Litteraturstaden på Bokmässan
Publicerad 5 september 2024
Under årets upplaga av Bokmässan presenterar Litteraturstadens huvudparter mer än femtio programpunkter som på olika sätt firar litteratur, läsning och yttrandefrihet i det mångspråkiga Göteborg. Här kan du få ta del av några scener och programpunkterna där huvudaktörerna medverkar.
Rum för poesi
Rum för poesi är Bokmässans plats för lyrik. Torsdag–lördag hålls uppläsningar där fyra poeter per timme framför sina dikter på scen. Uppläsningar av såväl nyutgivna dikter som verk publicerade för decennier sedan. Både debuterande och väletablerade, svenska som internationella, författare.
Torsdag 26 september 16:30-17
Årets
Brunnslockspoet: Fredrik Nyberg
Sedan 2019 utses årligen en poet till Årets Brunnslockspoet som får i uppdrag att skriva en ny dikt vilken kommer att gjutas in i brunnslock som placeras i en mängd svenska städer för läsning det kommande seklet. Årets Brunnslockspoet Fredrik Nyberg avtäcker sitt brunnslock, samtalar om processen och framför för första gången sin nyskriva dikt.
Yttrandefrihetsscenen
Plats: H-hallen
Yttrandefrihetsscenen ger plats för samtal om demokrati, yttrandefrihet och fristadstankens viktiga initiativ för dessa. Bakom scenen som står en rad aktörer; Bokmässan, Göteborgs Stads kulturförvaltning, Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, ICORN, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Svenska Akademien, Voksenåsen – kulturcentrum för svensk-norskt samarbete och WIN WIN Gothenburg Sustainability Award.
Fredag 27 september 10.00-10.20
Att
skriva det som inte får sägas - ett samtal om fiktionens möjligheter att
beskriva verkligheten i Bangladesh
Göteborgs fristadskonstnär Tito Saiful Baten tvingades fly sitt hemland Bangladesh efter att ha publicerat en roman byggd på verkliga händelser om övergrepp och mord på barn i religiösa skolor. Här samtalar han med Helena Thorfinn, tidigare SVT-journalist och biståndsarbetare för Sida som arbetat flera år i Bangladesh huvudstad Dhaka. Hon har sedan dess skrivit flera romaner som utspelar sig i Bangladesh, där huvudpersonen i romanerna för en kamp för mänskliga rättigheter. Samtalet sker på engelska.
Lördag 28 september 13.30-13.50
Översättning
och överlevnad
Mamon Zaidy var verksam som författare och översättare i Libyen Efter att ha introducerat flera sekulära och kontroversiella texter för den arabiska läsekretsen, mötte han kritik, hot och förföljelse. Detta tvingade honom att lämna landet och han fick en fristad i Uppsala 2022. Nu är hans egen bok Blå Sand översatt till svenska. Hur arbetar man med litterära skildringar av erfarenheter som står långt ifrån läsarna på det nya språket? Mamon Zaidy samtalar med Jennifer Hayashida som är poet, översättare och doktorand i konstnärlig gestaltning vid HDK-Valand, där hon arbetar med ett avhandlingsprojekt som rör litterär översättning som en plats för social förändring. Samtalet sker på engelska.
Söndag 29 september 12.30-12.50
Hur
tar vi ansvar för yttrandefriheten i en litteraturstad?
53 städer i världen är av UNESCO utsedda till Cities of Literature, några av dem i autokratiska länder med svag pressfrihet. Men tio av dem är också fristäder, genom medlemskap i ICORN tar de emot förföljda konstnärer och erbjuder en plats att verka i trygghet. Krakow är en av dessa städer, som arbetat för mer demokrati och yttrandefrihet även under flera år av repressiv politik på nationell nivå. Kan vi stärka varandra och få fler litteraturstäder att bli aktiva i kampen för yttrandefrihet? Samtalet sker på engelska.
Deltagare: Elżbieta Foltyniak, Focal Point Krakow City of Literature, Dominika Kasprowicz, ICORN Coordinator, Krakow City of Refuge, Joakim Albrektson, Focal Point Gothenburg City of Literature och Malin Schiller, ICORN Coordinator, Gothenburg City of Refuge
Fristaden på Bokmässan, Globala torget
Plats: H-hallen
Fristaden på Bokmässan är en ny plats som omfattar 60 kvm på Globala torget. Den innehåller en yta för workshop med interaktiv konst, vilken leds av Duaa Kamel, Uddevallas tidigare fristadkonstnär. Här går att se utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck, med text av Mustafa Can och fotografier av Anders Hansson. Utställningen ger en inramning och en ingång till att förstå ICORN och fristadsarbetet. Ett mål med platsen är att fristadskonstnärer ska kunna etablera kontakter och sammanhang. Aktiviteter kommer att pågå löpande under mässdagarna.
Fristaden genomförs av Kulturförvaltningen Göteborg, Fristad Göteborg och Bokmässan, med stöd av Kulturrådet.
Biblioteksscenen
Plats: D-hallen
Biblioteksscenen har fokus på biblioteksutveckling, läsfrämjande- och litteraturfrågor presenterar Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen, Kungliga biblioteket och Svensk biblioteksförening tillsammans ett varierat innehåll med över 30 programpunkter.
Årets program speglar aktuella frågor om bibliotekens verklighet, utmaningar och möjligheter. Flera punkter lyfter även litteraturen i sig och årets samiska tema.
Nedan följer ett urval av programpunkter:
Torsdag 26 september 11-11.20
Möt nya barnensbibliotek.se
Hur kan man använda Barnens biblioteks nya webbplats för att jobba läs- och skrivfrämjande med barn? Vilket innehåll väcker mest läsintresse och hur kan materialet användas ute i verksamheterna? Våren 2024 lanserades den nya sajten och här samtalar Lisa Ahlqvist och Jenny Björnulfsson, Barnens bibliotek, med bibliotekskonsulent Bodil Alvarsdotter om barns delaktighet i processen och vikten av digital tillgänglighet. Dessutom blickar de framåt och berättar om allt nytt innehåll som planeras för barnensbibliotek.se.
Fredag 27 september 9:30-09:50
Att arbeta för yttrandefrihet via medlemskap i
ICORN
Västra Götalandsregionen har åtagit sig ansvaret att vara fristad och en tydlig röst för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, genom medlemskap i organisationen International Cities of Refuge Network, ICORN. Det innebär ett starkt ställningstagande för yttrandefriheten för konstnärer som lever under hot i sina hemländer. Genom regionalt stöd kan kommuner i Västra Götaland bli en fristad för hotade konstnärer. Hör Carl Forsberg (MP), vice ordförande Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Pär Johansson (S), ordförande i Göteborgs kulturnämnd och Helge Lunde, Executive director, ICORN, i ett samtal om att arbeta för yttrandefrihetsfrågor via fristadsarbetet och medlemskapet i ICORN. Samtalsledare är Johanna Lindström, konsulent, Kulturförvaltningen VGR.
Fredag 27 september 15:30-15:50
Elsa Beskow 150 år – ytlig idylliker eller
radikal konstnär?
Vad vore svensk barnlitteratur utan Elsa Beskow? Hon föddes 1874 i Stockholm och fick sitt stora genombrott 1901 med Puttes äventyr i blåbärsskogen. Trots perioder av hård negativ kritik där hon ansågs som ytlig idylliker, har hennes böcker om Tomtebobarnen, Putte i blåbärsskogen, Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin, barnen i Hattstugan ständigt kommit i nytryck. På senare tid har Elsa Beskow uppvärderats och samtida kritiker menar till och med att hennes bilder är radikala, sett utifrån ett genus- och barnperspektiv. Den höga konstnärliga kvaliteten hos hennes verk har också övertygat. Ett stort antal av Elsa Beskows bilderböcker finns sedan början av februari 2024 tillgängliga i fulltext via Litteraturbanken. Litteraturbankens Paulina Helgeson samtalar här med Lotta Olsson, barnboksredaktör på DN och Linda Holmer, HDK Valand om Beskows konstnärskap.
Fredag 27 september 17-17:20
Stenograf, resenär, bokslukare – om Astrid
Lindgrens Kati-böcker
När Astrid Lindgren 1949 gav sig av på reportageresa till USA på uppdrag av "Damernas värld" föddes Kati, en läshungrig huvudperson med aptit på livet. De tre böckerna om Kati är en blandning av olika genrer och har, precis som Astrid Lindgrens flickböcker, levt ett liv lite i skuggan av den övriga produktionen. Men Kati-böckerna förtjänar både läsning och uppmärksamhet, inte minst för deras inblick i kontorslivet på 1940-talet och Katis kärleksfulla förhållande till den klassiska litteraturen. Och, är Kati det närmsta Astrid Lindgren kommer ett självporträtt? Samtal mellan Malin Nauwerck, Svenska Barnboksinstitutet, Jonas Ellerström, författare och Paulina Helgeson, Litteraturbanken.
Fredag 27 september 17:30-17:50
Läsning utan gränser - möt märkliga mammor,
svävande lyktor och lyckokakor
Författarcentrum Västs internationella initiativ "Läsning utan gränser" är ett samarbete mellan Västsverige, Sydkorea och Uruguay för att stimulera barns läsning och öka tillgången till en mångkulturell barnlitteratur. Barnböckerna En märklig mamma av ALMA-pristagaren Baek Heena från Sydkorea , Den svävande lyktan av Laura Santullo från Uruguay och Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn från Göteborg valdes av en jury för att författarna med litterär finess, humor och värme bjuder in läsaren till en såväl vardaglig som magisk värld. Här möts de tre författarna i ett samtal som leds av Maria Bouroncle, Författarcentrum Väst.
Barnens bibliotek
Plats: D02:08
Västra Götalandsregionen driver sedan många år den välbesökta bok- och litteratursajten Barnens bibliotek som riktar sig till barn och unga i mellanåldern. Nu har sidan fått ett ordentligt lyft som firas under bokmässan. Möt Barnens bibliotek här: https://bokmassan.se/exhibit
Barnområdet på Bokmässan
Barnområdet på Bokmässan är en plats för (läs)glada barn, men även en plats för yrkesverksamma och andra intresserade att samlas kring litteratur och läsfrämjande för barn och ungdomar.
Lästältet är en del av barnområdet och Bokmässans mysigaste krypin där läsglada barn kan lyssna på högläsning med sin favoritförfattare, pyssla och rita, eller bara kura ihop sig i ett hörn med en älsklingsbok. Under lördag-söndag 28–29 september arrangeras Lästältet av Bokmässan och Biblioteken i Göteborg. Då finns bibliotekarier på plats och möjlighet till att skaffa lånekort och låna böcker.
Litteraturpolitiskt toppmöte 25 september
För tredje året i rad arrangeras Litteraturpolitiskt toppmöte med syfte att stärka den svenska litteraturpolitiken genom dialog och samtal. Mötet arrangeras av Bokmässan i Göteborg med Kulturnämnden Västra Götalandsregionen som huvudpartner. Det äger rum den 25 september på Svenska Mässan Gothia Towers i anslutning till årets bokmässa.
Programmet har utvecklats i samarbete med Göteborg UNESCO City of Literature, Nätverkstan samt flera branschorganisationer. Till mötet bjuds politiker, bransch, akademi, tjänstepersoner och författare in i syfte att stärka det litteraturpolitiska samtalet, utbyta erfarenheter och lära av varandra.
Huvudparter i Litteraturstaden är
Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Författarcentrum Väst, Bokmässan i Göteborg och Göteborgs Litteraturhus