El- och energiprogrammet

Med en examen från El- och energiprogrammet kan du i framtiden jobba med allt från datorer till kärnkraftverk. Det är en bred yrkesutbildning som ger dig gedigna grundkunskaper och öppnar upp för många framtida karriärmöjligheter.


Ser du dig själv arbeta med att installera el, tele eller data i framtiden? Kanske arbeta med programmering av robotar, datorer eller nätverk? I så fall är el- och energiprogrammet rätt utbildning för dig. På elprogrammet läser du utöver elkurser också mycket matematik och data, och liksom inom övriga yrkesutbildningar ingår 16 veckors arbetsplatsförlagd utbildning. Det ger dig inte bara praktisk erfarenhet, utan dessutom både kunskap om och kontakter i branschen.

Efter ett års grundutbildning väljer du en av fyra inriktningar:

Automation ger systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel automationstekniker, processtekniker, industrielektriker.

Dator- och kommunikationsteknik ger kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla, reparera, kommunikationssystem, datorer samt kunskaper om informationssäkerhet. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, IT supporttekniker och servicetekniker

Elteknik ger kunskaper i att installera, underhålla och reparera el-anläggningar, larm, tv- och datanät. Inriktningen kan leda till yrken som elektriker verksam inom installation eller eldistribution. Andra yrken är hisstekniker och larmtekniker.

Energiteknik ger kunskaper i att genomföra drift och underhållsarbeten samt service funktioner inom energi-, miljö-, vatten samt processbaserade branscher. Möjliga yrken är drift och underhållstekniker, driftoperatör, miljötekniker och laborant.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola. Vi erbjuder också de gymnasie-gemensamma kurser som krävs för högskolestudier.

Många stora arbetsgivare är dessutom internationella företag och därför erbjuds du som elev fördjupade studier i engelska.    

Här nedan ser du ett samtal med lärare och elever om hur vi jobbar på El-och energiprogrammet. (ca 10 min) 

Programblad för nedladdning