Burcu Sahin, årets Brunnslockspoet 2025, foto Chai Saeidi. Brunnslock med poeten Anna Greta Vides dikt från 2020, foto Max Ljungberg.

Burcu Sahin utsedd till årets Brunnslockspoet

Publicerad 14 mars 2025

Poeten Burcu Sahin har utsetts till 2025 års brunnslockspoet. Tillkännagivandet gjordes idag under Umeå internationella litteraturfestival. En nyskriven dikt presenteras på Bokmässan i Göteborg i september.

För sjunde året i rad tilldelas en poet uppdraget att skriva en dikt som gjuts in i brunnslock. De läggs ut i städer runt om i Sverige för att upptäckas och läsas i generationer framåt.

Burcu Sahin, född 1993, gjorde en uppmärksammad debut med diktsamlingen Broderier 2018 som belönades med Katapultpriset. Hon har tidigare undervisat på Biskops-Arnö och Skrivarakademin i Stockholm. Hennes andra diktsamling, Blodbok, utkom 2022.

–  Brunnslockspoesin är en möjlighet att uppmärksamma gränsen mellan gata och underjord, porten till det för oss osynliga rummet. Det ska bli spännande att utforska det, säger Burcu Sahin.

Juryns motivering

I ord efter ord, stygn för stygn skriver Burcu Sahin fram en omsorgsfull, oroande och samtidigt mycket precis poetisk väv. Det är en poesi som undersöker relationen mellan mödrar och döttrar och som ställer svåra frågor om var försoningen finns – i dikten eller i verkligheten? I diktsamlingarna Broderier och Blodbok korsas brev med sånger och efterhand avtäcker dikten tystnader från nationens mörka arv. Ekon från dåtiden ramar in nutiden, som ringer in framtiden. Sahin har visat sig vara en viktig röst för såväl det konkreta som det sinnliga och nu ser vi fram emot hur hon som årets brunnslockspoet ger sig i kast med det taktila uppdraget att skriva en dikt på locken till våra gemensamma brunnar.

Brunnslockspoesi – Sveriges tyngsta kultursatsning

Idén med brunnslockspoesi föddes i Göteborg 2018 som en del av stadens 400-årsjubileum. Sedan dess har den spridits till flera städer i landet, från Umeå i norr till Malmö i söder. Målet är att sprida poesi till platser och läsare dit den annars sällan når, och skapa en medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark som ger oss rent vatten och även transporterar bort regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.

Sedan starten i Göteborg 2019 har flera kommuner anslutit sig till projektet. Idag kan man hitta Brunnslockspoesi på gatorna i städer som Umeå, Uppsala, Malmö, Lund, Lomma, Burlöv och Eslöv. Det är en satsning som inte bara sprider poesi utan också lyfter fram och skapar en medvetenhet om den viktiga och ofta osynliga infrastrukturen under marken.

Tidigare Brunnslockspoeter

  • Lina Ekdahl (2019)
  • Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide
  • Malte Persson (2021)
  • Mariam Naraghi (2022)
  • Ann Jäderlund (2023)
  • Fredrik Nyberg (2024)

Brunnslockspoesin är sedan 2024 en del av Litteraturstaden Göteborg.