Från vänster: Aino Trosell (foto: Lisa Jabar) och Aleksander Motturi (foto: Mai Nestor). Två av mottagarna av Arbetsstipendium för författare 2021.

Här är mottagarna av Göteborgs Stads kultur- och författarstipendier 2021

Publicerad 19 april 2021

Årets mottagare av Göteborgs Stads kultur- och författarstipendier beslutades vid kulturnämndens sammanträde 19 april. Sammanlagt har 24 verksamma konstnärer, författare, koreografer, musiker, filmare och skådespelare beviljats stipendier.

Mottagare av Göteborgs Stads Kulturstipendier 2021

Johanna Bernhardson, filmare

Anna Bauer, textilkonstnär

Viktoria Folkesson, skådespelare

Martin Holm, konstnär

Tina Hultsborn, keramikkonstnär

Hanna Jedvik, författare

Anna Liljedal, konstnär

Anna Linder, konstnär

Sergej Merkusjev, skådespelare

Arne Nilsson, författare

Åsa Nordgren, operasångerska

Bengt Rindner, konstnär

Karin Sandberg, konstnär

Jonas Simonson, flöjtist och pedagog

Helena Sul, pianist, pedagog och arrangör

Anmar Taha och Josephine Gray (delat stipendium), konstnärliga ledare

Hannah Tolf, sångerska och kompositör

Ulf Wakenius, jazzgitarrist

Johanna Willenfelt, konstnär

Chu Yia Chia, konstnär

Mottagare av Göteborgs Stads Arbetsstipendium för författare 2021

Aleksander Motturi, född 1970, är författare och dramatiker bosatt i Göteborg. Han debuterade som romanförfattare 2011 med ”Diabetikern”, som handlar om en man som blir förälskad och närmast besatt av sin sjukdom. Hans senaste roman ”Skymningszoner” är skriven tillsammans med författaren Andrzej Tichý och berör skrivande, etik ensamhet och arv. Aleksander Motturis romankonst är en del av ett större konstnärligt universum som också inbegriper dramatik, film, musik och filosofi.

Aino Trosell, född 1949, är författare bosatt i Göteborg. Sedan debuten 1978 har hon skrivit romaner, noveller, barnböcker, thrillers och kriminalberättelser. Med bakgrund som socialarbetare och svetsare är hon sedan länge etablerad som en av Sveriges främsta moderna arbetarförfattare. Aino Trosells författarskap präglas av samhällskritik, kvinnohistoria och etiska och existentiella frågor, vilket även gäller för hennes pågående intresse för Göteborgs varvshistoria.

Helena Westroth Hansson, född 1961, är översättare bosatt i Göteborg. Hon har sedan 1997 översatt främst från engelskan prosa, poesi, essäistik och ungdomsromaner i skiftande genrer och ämnen. På hennes repertoar märks alltifrån prisbelönta författarskap som Nobelpristagaren Toni Morrison och samhällsdebattörer som Rebecca Solnit och Owen Jones till uppmärksammade debutanter. Helena Westroth Hansson är en lyhörd översättare med stor känsla för språkets nyanser.

Fakta

Sökande till Göteborgs Stads Kulturstipendier är folkbokförda och konstnärligt verksamma i Göteborg. De har konstnärlig utbildning eller har bedrivit dokumenterad och professionell konstnärlig verksamhet av hög kvalitet under minst tre år.

324 personer sökte årets Kulturstipendier. 21 stipendiater (varav ett stipendium delas mellan två personer) föreslogs av en sakkunnig jury. Göteborgs kulturnämnd har fattat beslutet. Stipendierna är på 30 000 kronor per person.

Sökande till Göteborgs Stads Arbetsstipendium för författare är dels författare av skönlitterära verk skrivna på svenska och dels författare av essäistik. Till skönlitterära verk räknas romaner, noveller, dramatik, lyrik och serier. Till essäistik räknas kvalificerad kulturjournalistik.

53 personer sökte årets Arbetsstipendium för författare, varav tre föreslogs av en sakkunnig jury. Göteborgs kulturnämnd har fattat beslutet. Stipendierna är på 50 000 kronor vardera.

Göteborgs Stads Kulturstipendier har delats ut sedan 1950-talet.