Fotograf: Charlotte Brenner. Längst upp till vänster står Kulturskolans ambassadörer Kwilli och Benjamin. I mitten längst ner Miriam Thorpe, projektledare för Kulturskolan på kulturkalaset 2022.

Kulturskolan sätter tonen på kulturkalaset

Publicerad 1 september 2022

Årets kulturkalas i Göteborg startade på bästa sätt med musik, sång och kreativt skapande med Kulturskolan i Slottsskogen.

Pirrig att spela framför publik

Mitt i grönskande Slottsskogen står en lysande orange lastbil. Det är Kulturskolans scen, Kulturbussen. Från den svänger det. Lärare från Kulturskolan sjunger, spelar och lockar till allsång. Sedan är det dags för åtta något spända men förväntansfulla tjejer och killar mellan 11 och 16 år att gå på scenen. Efter några uppmuntrande ord och nickar från sina lärare börjar de tillsammans spela på sina altfioler och celli. Och som de spelar. De blandar klassisk musik med mer nutida Europe-låten "The final countdown" och "My heart will go on" från filmen Titanic.

Iris 11 år spelar altfiol i Kulturskolan sedan fem år tillbaka.

Det var lite pirrigt att spela framför alla men när jag väl började var det jättekul. Det är roligt att lära sig spela ett instrument. Jag tränar varje dag. Det är kul att få altfiolen att låta som den ska, skrattar Iris. 

 Lära för livet

— Det är underbart att arbeta med ungdomarna. Att utveckla barns hjärnor och kapacitet. Att hjälpa dem få redskap genom musiken som de kan använda på andra områden i livet. Att vara med på en konsert är ett bra sätt att lära sig stå framför en publik. Det kan våra deltagare ha nytta av när de till exempel håller presentationer i andra sammanhang, säger Marika Wirung, lärare i altfiol på Kulturskolan.

 Att vara en del av en orkester, en grupp. Att lära sig och samverka tillsammans med andra. Det är ett sätt att lära sig sociala samspel och gruppdynamik som är viktigt i övriga livet. Sättet att intensivt lära sig ett instrument kan även användas för att lära sig inom andra områden, säger Emanuel Kling, lärare i altfiol. Han stöttade de unga musikanterna på scenen tillsammans med Marika och Kristina Lindgård, lärare i cello.

Nyfiken lek

Jämte Kulturbussen finns en workshop i bild och form. Det är fullt av färgglada pennor, målarfärg, papper och mönstertryck i olika former. Här får unga prova på att skapa sina egna affischer. De får måla, rita och vara kreativa på det sätt de vill. Lekfullhet och nyfikenheten får styra. Deltagarna guidas med varsam hand av tre unga ledare som är nyutexaminerade från Högskolan för design- och konsthantverk (HDK Valand).

I den här workshopen är det fokus på det lustfyllda skapandet och låta deltagarna komma med sina egna idéer, berättar Nora Widell, ung ledare i Kulturskolan.

Möjlighet för unga att prova kultur

Kulturskolan är med på kulturkalaset för kopplingen är så tydlig. Allt du ser på kulturkalaset kan du som ung lära dig i Kulturskolan. Till exempel göra konserter, spela instrument, hålla på med bild, form eller teater. Att utveckla sig. Vi vill ge unga möjlighet att testa något nu som man sedan kan få göra på själva Kulturskolan, säger Miriam Thorpe, projektledare för Kulturskolan på kulturkalaset.

Kultur berikar livet

Nära Kulturbussen står Kwilli 18 år. Hon har spelat teater i Kulturskolan sedan hon var 14. Idag är hon ambassadör för Kulturskolan tillsammans med Benjamin 17 år.

I Kulturskolan får barn och unga utlopp för sin kreativitet genom sina intressen. Det är kravfritt. Du måste inte vara bra på någonting. Det är betryggande. Kulturskolan är som gott och blandat. Du kan prova vad du vill och välja det som passar dig. Kultur är viktigt för att berika livet, säger Kwilli och ler stort.

Mer Kulturskolan på kulturkalaset

Lördagen den 3 september tar Ung Klubb över Slottsskogsteatern mellan kl 17- 19. Ung klubb är Kulturskolans scen för unga artister i Göteborg på Tredje långgatan.

Kulturskolan i Göteborg ordnar kurser och aktiviteter på fritiden för barn och ungdomar mellan 6 och 19 år. Många av dem är kostnadsfria, andra har en liten avgift. Läs mer på goteborg.se/kulturskolan