El- och energiprogrammet


El-och energiteknik är världens hetaste frågor. Alla pratar om energi och allt ska elektrifieras. Men någon måste utveckla de där smarta, hållbara lösningarna som vi väntar på. Kanske är det du?


Är du intresserad av att lära dig mer om hur tekniska apparater och elektriska maskiner fungerar? Eller kanske du vill lära dig mer om nätverk och programmering? Då kanske El- och energiprogrammet är något för dig. Programmet vänder sig till dig som vill arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation. 

För dig som vill bli:

AUTOMATIONSTEKNIKER: Som automationstekniker monterar, ställer in, reparerar och sköter du utrustning för automatisk styrning av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Du kan också arbeta med installation, service och underhåll av värme- och luftbehandlingsanläggningar.

NÄTVERKSTEKNIKER: Som nätverkstekniker sköter du underhåll av servrar, infrastruktur, nätverk, larm och övervakningssystem. Att lösa supportärenden, utföra installationer av applikationer, system och servrar är också vanliga arbetsuppgifter.

INSTALLATIONSELEKTRIKER: Som installationselektriker arbetar du med att konstruera, reparera, designa, inspektera eller planera elektriska system och anordningar. Du kan även arbeta med elteknik inom styr- och reglerteknik och med mer avancerade lösningar eller elinstallationer. Efter gymnasiet börjar du jobba som lärling.

DRIFTOPERATÖR: Som driftoperatör arbetar du med stort fokus på energioptimering ofta inom processindustrin. Energibranschen utvecklas ständigt. Ny teknik och nya energieffektiva lösningar för fastigheter skapar behov av personal som konkret kan genomföra energibesparande åtgärder.

Utbildning i verkligheten

På El- och energiprogrammet läser du utöver elkurser mycket matematik och datorteknik. På programmet ingår 16 veckors arbetsplatsförlagd utbildning. Det ger dig inte bara praktisk kunskap utan också värdefulla kontakter och förståelse för branschen.

Du behövs!

Elbranschen är i stort behov av din kompetens och du har väldigt goda chanser till jobb efter avslutad utbildning. Allt fler företag i göteborgsregionen satsar på en mer elektrifierad tillvaro där behovet av elkompetens är stort.

Direkt till jobb eller fortsatta studier?

Från hösten 2023 kommer du som läser El- och energiprogrammet få grundläggande högskolebehörighet för att läsa vidare på högskola och universitet. Du har möjlighet att välja bort högskolebehörigheten, om du i stället vill fokusera på dina yrkeskurser.


Samtal med lärare och elever om hur vi jobbar på El-och energiprogrammet. (ca 10 min) 

Programblad för nedladdning