Foto: Most photos

Myter

Det finns fördomar om vårdyrken. Vi vill slå hål på myterna och berätta hur det är i verkligheten.

"Låga löner"

Lönen sätts utifrån arbetets svårighetsgrad, hur väl medarbetaren uppfyller arbetets krav och medarbetarens resultat och prestation. Har du till exempel en fördjupad kompetens inom något område kan du få möjlighet att driva uppdrag på fördjupad nivå för att utveckla verksamheten. För dig som väljer att läsa vidare finns också möjlighet till expertuppdrag eller en specialistbefattning, där du leder utvecklingsarbetet. Göteborgs Stads kompetensmodell anger tydligt kraven i de olika uppdragen. Medarbetare som vidareutvecklar sin kompetens och tar på sig uppdrag med högre svårighetsgrad samt genomför dem med god prestation ska få en bra löneutveckling.

Sjuksköterskor inom kommunal hälso- och sjukvård (t ex hemsjukvård) har en medianlön på cirka 35 300 kronor, där de 10 procent högst betalda har en lön på 39 200 kronor eller mer. Utöver den grundlön som nämnts ovan har också många sjuksköterskor tillägg för obekväm arbetstid vilket ger några tusenlappar extra i månaden.

Arbetsterapeuter inom kommunal hälso- och sjukvård har en medianlön på cirka 34 500 kronor, där de 10 procent högst betalda har en lön på 38 100 kronor eller mer.

Fysioterapeuter/sjukgymnaster inom kommunal hälso- och sjukvård har en medianlön på cirka 34 800, där de 10 procent högst betalda har en lön på 38 300 kronor eller mer.

"Ändstationen"

- Det finns ingen karriär inom vården!

Hur många gånger har du hört det?! Bristen på karriärmöjligheter är snarare en myt. Vi har varit för dåliga på att tala om vilka möjligheter som faktiskt finns. Nu gör vi det. Läs mer på sidan om Karriär. Läs om Massoud Nekoui, sjuksköterska i hemsjukvården på metro.se. Läs också artikeln "Vård - jobba för livet" på allastudier.se.

"Sjuksköterskor flyr yrket"

En av de mest återkommande myterna som sprids är att sjuksköterskor flyr yrket. Det stämmer helt enkelt inte. Däremot är efterfrågan på sjuksköterskor stor. Och den kommer att öka än mer i takt med att befolkningen och andelen äldre ökar markant. Läs mer på SKLs webb.

"Vården blir allt sämre"

En ny internationell jämförelse av sjukvården i tolv EU-länder visar att Sverige är i topp när det gäller medicinska resultat och effektivitet. Väntetiderna är på fjärde plats. Detta visar en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting; Svensk sjukvård i internationell jämförelse 2018.

Läs mer om hemsjukvård

Yrken hemsjukvård Möt medarbetare Karriär

Utbilda dig Jobba hos oss Introduktion