Sjöfartsutbildningen

Vill du arbeta inom sjöfart? Kanske gå till sjöss eller jobba med fartyg på något annat sätt? Eller så kanske du bara gillar båtar, hav och sjöfart väldigt mycket? Då är sjöfartsutbildningen något för dig. Efter utbildningen kan du börja jobba  direkt eller läsa vidare till fartygsbefäl, maskinbefäl eller något helt annat.

Utbildningen är riksrekryterande, det betyder att elever från hela landet kan söka utbildningen på samma villkor. 

Under utbildningen får du APL, arbetsplatsförlagt lärande, som ger dig praktisk erfarenhet av arbetslivet och dessutom möjlighet att knyta kontakter. Din APL  gör du främst på Stena Lines fartyg. För att vara väl förberedd för APL varvar vi teori och praktik redan i skolan . De praktiska momenten får du först öva i skolans fartygslabb och sedan på vårt övningsfartyg. 

Första året på Sjöfartsutbildningen är gemensamt, men till år två väljer du en av inriktningarna Däck eller Maskin. Båda inriktningarna kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola eller högskola.

Hos oss har du möjlighet att välja de behörighetsgivande kurserna inför sjöbefäls­utbildningarna. Vi har ett nära samarbete med Stena Line, Sirius Shipping och Sjöbefälsutbildningarna på Chalmers.

Vi utbildar för följande certifikat:

  • Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar
  • Grundläggande säkerhets­utbildning
  • VHF certifikat
  • Fartygsbefäl VIII
  • Maskinbefäl VIII
  • Heta arbeten (Maskininriktning)
  • Tjänstgöring på Tankfartyg

Det innebär vissa kostnader för att få behörighetspapper från Transportstyrelsen efter utbildningen.

Att tänka på

Arbetstiderna inom sjöfarten skiljer sig från de flesta ”vanliga” jobb i land. Du arbetar under ett antal veckor till sjöss, och är sedan ledig lika länge. Du kan läsa allt om hur det är att jobba inom sjöfart på branschens webbsida "Satsa på sjöfart". 

För att arbeta på sjön måste du uppfylla hälsokrav vad gäller bland annat syn och hörsel. För mer information eller frågor är du välkommen att kontakta vår skolsköterska på telefon 031-367 25 20.

Här nedan ser du ett samtal med elever och lärare om hur vi jobbar på Sjöfartsutbildningen. (ca 12 min).

Programblad för nedladdning