![](/wps/wcm/connect/73f6fbdf-71bb-45fd-a1ee-680b98f3dcde/%C3%85rshjul+MR.jpg?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-73f6fbdf-71bb-45fd-a1ee-680b98f3dcde-pdEEvqR)
Årshjul Demokrati och värdegrund
Årshjulet är framtaget som ett stöd i arbetet med skolans demokrati– och värdegrundsuppdrag. Här hittar du tips och inspiration för att på ett systematiskt sätt planera undervisningen utifrån diskrimineringsgrunderna och barns rättigheter
Tips och stöd kopplat till aktuellt tema
Fortsättning
Skapa trygg miljö i skolan tillsammans med eleverna.
Skolan är en föränderlig värld varför vi behöver jobba kontinuerligt med trygghet och studiero. En trygg skolmiljö är en viktig grund för att motverka kränkningar. Genom att skapa tillfällen för samtal och lek kan du som vuxen i skolan bygga relationer med eleverna. Att ha roligt ihop och att använda leken som verktyg är bra för att skapa gemenskap och trygghet i en grupp. Längst ner på sidan hittar du tips och inspiration på lektionsupplägg.
Dramaövningar
Att arbeta med drama är ett effektivt sätt att lära känna varandra och skapa samhörighet. På sidan dramaövningar.se finns ett stort antal dramaövningar utifrån olika kategorier så som: för skojs skull, känslor, samarbete, namnövningar med mera.
Boktips! Språkbruket vi använder oss av påverkar vår upplevelse av trygghet. Genom ett hårdare vardagsspråk förskjuts gränsen för vad som är vedertaget språk varpå risken för att kränkningar normaliseras ökar. Dessa böcker ger dig tips på du kan planera lektioner och prata med elever om språkbrukets effekter.
Metodböcker av Sannie Wedberg och Sanna Mohr
- En bok om maktspråk, tilltal och språkbruk
- En bok om maktlekar och dolda kränkningar