Gymnasielärling med lön

Vill du tjäna pengar samtidigt som du läser vård- och omsorgsprogrammet? Det är tufft att både plugga och jobba. Men det ger dig arbetslivserfarenhet och kontakter. Låter det intressant? Sök då "gymnasielärling" och jobba i Göteborgs Stad.

Angeredsgymnasiet och Katrinelundsgymnasiet erbjuder Vård- och omsorgsprogrammets gymnasiala lärlingsutbildning. Under utbildningen får du som elev en lärlingsanställning i Göteborgs Stad terminsvis utifrån skolans planering av utbildning förlagd till arbetsplatsen.

Gymnasial lärlingsanställning, GLA, är ett initiativ av näringslivet genom Västsvenska Handelskammaren i samarbete med Skolverket.

50% i skolan och 50% på en arbetsplats 

Som gymnasielärling delar du din studietid mellan att gå i skolan och att vara anställd av en verksamhet där du lär dig yrket. Du utbildas 50% i skolan och 50% på en arbetsplats. Du får gymnasieexamen med högskolebehörighet samtidigt som du får arbetslivserfarenhet, lön och ett nätverk. Läs mer på gymnasielarling.se. Här finns närmare info om vård- och omsorgsprogrammet.

Gymnasielärling - hur är det? 

Kristina Svensson är enhetschef på Kvibergs äldreboende och hon har en lärling sedan snart ett år. 
-    Förutsättningen för att det ska fungera är en bra handledare som kan jobbet. Ju duktigare vi är i handledningen desto bättre blir lärlingens kunskapsgrund vilket är en av förutsättningarna för ett fortsatt bra yrkesliv. Att vara lärling är ett idealiskt sätt att lära sig jobbet på; man lär sig yrket successivt under tre års tid, samtidigt som man studerar. Jag kan rekommendera andra chefer att ha en lärling, säger Kristina Svensson. 
Hussain Karimi är lärling på Kvibergs äldreboende och trivs väldigt bra. 
-    Det har gått bra att både plugga och jobba eftersom jag älskar människor, det måste man göra. Känns som en bra kombination att lära sig jobbet på plats, de är fantastiska här. Det jag läser om får jag praktisera och uppleva på plats, säger han.

FAQ

Hur många anställningar finns det? Göteborgs Stad kan ta emot 20 gymnasielärlingar.

Hur söker jag gymnasielärling? Om du bor i Göteborg, söker du via Gymnasieantagningen Göteborgsregionen. Bor du i en annan kommun gör du ansökan via antagningskansliet i din hemkommun.

Finns kollektivavtal? BEA-T med Kommunal gäller enligt §2, moment 1b.

Omfattas anställningen av Lagen om anställningsskydd, LAS? Nej, anställningen undantas enligt LAS 1 §, punkt 5.

Vilken timlön får jag?

Termin                             
VT 1                    57 kr/tim
HT 2                    57 kr/tim
VT 2                    75 kr/tim
HT 3                    75 kr/tim
VT 3                    95 kr/tim

Har jag semesterförmåner? Semesterersättning betalas ut tillsammans med timlön varje månad, dock intjänas inte ledighet.

Vad gäller för arbete på kvällar och helger? Sedvanliga arbetsmiljöregler för minderåriga gäller, dessutom betalas ob-ersättning (ersättning för obekväm arbetstid) ut enligt avtal.

Vad gäller vid sjukdom? Sjuklönelagens regler gäller, det vill säga arbetsgivaren betalar sjuklön under 14 dagar, däremot inte 10% från 15:e dagen.

Vilka försäkringar gäller? Enligt avtalet gäller AGS-KL, TFA-KL och TGL-KL gäller, det vill säga samma försäkringar som för HÖK-anställda.

Om jag vill arbeta utöver min lärlingsanställning – vad gäller då?
Då måste ett separat anställningsavtal skrivas där kollektivavtal HÖK gäller – istället för BEA. Sedvanliga arbetsmiljöregler för minderåriga gäller.