Möt sjuksköterskor

Som sjuksköterska i kommunen kan du arbeta inom den kommunala hälso- och sjukvården eller på vård- och omsorgsboende.

Är du den som kan bygga förtroende? Hör Matilda Lundvalls berättelse: 

Vill du också läka sår? Linda Sörensson, sjuksköterska i hemsjukvården, berättar om hur hennes insatser gör skillnad: 

Göteborgs Stad behöver fler specialistutbildade sjuksköterskor. Emma Svärdkrona är psykiatrisjuksköterska och berättar om hur hon löser kaos: 

Är du bra på att kommunicera? Hör Cecilias berättelse: 


Viktoria,
hur är det att jobba med äldre?

Det är fantastiskt, jag har utvecklats som människa väldigt mycket sedan jag började jobba med det här. Man växer som människa när man får jobba med människor som uppskattar det man gör, som tycker att man betyder något för dem, och det blir på samma sätt tillbaka, man får väldigt mycket tillbaka. Man får också vara med om många komplexa situationer och ibland har de äldre ganska komplexa anhöriga och då kan det bli en utmaning att tackla dem på rätt sätt, man får lära sig att möta dem på rätt sätt.

Madeleine, vad är det bästa med att jobba som sjuksköterska?
Relationen till de äldre och deras anhöriga. Det betyder allting. Jag har verkligen valt rätt yrke.
Det är stunderna av närhet med de här människorna som verkligen betyder något. Jag hade en gubbe som lärde mig ”Loppan-sången”. Han gick nyligen bort och jag har skrivit ner den hemma. Vissa personer fastnar hos en, man får speciella band. Han var en sådan som man alltid kommer att komma ihåg. Visan gick så här: ”Jag gick här på leden för min tysta tell, allt från en hippa till Bryholm ikväll, när jag klädde av mig mitt pick och mitt pack, så kände jag plötsligt hur det var något som stack, att det var en nål var min sannaste tro men där satt en loppa så stint utav blod.” Han sa alltid att det finns så många verser på loppan-sången, men det var alltid den här som fastnade.

Tove,
vad är det bästa med ditt jobb?

Man blir så tajta, både med de äldre och med sina kollegor. Man har ett stort ansvar tillsammans och man ställs inför så många olika situationer som kan vara väldigt tunga, samtidigt som man kan växa ihop och skratta väldigt mycket tillsammans. Det bästa med jobbet är annars att man lär känna de äldre och deras anhöriga. Efter ett tag känner de igen en, även deras familjer, och det är när man når dit som man börjar känna sig som mest uppskattad av både de äldre och anhöriga. Man känner att de är trygga med oss, att vi tar bra hand om dem.

Läs artiklar med sjuksköterskor

Mer tid för patienterna i hemsjukvården  tidningen Sjuksköterskekarriär 2022

Intervju med Hälso- och sjukvårdens avdelningschef  tidningen Framtidens karriär 2022

Läs artikeln "Man blir nästan lite beroende av att jobba här" med Nina Thomsen, specialistsjuksköterska inom kommunal hälso- och sjukvård på metro.se. 

Du kan inte ha ett bättre jobb än jag, säger Massoud Nekoui, sjuksköterska inom den kommunala hälso- och sjukvården som här ger fem tips på bra egenskaper för sjuksköterskor:

5 bra egenskaper för sjuksköterskor:

1. Flexibel

– Ingen dag är den andra lik. Därför är det bra om du kan anpassa dig till rådande omständigheter och utifrån det fatta lämpligt beslut. Bra även om du gillar att ha ett fritt jobb där du själv kör ut i bil till patienter.

2. Empatisk

– Att jobba med människor kräver empati. Det är otroligt viktigt att se patientens behov och förstå dess situation.

3. Stresstålig

– Jobbet innebär press, både psykisk och fysisk. Mycket ska emellanåt göras på kort tid och du måste kunna hålla huvudet kallt och vara lugn även om situationen är jobbig.

4. Tillmötesgående

– Lika viktigt som att vårda korrekt är det att vara en god lyssnare. Du ska ha intresse av att lyssna på och vilja möta patienten.

5. Teamspelare

– För att vården ska bli bästa möjliga är det viktigt att man är samarbetsvillig och ödmjuk inför kollegors förslag och råd. Patientens välmående är alltid det viktigaste och en kombinerad kompetens underlättar.