Nationella minoriteter

Sedan år 2000 har Sverige fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk. De nationella minoriteterna är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Modersmålsundervisning

Elever som tillhör nationella minoriteter har alltid rätt att läsa sitt modersmål. Det ställs inga krav på förkunskaper, antal elever i undervisningsgruppen eller språket i hemmet. På stadens intranät finns styrande dokument och anvisningar för hur grundskoleförvaltningen jobbar med modersmålsundervisning.

Stöd till skolor

Nationella minoriteters rättigheter

Sedan år 2000 har Sverige fem erkända nationella minoriteter och minoritetsspråk. De nationella minoriteterna är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. Minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Läs mer på sidan:

Nationella minoriteters rättigheter

Brobyggare med romsk språk- och kulturkompetens - en del av den nationella strategin för romsk inkludering

Det finns möjlighet att bjuda in brobyggare till skolan som kan berätta om romsk kultur och historia. Skolan kan också få stöd av brobyggarna vid behov. Brobyggarna stöttar elever och familjer samt skolor med målet att romska elever ska avsluta grundskolan med godkända betyg. De fungerar som en länk mellan hemmet och skolan, stöttar elever som deltar på läxhjälp, informerar om minoritetens rättigheter samt arbetar med att öka kunskapen om den romska minoritetens behov hos medarbetare i grundskoleförvaltningen. Kontakta samordnare för den romska brobyggarverksamheten om du vill veta mer eller komma i kontakt med brobyggarna direkt. 

E-post: fredrika.ideblad@grundskola.goteborg.se

Kunskapsstöd för inspiration och fördjupning

För att sprida kunskap och inspirera till konkreta insatser för romsk inkludering har Länsstyrelsen i Stockholm tagit fram ett kunskapsstöd. Stödet består av korta filmer, bildspel och poddavsnitt. 

Romsk inkludering

Romano Center i Väst

Romano Center i Väst erbjuder service till personer som tillhör den nationella minoriteten romer. Här ges råd och stöd i frågor i vardagen eller Göteborgs Stads verksamheter. Till Romano Center i Väst kan verksamheter i Göteborgs stad också vända sig.

Romano Center i Väst

Material för fortbildning och utbildning

Skolverkets informationsbrev

Skolverket erbjuder informationsbrev för att du ska kunna hålla dig uppdaterad om nationella minoriteter och nationella minoritetsspråk.

Prenumerera på information om nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter ­- statens påverkan i historien

Forum för levande historia har lättillgänglig fakta om hur relationen mellan den svenska staten och minoritetsgrupperna sett ut under historien. 

Nationella minoriteter - statens påverkan i historien

Minoritet.se 

Minoritet.se sprider kunskap om urfolket samerna och Sveriges nationella minoriteter, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. Sametinget ansvarar för minoritet.se och i arbetet med webbplatsen involveras samerna, judarna, romerna, sverigefinnarna och tornedalingarna.

Nationella minoriteter

Den förstärkta minoritetslagen finns översatt på olika minoritetsspråk

Här hittar du lagen översatt

Skolbibliotekscentralen 

Skolbibliotekscentralen samlar tips på resurser att använda när era elever vill läsa på något av de nationella minoritetsspråken eller när personal eller elever vill öka sin kunskap om Sveriges nationella minoriteter. 

SBC - Nationella minoriteter

Material för undervisning

Skolverkets material om nationella minoriteter

Material för dig som ska undervisa om nationella minoriteter

Läromedel i jiddisch för nybörjare

Läromedlet Familjen Jiddisch är baserat på kursplanen i Jiddisch som andraspråk för årskurs 4-6 och 7-9. Läraren kan välja att använda de delar av läromedlet som hen anser passa eleverna. Det går också bra, att med hjälp av Familjen Jiddisch, lära sig språket på egen hand. 

Kursplan - Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk (Grundskolan)

Familjen Jiddisch – Läromedelsportal i jiddisch

Undervisningsmaterial från Forum för levande historia

Forum för levande historia har samlat övningar, workshops, handledningar och mycket annat kopplat till Antiziganism, Rasism mot Samer, Antisemitism och Islamofobi. Målgrupp årskurs 4-9.

Undervisningsmaterial

Appen Bläddra från Kungliga biblioteket

Bläddra är en kostnadsfri app med e-böcker för barn, ungdomar och vuxna på meänkieli, romani chib, samiska och jiddisch. Målet är att även erbjuda böcker på finska.. 

Bläddra

Filminstitutets pedagogiska material

Filminstitutet har tagit fram ett pedagogiskt paket med en huvudhandledning och handledningar till sju filmer för att underlätta skolans uppdrag att undervisa om de nationella minoriteterna. Målgrupp årskurs 6-9. Filmerna tar du del av genom att registrera dig på Filmriket Play.

Filmpedagogiskt paket om nationella minoriteter

Filmriket Play