Vanliga frågor och svar

Här får du svar på många av de vanligaste frågor som kommer till kulturskolorna.

Ansökan

Vem får gå i kulturskolan i Göteborg?

Alla som är mellan 6 och 19 år och bor i Göteborg är välkomna att söka till kulturskolan eller att delta i våra öppna verksamheter. Bakgrund, förkunskaper eller särskilda behov spelar ingen roll.

Finns det verksamhet för barn och unga med särskilda behov?

Alla som är i åldern 6-19 år är välkomna till kulturskolan. Kulturskolan försöker anpassa verksamheten så att den ska fungera för alla barn och unga. Kulturskolan har även riktad verksamhet om du har särskilda behov. Kontakta kulturskolan för mer information och rådgivning innan du ansöker. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

Hur ansöker jag till kulturskolan?

Är du myndig så kan du ansöka själv, är du inte det måste din vårdnadshavare eller god man göra ansökan åt dig. Du ansöker via kulturskolans e-tjänst, länk finns på kulturskolans webbsida:
www.goteborg.se/kulturskolananmalan
Du eller din vårdnadshavare behöver en e-postadress och ett bank-ID för att kunna ansöka via e-tjänsten.

Om jag eller min familj har skyddade personuppgifter, hur ansöker jag då?

Då kontaktar ni kulturskolan så hjälper vi er med ansökan. Du ska inte ansöka via e-tjänsten om du eller din familj har skyddade personuppgifter. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

När kan jag ansöka till kulturskolan?
Du kan ansöka till kulturskolan när som helst på året men om du garanterat vill vara med i den första antagningen inför höstterminen så behöver du ansöka senast 15 maj. Om en kurs har en åldersgräns så kan du söka till den från 1 januari det år du uppnår rätt ålder för kursen.

Kan jag söka till kulturskolan i Göteborg om jag bor i en annan kommun?

Nej.

Kan jag gå i kulturskola i en annan stadsdel än där jag bor?

Ja, men du har förtur till kulturskolan i din egen stadsdel.

Vad händer med min ansökan om jag flyttar till en annan stadsdel?

Kontakta kulturskolan så får du hjälp med att flytta över din ansökan till den nya stadsdelen. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

När får jag en plats i kulturskolan?

Kulturskolan tar in nya deltagare så fort det finns lediga platser. Vem som erbjuds plats baseras på stadsdel och födelseår, där äldst går först. Det finns ett stort intresse av att få gå i kulturskolan och vissa ämnen och kurser är väldigt populära och har därför lång väntetid.

Finns det några ämnen eller kurser som har lediga platser?

Du kan kontakta kulturskolan i din stadsdel för att höra om det finns lediga platser i något ämne eller i någon kurs. De kan också ge dig information om vilka ämnen och kurser som har högst respektive lägst söktryck. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

Finns det verksamhet som jag inte behöver ansöka till?

Kulturskolan har på vissa platser något som vi kallar för öppen verksamhet. Till dessa verksamheter behöver du oftast inte anmäla dig utan det är bara att komma. Det kan t.ex. vara en skaparverkstad, ett kulturcafé eller workshops i olika ämnen. Kontakta kulturskolan om du önskar mer information om den öppna verksamheten. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

Behöver jag skicka in en ny ansökan om jag inte har fått någon plats?

Nej. Däremot behöver du bekräfta att din tidigare ansökan fortfarande gäller. Alla som har gjort en ansökan innan 1 januari och som inte har fått en plats får en förfrågan via e-post i mars om att förnya sin ansökan.

Hur byter jag ämne eller kurs i min ansökan?

Du måste skicka in en ny ansökan via kulturskolans e-tjänst där du ansöker till det nya ämnet eller kursen. Därefter avregistrerar du ansökan till det ämne eller kurs som du inte längre är intresserad av. Detta gör du via e-tjänsten.

Jag har problem med ansökan via e-tjänsten, kan ni hjälpa mig?

Ja, kontakta kulturskolan så hjälper vi dig. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

Varför har jag inte hört något från er?

Kulturskolan kontaktar dig när det finns ett erbjudande om plats till dig. Detta görs via e-post, brev eller telefon under förutsättning att vi har fått korrekta kontaktuppgifter till dig. Du ansvarar för att uppdatera dina kontaktuppgifter så att de är aktuella. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

Antagning

Hur går antagningen till?

Efter 15 maj görs en första antagning till kommande hösttermin. Under pågående hösttermin och inför vårterminen fylls lediga platser löpande där det är möjligt. Om det finns fler sökande än platser till en kurs sker antagningen efter följande kriterier:

  • Kulturskola i stadsdel där sökande är folkbokförd.
  • Födelseår (äldst går först).
  • Första eller andrahandsval. Om du kommer in på ditt förstahandsval så stryks andrahandsvalet.
  • Om alla kriterier är uppfyllda sker lottning.

Hur får jag besked om att jag har fått en plats?

När du har fått en plats kontaktar kulturskolan dig antingen via e-post, brev eller telefon. Du ansvarar för att uppdatera dina kontaktuppgifter så att de är aktuella.

Får jag gå i flera ämnen eller kurser?

Ja. I mån av plats kan du få gå i flera ämnen eller kurser. Sökande som inte har någon plats i något ämne eller kurs i kulturskolan, har dock förtur.

Kan jag och min kompis få börja i samma grupp?

Ja, om ni båda blir antagna och det finns lediga platser i samma grupp.

Utbud

Var hittar jag information om kulturskolans utbud?

Information om kulturskolans utbud hittar du i kulturskolans e-tjänst. Länk till kulturskolans e-tjänst finns på kulturskolans webbsida:
www.goteborg.se/kulturskolananmalan
Du går in på respektive kulturskola för att se vilka ämnen och kurser som erbjuds.

Finns alla ämnen och kurser överallt?

Nej. Både efterfrågan och resurser som lärare och lokaler avgör vilka ämnen och kurser som kan erbjudas i de olika kulturskolorna.

Avgift och fakturering

Vad kostar det att gå i kulturskolan?

Avgiften är för närvarande 300 kronor per deltagare och termin och maxbeloppet är 500 kronor per termin och familj för kulturskolans terminsvisa verksamhet. Nivån på avgiften beslutas av kommunfullmäktige i Göteborgs Stad.

Hur betalar jag?

Faktura skickas ut en gång per termin.

När kommer fakturan?

I regel i november och april.

Kommer fakturan för instrumentet samtidigt med kursavgiften?

Nej. Den kommer i regel i oktober och februari. Detta är inte samma faktura som den för avgiften för kulturskolans terminsvisa verksamhet.

Måste jag betala full avgift även om jag inte har gått hela terminen?

Om du har varit närvarande vid minst tre tillfällen vid faktureringstillfället så kommer det att skickas ut en faktura på hela terminsavgiften.

Sökande till kulturskolan

När får jag information om plats, dag och tid?

När du har tackat ja till en erbjuden plats så kontaktar antingen kulturskolan eller din lärare dig via e-post, brev eller telefon och du får information om plats, dag och tid.

Hur får jag veta vilken lärare jag ska träffa?

När du har tackat ja till en erbjuden plats så kontaktar antingen kulturskolan eller din lärare dig. Kommunikationen med din lärare sker sedan antingen via e-post eller telefon.

Vad händer om en verksamhet ställs in?

Kulturskolan kontaktar dig antingen via e-post eller sms. Du ansvarar för att uppdatera dina kontaktuppgifter så att de är aktuella.

Får mina föräldrar eller annan anhörig vara med på lektionen?

Det avgör läraren i samråd med dig och dina föräldrar.

Varför finns inte det ämne eller den kurs som jag vill söka till i den stadsdel där jag bor?

Det finns inte resurser som t.ex. lärare och lokaler för att kunna erbjuda alla ämnen och kurser i alla kulturskolor.

Kan jag söka till ett ämne eller en kurs i en annan stadsdel?

Ja, men de barn och ungdomar som bor i stadsdelen har förtur.

Om jag spelar ett instrument, kan jag också få spela i en orkester?

Ja, i regel finns det orkestrar för alla orkesterinstrument. Du får information om detta av din lärare.

Deltagare i kulturskolan

Kan jag byta ämne eller kurs?

Ja, men då måste du skicka in en ny ansökan via kulturskolans e-tjänst där du anger det nya ämnet eller kursen som du önskar att gå i. När du kan få en plats beror på hur många sökande det finns och vilken ålder de har. När du vill sluta i ditt befintliga ämne måste du säga upp din plats. Det gör du via kulturskolans e-tjänst eller via e-post till kulturskolans administration. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

Kan jag få gå i flera ämnen eller kurser?

Ja. I mån av plats kan du få gå i flera ämnen eller kurser. Du måste skicka in en ny ansökan via kulturskolans e-tjänst där du anger det nya ämnet eller kursen som du önskar att gå i. Sökande som inte har någon plats i något ämne eller kurs i kulturskolan, har dock förtur.

Hur många tillfällen får jag i det ämne eller kurs som jag är antagen till?

Det beror på om det är en terminskurs eller en kortkurs. Det finns inget garanterat antal tillfällen men du får i regel minst 10 tillfällen per termin om det är en terminskurs.

Behöver jag göra något om jag vill fortsätta i mitt ämne eller kurs även nästa läsår?
Från och med våren 2021 så kommer alla deltagare i kulturskolans terminsvisa verksamhet att få en förfrågan i april om att återanmäla sig inför det kommande läsåret. Den förfrågan behöver du gå in i e-tjänsten och svara på.

Jag vill sluta i den verksamhet som jag går i, hur gör jag då?

Uppsägning av plats ska göras via kulturskolans e-tjänst eller via e-post av vårdnadshavare eller myndig elev till kulturskolans administration. Berätta också för din lärare att du tänker sluta. Kontaktuppgifter till kulturskolorna hittar du här:
Kulturskolorna

Jag har flyttat till en annan kommun, får jag behålla min plats?

Ja, men endast terminen ut om det är en terminskurs.

Jag har flyttat inom Göteborgs kommun, får jag behålla min plats?

Ja, du får behålla din plats till dess att din nya stadsdel kan erbjuda dig en plats.

Hur anmäler jag frånvaro?

Du kontaktar din lärare.

Mitt barn har varit frånvarande på grund av sjukdom, finns det möjlighet att få kompensation?

Nej.

Hyra instrument

Jag vill hyra ett instrument, hur gör jag?

Du ansöker om att få hyra ett instrument från Instrumentförrådet. Länk till ansökan finns på kulturskolans webbsida. Du går in under Att hyra instrument i huvudmenyn på sidan www.goteborg.se/kulturskolan

Kan jag bara komma och hämta ett instrument?

Nej. Alla instrument måste göras i ordning först. Efter att din ansökan behandlats får du besked antingen via sms eller e-post om när du kan hämta ditt instrument.

Kan någon annan hämta ut instrumentet åt mig?

Den som hämtar ut instrumentet är ansvarig för det. Om du eller din vårdnadshavare inte kan hämta ut instrumentet så kontaktar du Instrumentförrådet.

Hur hittar man till Instrumentförrådet?

Du hittar karta och vägbeskrivning till Instrumentförrådet på kulturskolans webbsida. Du går in under Att hyra instrument i huvudmenyn på sidan www.goteborg.se/kulturskolan

Måste jag lämna tillbaka instrumentet under lovet?

Nej.

Måste jag anmäla varje termin att jag vill fortsätta att hyra instrumentet?

Nej. Så länge instrumentet inte lämnas tillbaka så förutsätter Instrumentförrådet att du vill fortsätta att hyra det.

Är instrumenten försäkrade?

Nej. Se därför gärna över din hemförsäkring.

Hur länge får jag hyra ett instrument?

Så länge som du går i kulturskolan.

Får jag hyra instrument när jag går i gymnasiet?

Ja.

Vad kostar det att hyra ett instrument?

De fyra första terminerna är kostnadsfria för deltagare i kulturskolan. Därefter är avgiften 350 kr per termin.

Jag har inte spelat på instrumentet på väldigt länge – behöver jag ändå betala för det?

Ja. Lämna tillbaka instrumentet till Instrumentförrådet om du inte behöver det eller inte vill behålla det. Det finns många som väntar på att få låna ett instrument.

Måste jag ha tillgång till ett instrument hemma?

Ja, det är bra att kunna spela på ett instrument hemma för att få ut så mycket som möjligt av din tid i kulturskolan.

Måste jag ha ett instrument första lektionen?

Nej.

Jag har inget personnummer – kan jag hyra ändå?

Ja. Kontakta instrumentförrådet för mer information. Gå in under Att hyra instrument i huvudmenyn på sidan www.goteborg.se/kulturskolan för kontaktuppgifter.

Jag har skyddad identitet – kan jag hyra ändå?

Ja. Kontakta instrumentförrådet för mer information. Gå in under Att hyra instrument i huvudmenyn på sidan www.goteborg.se/kulturskolan för kontaktuppgifter.