Barnens bibliotek lanserar ny sajt

Publicerad 27 maj 2024

Nu lanseras en helt ny version av Barnens bibliotek, Västra Götalandsregionens största litterära besöksmål för barn och unga. Sajten hade en halv miljon besök förra året och innehåller boktips, info om författare och quiz. Den används flitigt av bibliotekarier, lärare och föräldrar.

I över 25 år har barnensbibliotek.se varit en reklamfri webbplats för barn 8–12 år, med målet att uppmuntra läs- och skrivlusten. Här får även bibliotek över hela landet stöd i sitt läsfrämjande arbete. Lärare och föräldrar kan också hitta tips kring läsning för och med barn. 

Nu nylanseras sajten, bland annat för ökad digital stabilitet och större användarvänlighet. Det finns tydliga separata ingångar för barn- och vuxenmaterial, nya interaktiva delar för barn och en uppdaterad bokkatalog. Den får dessutom ny design.   

Att ge barn och unga likvärdiga förutsättningar till en fullgod läsförmåga och lustfyllda litteraturupplevelser knyter även an till en rad prioriterade områden i Västra Götalandsregionens kulturstrategi, bland annat att stärka barns och ungas rätt till konst och kultur, och att stärka arbetet för yttrandefrihet och demokrati. 

– Språk är makt, och varje barn har rätt till ett rikt språk. Detta för att utveckla sin livspotential men också för att klara skolan och bli en del av samhället på riktigt. Just läsning förknippas gärna med nyttighet, men det är minst lika viktigt för att barn ska utveckla fantasi, kreativitet och empati, säger Katti Hoflin, kulturchef, Västra Götalandsregionen. 

Fakta om Barnens bibliotek 

Barnens bibliotek är en digital plattform för barn med syfte att verka läs-, skriv- och litteraturfrämjande. Webbplatsen barnensbibliotek.se erbjuder även material för folkbibliotekarier, skolbibliotekarier, lärare och föräldrar som i sin tur uppmuntrar barns intresse för läsning, litteratur och skrivande. Barnens bibliotek drivs av den regionala biblioteksverksamheten i Västra Götalandsregionen sedan 1996. 2023 hade sajten 535 000 besök.