Livet och världen i litteraturen – poesi, dramatik och musik

Publicerad 28 februari 2025

Den 12 mars arrangerar Litteraturstaden Göteborg en kväll med uppläsningar, samtal och musik. Delta gör bland annat Marit Kapla, Ingela Strandberg och Dmitri Plax. Under kvällen bjuds det även på glimtar från arbetet tillsammans med nätverken Unescos Kreativa städer och Litteraturstäder i världen.

Sedan Unescos utnämning har Litteraturstaden Göteborg årligen arrangerat en kväll med litteratur, poesi, musik och samtal kring litteratur, som vänder sig till alla som vill. Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Litteraturstaden, berättar om varför det är viktigt.

 Litteraturstadsutnämningen innebär att jobba för att stärka litteraturen på bred front.  Det har vi lovat både oss själva och Unesco. Det öppna mötet är en av våra viktigaste insatser för att tillgängliggöra litteraturen för allmänheten, allt från de redan frälsta till de som är nyfikna och vill lära sig mer.

Vad ser du mest fram emot i årets program?

 Den fina blandningen av samtal och läsningar, och att få träffa så många hängivna läsare och lyssnare på samma gång. Jag hoppas också att ännu fler kommer att hitta till Världskulturmuseet på onsdag, det är verkligen ett program av högsta kvalitet.

Litteraturstaden Göteborg var 2024 med i den internationella poetry slam-tävlingen Slam-o-vision. Göteborgs representant Maja Filipsson framför sin poesi under kvällen. Det gör även förra årets brunnslockspoet Fredrik Nyberg.

– Samtalet mellan författarna Dmitri Plax och Ingela Strandberg om poesins och dramatikens roll i mörka tider ser jag också fram emot. Det modereras av författaren Marit Kapla som alltid gör det väldigt bra, säger Joakim Albrektson.

Program

När: Den 12 mars 2025 klockan 18–21.  
Var: Trappscenen på Världskulturmuseet, Göteborg
Pris: Museets årskort (180 kr/år). De första 100 besökarna på plats som inte tidigare har ett årskort, erhåller kort utan kostnad.

Det krävs ingen föranmälan och arrangemanget är öppet för alla intresserade. Insläpp från klockan 16.00.

17.00
Välkommen! Mingel och umgänge

18.00                
Uppläsning och musik
Avgrunden, ruinerna
Fredrik Nyberg, poet
Maja-Karin Fredriksson, musiker

18.05                
Dramatik - Mörker

Ur Ordet – kött av Christina Ouzounidis, med Malin Morgan, skådespelare Göteborgs Stadsteater .

18.15                
Uppläsning - Fyrbåkarna
Dmitri Plax, författare och översättare
Ingela Strandberg, poet
Christer Boberg, poet

18:35                
Litteraturstaden Göteborg berättar
Vad har hänt i Litteraturstaden Göteborg under det gångna året i relation till Agenda 2030?
Litteraturstadskansliet presenterar. Joakim Albrektson Göteborgs Stad, Lena Ulrika Rudeke Göteborgs universitet och Ylva Gustafsson Västra Götalandsregionen.

18.45 Paus

19.05                
Samtal - Lång natts färd mot dag
Om poesins och dramatikens roll i mörka tider. 
Dmitri Plax
Ingela Strandberg
Moderator: Marit Kapla, författare 

19.40                
Uppläsning - Gryningsljus
Maja Filipsson, poet
Ramona Hezaveh, poet
Marit Kapla, författare

20.15-ca 20.30
Musiklyrik - Stormfågel
Maja Karin Fredriksson med Erik Björksten och Frida Thurfjell sjunger tonsättningar av poeten Ebba Lindqvist

Medverkande

Christer Boberg
Christer Boberg är poet, kritiker, musiker och bibliotekarie, född i Falun och bor nu i Göteborg. Han debuterade 2007 med diktsamlingen Sekvensen om pappersblomman och har sedan dess gett ut ett flertal titlar senast Ljusprolog och Ändå (2023)

Dmitri Plax
Dmitri Plax är författare och översättare. Han är född i Minsk, Belarus och bor i Stockholm. Han översätter från belarusiska och ryska till svenska och vice versa. Dmitri Plax leder det konstnärliga arbetet med Dramaten.Doc där han utvecklat en särskild blandform - gestaltad läsning. Plax är även verksam som radio- och filmproducent.

Fredrik Nyberg
Fredrik Nyberg är poet och lektor i Litterär gestaltning vid HDK-Valand, Göteborgs universitet. Han debuterade 1998 med diktsamlingen En annorlunda praktik och har sedan dess gett ut ytterligare ett tiotal titlar, senast Ruiner: Andra häftet (XXIII-XLIV). Fredrik Nyberg är bosatt i Göteborg.

Ingela Strandberg
Ingela Strandberg har gett ut en rad böcker sedan debuten för 40 år sedan, huvudsakligen poesi, och hennes dikter har översatts till franska, engelska och arabiska. Hon är aktuell med diktsamlingen När jag var snö (2024). Ingela Strandberg är född och bosatt i Grimeton öster om Varberg.

Maja Filipsson
Maja Filipsson är poet, skådespelare, låtskrivare och musiker från Göteborg. Hon representerade Sverige med sitt bidrag My Mother's Eyes vid Slamovision 2024. Slamovision är en internationell och digital spoken word-tävling mellan Unesco Litteraturstäder.

Maja Karin Fredriksson
Göteborgsbaserade musikern Maja-Karin Fredriksson har tonsatt poeten Ebba Lindqvists (1908–1995) dikter och tolkar dem på sitt säregna pop-poetiska sätt. Passionen för poesin ledde till trilogin; Jag begär bara havet (2018), Maja Karin Fredriksson sjunger Ebba Lindqvist (2019) och Lutar Mig Mot Mörkret (2020). Med musikerna Erik Björksten på gitarr och Frida Thurfjell på saxofon.

Malin Morgan
Malin Morgan är skådespelare, utbildad vid Teater- och Operahögskolan i Göteborg. Aktuell i Göteborgs Stadsteaters uppsättning av Alfred Jarrys Kung Ubu med premiär den 12 februari på Lilla Scen. I regi av Malin Stenberg och med skådespelarna Mia Höglund-Melin, Benjamin Moliner, Malin Morgan och Johan Stavring.

Marit Kapla
Marit Kapla är journalist och författare. Hon debuterade med den poetiska dokumentärromanen Osebol (2019). I Kärlek på svenska (2022) återkommer hon i samma stil. Antologin Jakten på det autentiska (2023) är en ”syskonbok” till Kärlek på svenska. Marit Kapla är född i Osebol, Torsby kommun, och bor i Göteborg.

Ramona Hezaveh
Ramona Hezaveh är poet från Göteborg. Under 2024 deltog hon i Ortens bästa poet där hon tog sig hela vägen till finalen i Stockholm. Ramona var en del av Angereds författarskola under 2023/2024 och gav ut sin debutdiktsamling  Bruten stjälk (2023). Hennes nästa diktsamling,  Silke och sandpapper, planeras utkomma våren 2025.

Vill du och din organisation ansluta till arbetet inom Unesco Litteraturstaden Göteborg?

Litteraturstaden samverkar inom sex områden. Under kvällen finns vi på plats och berättar mer.

  • Staden där vi läser för våra barn
  • Staden som diktsamling
  • Litteratur och social välfärd
  • Yttrandefrihet i en ny tid
  • Internationella författarmöten
  • Internationella utbyten för förändring