Industritekniska programmet


Var med när Sverige tar nästa industrikliv. Industriteknik är en svensk paradgren. Och det är ingen brist på jobb. Det finns alltid något som kan bli smartare, snabbare, mer effektivt.


Industritekniska programmet är en framtidsinriktad yrkesutbildning för kvalificerat och avancerat arbete inom modern industriteknisk produktion. Ditt framtida yrke kan vara inom tillverkningsindustrin, livsmedelsindustrin, byggindustrin samt verkstads- och plastindustrin. Du lär dig att hantera avancerade tekniska system och att arbeta med tillverkning, produktionsstyrning, drift och underhåll.

För dig som vill bli:

MASKINOPERATÖR: Som maskinoperatör jobbar du med att styra och programmera CNC-maskiner inom mekanisk bearbetning i olika delar av industrin. Du kan till exempel arbeta med produktutveckling, automatiserad tillverkning samt robotteknik.

SVETSARE: Som svetsare arbetar du med att sammanfoga olika typer av metaller vid tillverkning, reparation eller montering. Det kan handla om allt från automatiserad robotsvetsning till specialsvetsningar av tryckkärl, plåtbearbetning eller svetsarbeten inom husbyggnation.

UNDERHÅLLSTEKNIKER: Som underhållstekniker arbetar du med att felsöka, utreda och lösa driftsproblem inom mekaniska och automatiserade anläggningar. Du kan hantera och optimera driften på ett säkert och hållbart sätt vilket innebär att företag kan minimera tiden för driftstopp och hitta nya sätt att effektivisera sin verksamhet.

Utbildning i verkligheten

Under studierna kombineras undervisningen med minst 15 veckors obligatorisk praktik ute i arbetslivet, på ett eller flera företag i göteborgsområdet. Ofta är det här du får din första riktiga anställning efter avslutad utbildning. Utbildningen är också möjlig att genomföra som gymnasial lärlingsanställning, GLA.

Du behövs!

Göteborg och Västsverige är i en expansiv fas med många nationella och internationella företag som är i behov av din kompetens. Du kommer efter din utbildning vara eftertraktad för anställning inom en rad företag inom industribranschen. Du är med och skapar och underhåller framtiden.

Direkt till jobb eller fortsatta studier?

Från hösten 2023 kommer du som läser Industritekniska programmet få grundläggande högskolebehörighet för att läsa vidare på högskola och universitet. Du har möjlighet att välja bort högskolebehörigheten, om du i stället vill fokusera på dina yrkeskurser.


Nedan ser du ett samtal med lärare och elever om hur vi jobbar på Industritekniska programmet. (ca 13 min).

Programblad för nedladdning