtChrister FuglesangSara García Alonso och Andreas Mogensen – delar med sig av sina olika erfarenheter av och fascination för rymden. Frågor som "Är vi ensamma i universum?" och "Var kommer vi ifrån?" kommer också att speglas i programmet.  

Skola och bibliotek

Bokmässan har en stolt tradition av att främja kompetensutveckling inom skola och bibliotek. Det är en tradition som sträcker sig tillbaka till Bokmässans ursprung som en renodlad biblioteksmässa 1985. Idag fortsätter mässan att vara en viktig plats för lärare och bibliotekarier från hela landet att samlas, nätverka och delta i ett omfattande program som är skräddarsytt för deras professionella utveckling.

Biblioteksseminarierna erbjuder fortbildning och insikter i bibliotekens betydelse i samhället. Här diskuteras i år bland annat bemannade skolbibliotek, förbjudna böcker och spel på biblioteken. Dessutom är hela Bokmässans program, med sitt fokus på aktuell utgivning och litterära trender, också av stort intresse för bibliotekarier och ger dem möjlighet att upptäcka nya böcker och författarskap.

Under veckodagarna torsdag och fredag arrangeras Skolspåret, där lärare, skolledare och andra verksamma inom skola kan ta del av speciellt utvalda seminarier som sätter utbildningens utmaningar, kraft och möjligheter i centrum. Här ges inblick i skolvardagen och aktuell forskning, både nationellt och globalt. Många av samtidens främsta skolexperter, författare och inspiratörer medverkar, och samtalen fokuserar på de kunskaper och metoder som behövs för att bygga ett inkluderande samhälle.