Möt undersköterskor

Här får du möta några av Göteborgs Stads undersköterskor inom vård och omsorg.

Alexander Foss fick hitta rätt sätt att motivera en hyresgäst att duscha:


Alexander,
varför jobbar du på vård- och omsorgsboende?

För att det är roligt att bygga en relation till människor. Jag hade till exempel en dam som aldrig ”ville vara till besvär”. Jag försökte förklara för henne att hon jobbat hela livet och betalat skatt och att det är de pengarna som vi byggt upp det här landet med och att det är tack vare det som jag har fått det här jobbet. Jag sa till henne att hon betalat mig för det här, och på så sätt kunde vi närma oss. Man känner alltid att det är värt att gå till jobbet, även om det finns slitiga dagar, eftersom man gör så mycket skillnad för en människa. Det är befriande att släppa sig själv och sitt eget grubbel, slippa sina egna tankar för en stund och bara få vara till för någon annan människa. Det har jag aldrig upplevt i något annat yrke.

Paulina,
vad är det bästa med ditt jobb?

Att man får tillgång till en människas levnadsberättelse. Jag hade till exempel en dam som alltid haft väldigt svårt för att träffa andra människor. Då gäller det att sätta sig ner och prata om varför det är som det är. När jag tyckte att det var läge gick vi ut på en promenad och gick förbi en av husfesterna som vi brukar ha på äldreboendet. Hon gillar musik och trots att hon inte gillar att vara med andra människor var det något som tändes inom henne när hon såg festen och hörde musiken. Jag tog det steg för steg, följde med henne första gången hon sa ja till att vara med, och nu har hon blivit en helt annan person; hon är med på husfesterna och vid elvakaffet, det är fantastiskt att uppleva.
Mirela, vad är det bästa med att jobba som undersköterska?
Jag har svårt att komma på ett annat yrke där man kommer en person så nära som vi gör. Vi ser dem glada, ledsna, arga, vi följer med i allt som händer runt omkring dem, vi är med på ett hörn i deras familjerelation. En annan sak som är roligt med yrket är att det är väldigt varierande, man måste vara lite problemlösare, försöka hitta genvägar till lösningar, och så gör vi det hela tiden tillsammans. Jag hade en gubbe en gång, som bad mig dra åt helvete till en början, och det kan ju verkligen vara en jobbig situation men jag bestämde mig för att bemöta honom på ett humoristiskt sätt. När jag sa till honom att ”vi kan ta varandra i handen och gå dit tillsammans”, då släppte han till slut garden.
Nu klipper och rakar jag honom kontinuerligt och vi står varandra nära.

Diana Svensson mötte en man som haft ett tufft liv. På vård- och omsorgsboendet vände det: