Natur- och friluftsliv


Här ligger naturen verkligen precis runt knuten. Ett stenkast från det pulserande området vid Kvibergs kaserner befinner du dig mitt i naturen med möjlighet till idrott och lek, utflykt och äventyr.

Fysisk aktivitet i naturen

Kvibergs Park har vackra naturmiljöer med promenadvägar, höjder, skogsmark, vattendrag och raviner som är väl värda att besöka. Du kan klättra, cykla, promenera, springa, leka eller bara ta en härlig picknick i naturen. Här finns både motionsspår, utegym, hinderbana och grillplatser.

Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på när du cyklar i naturen.

Djurliv och vackra vyer

Det kuperade skogsområdet bjuder på ett rikt fågelliv. Från Blåsåsberget och Gärdsåskulle har du en vacker utsikt över närområdet och de klättervänliga Utbybergen.

Vid sidan av Kvibergsbäcken finns en ravindalgång med ett spännande växt- och djurliv. Bäcken mynnar ut i den närliggande Säveån där den som har kanot eller fiskeutrustning kan paddla eller prova sin fiskelycka.

Naturområden nära Kvibergs Park


Foto: Peter Svenson  

Fjällbo - Bergsjön

Här finns Utbybergens branta klippväggar som lockar många klättrare. Uppifrån bergsområdet har man en fantastisk utsikt. Följer man naturstigen, som är 5 km, finns ett stort bronsåldersröse och den fina sjön Bergsjön som gett stadsdelen sitt namn.

Mer information om Fjällbo ängar

Lärjeåns dalgång

Här finns betade hagar, lövskog och hedområden. Dalgången har ett stort naturvärde med lummig skog och ett rikt växt- och djurliv och är därför delvis ett skyddat område.
Mer information om Lärjeåns dalgång.



Foto: Peter Svenson  

Lärjeåns naturstig

Lärjeåns naturstig är cirka 7,5 km lång och följer Lärjeleden genom djungellika lövskogar och böljande beteslandskap. Stigen börjar vid Gamlestadsvägen 331 nära Lärjeholm och slutar intill Angered centrum vid Angeredsparken. Du kan så klart också gå från andra hållet.
Mer info finns i den pedagogiska broschyren om Lärjeåns naturstig.

Gärdsås mosse

Gärdsås mosse ligger i Bergsjön och gränsar till Kortedala. I området finns gångvägar, odlingslotter och våtmarksdelar med groddjur. Ett lövskogsparti har fått utvecklats fritt för att öka tillgången på död ved som bland annat gynnar insekter och fåglar.
Mer information om Gärdsås mosse.