Aktuellt

 • Poesin tar plats i kollektivtrafiken

  Publicerad 5 maj 2022
  Under maj månad har alla som reser kollektivt i Västra Götaland möjlighet att läsa dikter på fönsterskyltar, på Västtrafiks fordon. Sex dikter på temat frihet skrivna av sex poeter har valts ut.
 • Världsbokdagen 23 april i Västsverige

  Publicerad 30 mars 2022
  I samband med Unescos världsbokdag 23 april sker en mängd olika initiativ i Göteborg och Västra Götalands regionen. Ta del av vad som händer inom ramen för Litteraturstaden Göteborg.
 • Göteborg har startat sitt åtagande som Unescos Litteraturstad

  Publicerad 10 mars 2022
  Första arbetsveckan startade med ett öppet möte för litteraturaktörer och allmänhet, samt ett litteraturpolitiskt toppmöte för bransch och politiker. Läsningar till stöd för Ukraina arrangerades där bland annat akademiledamot Jila Mossaed läste den ukrainska poeten Ilya Kaminsky.
 • 1 mars firas Unescos utnämning av Göteborg till Litteraturstad

  Publicerad 22 februari 2022
  Författare, förläggare, arrangörer och andra aktörer inom litteraturfältet välkomnas till en kväll på Världskulturmuseet för att fira utnämningen och utforska vad den kan innebära för litterära aktörer i Västsverige.
 • Gratulationer från Unescos litteraturstäder

  Publicerad 21 december 2021
  Sedan Göteborg blev utnämnd till Unesco City of Literature 8 november har gratulationer från andra litteraturstäder strömmat in. Det är ett kreativt och uppmuntrande nätverk Göteborg blivit en del av, och intresset för framtida samarbeten med oss i Göteborg är stort.
 • Poesi ristas in i bergväggen i Bergsjön

  Publicerad 13 december 2021
  I november ristades Elias Abi Jabers ord in i en bergvägg längs Bergsjövägen: ”Den som är blir den som var”. Det hela är en del av ett större konstprojekt kopplat till det nya Kulturhuset Bergsjön.
 • Göteborg har utsetts till litteraturstad av FN-organet Unesco

  Publicerad 8 november 2021
  Göteborgs ansökan om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur lyckades. Beskedet kom på måndagsmorgonen. "Det känns helt underbart att litteraturstaden Göteborg får detta internationella erkännande. Vi kan alla vara glada och stolta", säger Linda Johannessen.
 • Ansökan till UNESCO City of Literature har skapat ringar på vattnet

  Publicerad 4 oktober 2021
  Arbetet med ansökan har resulterat i flera positiva samarbeten. Två av dem lyftes i seminarier under Frihamnsdagarna 3-4 september; Göteborgsandan 2.0 och Göteborg står upp för yttrandefriheten. Här kan du titta på dem i efterhand.
 • Göteborg har skickat in ansökan om att bli litteraturstad

  Publicerad 30 september 2021
  2021-06-22 Om stadens ansökan: ”Jag tror att det kan bli flera positiva effekter. Vi har lagt fokus på läs- och skrivfrämjande insatser för barn och unga, insatser för yttrandefrihet, att stärka kreativa näringarna och litteraturexporten, säger kulturnämndens ordförande Ann Catrine Fogelgren.
 • Göteborg vill gå med i Unescos nätverk för kreativa städer

  Publicerad 30 september 2021
  2021-03-17 Göteborgs Stad ansöker om att gå med i Unescos nätverk för kreativa städer inom området litteratur. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Om ansökan beviljas blir Göteborg den första litteraturstaden i Sverige.