Fortbildning för tekniklärare

Lärarakademin erbjuder en fortbildningsserie för dig som undervisar i teknik i grundskola och anpassad grundskola. På tre studiedagar under året, med start i mars 2025, kommer tekniklärare Joachim Svärd och utvecklingsledare Niklas Börjesson tillsammans med dig och andra ämneskollegor hjälpa dig att vässa dina verktyg och att hitta nya vägar och redskap i din teknikundervisning. Innehållet är centrerat kring specifika projekt och med en tydlig didaktisk anknytning.


Fortbildningen vänder sig till dig som undervisar i teknik i alla årskurser i grundskolan och den anpassade grundskolan. Upplägget är tre heldagar med två workshopar per dag där du får med dig nya kunskaper och perspektiv och ger även en möjlighet till analys av din egen undervisning. Workshoparna är byggda på ett sådant sätt att du enkelt kan ta med dig momenten in i din egen undervisning med koppling till styrdokument och enkla material. Alla lektionsförslag kan anpassas för olika årskurser och det kommer att vara tydligt hur de olika momenten är kopplade till kursplanerna för ämnet teknik samt hur du kan arbeta ämnesövergripande tillsammans med kollegor. Du får också utforska och upptäcka teknikämnets potential att vara navet i arbetet med Lärande för Hållbar Utveckling i undervisningen.

Nedan kort om de tre fortbildningstillfällena och i flikarna till vänster kan du läsa mer om innehållet de tre studiedagarna.

Anmälan görs i Utbildningsportalen och gäller för alla tre tillfällen.

Anmäl dig här 

Workshop 1, 31 mars 2025, Nytorpsskolan

Papperstillverkning:  Vi återvinner och skapar nytt vackert papper och utforskar och återskapar en tvåtusen år gammal teknik.

Pappersflygplan: Med eller utan vingar?

Workshop 2, 16 juni 2025, Nytorpsskolan

AI: vi lär oss mer om AI som redskap för att lösa problem, skapa bilder och musik med hjälp av AI.

Vindkraftverk: Vi bygger små vindkraftverk som inbjuder till att testa sin egen design och som dessutom går att utvärdera.

Workshop 3, 25 september 2025, Nytorpsskolan

Förpackningsdesign: Vi lär oss hur man gör egna förpackningar för hand med mallar, diskuterar materialkunskap och vilka kunskaper som krävs vid konstruktion, matematik och hantverkskunskap.

AI som planeringsredskap för lärare.