Göteborgs nya fristadskonstnär har anlänt
Publicerad 19 februari 2025
Göteborgs nya fristadskonstnär är Pranto Palash, journalist, författare och människorättsakivist från Bangladesh. Pranto är första fristadskonstnären som anländer med familj.
Göteborg blev 1996 Sveriges första fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder. Idag är 25 svenska kommuner eller regioner fristäder via ett avtal med den internationella organisationen ICORN – The International Cities of Refuge Network. Syftet är att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet.
Vistelsen innebär att fristadskonstnären under två års tid får en fristad att kunna utöva sitt arbete. Göteborgs Stads kulturförvaltning och socialförvaltningen Centrum samarbetar för att underlätta för fristadskonstnärer att leva och verka i Göteborg.
Välkommen Pranto! Vem är du?
– Jag är journalist, författare, feminist och människorättsaktivist från Bangladesh. Jag har över 15 års erfarenhet av att skriva för online- och tryckta medier i Bangladesh, där jag arbetade som reporter och redaktör i olika mediepublikationer. I mer än två decennier har jag varit engagerad som aktivist och mina texter har publicerats i tidskrifter, dagstidningar och webbportaler. Jag har också skrivit fem poesiböcker.
Jag blev särskilt måltavla för mina skrifter om kvinnors rättigheter i Bangladesh, trakasserad och hotad av islamistiska extremistgrupper i landet. Under många år trakasserades jag av underrättelsetjänsten och satt i fängelse för journalistiskt arbete. Jag har upprepade gånger fått dödshot för att jag skrivit om yttrandefrihet.
Hur känns det att ha landat i Göteborg?
– Jag vet inte om det finns något mer smärtsamt än att lämna sitt hemland. Men smärtan av långvarigt statligt förtryck, övervakning av underrättelsetjänster och oförmågan att skriva och tala fritt är inte mindre smärtsam. När vårt plan lyfte från marken mot himlen drog jag en suck av lättnad.
Jag fascineras av skönheten i Göteborg. Det sätt på vilket människorna här har välkomnat oss är helt enkelt ojämförligt. Men det verkar som att det kommer att ta längre tid att komma över traumat och jag kan fortfarande inte koncentrera mig på att skriva. Men jag ska börja skriva igen. Jag talar till solen, den kalla vinden och byggnaderna i Göteborg. Jag kan höra ljuden från vår tvååriga dotter tydligare. Det är blandade känslor inom mig, flyktiga som poesi, men också med en djup förståelse.
Vad planerar du göra under fristadsvistelsen i Göteborg?
– Jag försöker nu lära mig mer om Göteborg och framför allt om den svenska kulturen och Sveriges demokratiska värderingar. Jag vill lära mig svenska, vilket kommer att hjälpa mig att lära mig om och tillgodogöra mig livsstilen här.
Jag vill vara närvarande vid alla kulturevenemang här och vara involverad i kreativa aktiviteter. Förutom att skriva dikter och berättelser vill jag skriva krönikor i tidningar om bangladeshisk politik. Jag vill studera mänskliga rättigheter och socialt arbete på Göteborgs universitet och arbeta med mänskliga rättigheter och jämställdhet i framtiden. Jag har fem poesiböcker: jag vill att mina dikter och berättelser ska översättas till engelska och svenska och ges ut i bokform. Och självklart vill jag ägna mig åt vår dotters kreativa framtid.
Göteborg har nu två fristadskonstnärer, sedan Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen förra året beslutade att utöka det finansiella stödet. Det möjliggör för Göteborg att ta emot två fristadskonstnärer med överlappande vistelser