Jämställdhet
Jämställdhet innebär att kvinnor och män, flickor och pojkar har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Koppling till diskrimineringsgrunderna kön och könsöverskridande identitet eller uttryck.
Fortbildning och stöd
Hos Skolverket hittar du inspiration och stöd i arbetet med att öka jämställdheten i skolan.
Aktivt jämställdhetsarbete i skolan - Skolverket
Material för undervisning
Välkommen till Normfabriken
År 2015 arbetade en teaterpedagog och en genuspedagog tillsammans med elever i årskurs sju och åtta på Styrsöskolan runt genus och normer. Detta ledde till att man satte upp en pjäs ”Välkommen till Normfabriken”. I pjäsen förklaras och gestaltas begrepp som normer och status. Till filmen finns ett handledningsmaterial för lärare framtaget. Målgrupp årskurs 6-9 Lärarhandledning finns längre ner på sidan.
Normfabrikens film
Genusfotografens material
"Vi har gott om bilder av hur könsrollerna ”ska” spelas. Bilder som begränsar oss. Som begränsar vår fantasi, våra föreställningar om vilka vi kan vara. Men vi kan skapa nya regler. Vi är mer formbara och föränderliga än vi tror. Att visa att det är möjligt ser jag som min främsta uppgift som genusfotograf. Att kittla fantasin.”
Killar.se
En trygg plats för dig som är kille. Vad tänker du på? Känns något jobbigt eller svårt? Eller vill du snacka lite bara? I den här chatten kan du helt anonymt prata med oss. Inga ämnen är för stora eller små.
Här hittar du chatten
Metodmaterialet Machofabriken från riksorganisationen MÄN
Ett metodmaterial för dig som arbetar med unga. Det är ett verktyg i ditt arbete för ökad jämställdhet och för förebyggande arbete mot våld, med fokus på hur sociala normer för manlighet kan ifrågasättas och förändras. För att använda detta metodmaterial går man en utbildning. Målgrupp: Lärare eller annan personal på skolan, högstadiet. Detta material/stöd kostar pengar.
Film om hur Kvibergsskolan jobbat mot machokultur
Ta del av filmen kring hur skolkurator Jennifer Johansson och socialpedagog Alexander William Sarvenasti på Kvibergsskolan arbetat kring normmedvetenhet och mot machokultur.
Lektionsupplägg årskurs 3–5
Här finns material som tagits fram av skolkurator Jennifer Johansson och socialpedagog Alexander William Sarvenasti på Kvibergsskolan 2020/2021. Materialet består av lektionsupplägg för elever i årskurs 3–5 med övningar där eleverna får reflektera om känslor, normer, jämställdhet och machokultur.
Lektionsupplägg årskurs 6–9
Här finns material som tagits fram av skolkurator Jennifer Johansson och socialpedagog Alexander William Sarvenasti på Kvibergsskolan 2020/2021. Materialet består av lektionsupplägg för elever i årskurs 6-9 med övningar där eleverna får reflektera om känslor, normer, jämställdhet och machokultur.