Industritekniska programmet bygger kaminer till Ukraina


Publicerad 6 februari 2023

"Lärorikt och roligt uppdrag för eleverna". Hjälpinsamlingen ”Skicka vidare till Ukraina” har tagit fram en kamin för värme och matlagning. Nu byggs den av elever på Industritekniska programmet på Lindholmens tekniska gymnasium.

– Det började med att jag såg ett inslag på SVT om ett företag som börjat tillverka dessa kaminer för matlagning och värme för att skicka till Ukraina, berättar Tommy Unger, lärare på Industritekniska programmet på Lindholmens tekniska gymnasium.

– Då tänkte jag att det här kan vi inte stå utanför utan måste vara med på. Men även att det blir ett lärorikt och roligt uppdrag för eleverna och att de är med och gör skillnad, fortsätter Tommy.

Börjar med tio, kan bli fler

Eleverna på Lindholmens tekniska gymnasium kommer till en början att tillverka tio kaminer och sedan blir det kanske fler. Det är ett grupparbete där elever från de olika årskurserna tillverkar olika delar och sedan bygger ihop dessa.

– Plåtarna har skolan köpt in men skruvar och muttrar har ett företag sponsrat projektet med, berättar Tommy.

Kaminen är ritad och framtagen av Morgan Collins ifrån företaget Väderstad som även har lagt ut ritningarna för gratis nedladdning. Flera andra gymnasieskolor och företag har också byggt kaminer. De första kaminerna från Lindholmens tekniska gymnasium är nu klara och kommer att skeppas vidare till Ukraina.