Fotograf: Charlotte Brenner. Pedagoger och deltagare från Kulturskolan bygger skulptur och målar tavla på Kungstorget för att stötta Musikhjälpen.

Meningsfullt att skapa tillsammans för att hjälpa andra

Publicerad 20 december 2022

Deltagare och pedagoger från kulturskolan byggde skulptur och målade tavla på Kungstorget till förmån för barn på flykt. Hela kulturskolan samlade in drygt 23 tusen kronor till Musikhjälpen under december.

— Jag är stolt över engagemanget inom Kulturskolan. Nu kan vi ge barn på flykt en bättre tillvaro, säger Jens Ericson, verksamhetschef Kulturskolan i Göteborgs Stad.

Samtal om barn på flykt

Idén att auktionera ut en tavla till Musikhjälpen kom från deltagarna själva.

— Vi vill hjälpa de barn som är utsatta. Det är synd om dem. Krig borde inte finnas för vi tillhör ju samma jord, säger de som målat tavlan.

Konstverket består av flera mindre motiv gjorda av tjejer och killar mellan 6 och 16 år. De har skapat utifrån sina egna förutsättningar och erfarenheter och gjort sin personliga tolkning av Musikhjälpens tema ”en tryggare barndom på flykt från krig”.

— Samtidigt som vi har målat har vi också pratat om vad barn kan tänkas behöva när de är på flykt: Att få gå i skolan, få drömma, få ljus och kärlek, mat, värme och trygghet. Jag upplever också att våra deltagare blir mer kreativa när sammanhanget känns meningsfullt, säger Christina Ribbing, bildlärare i Kulturskolan.

— Jag har målat en flicka som svävar. Det symboliserar frihet. Barn ska få vara fria och välja själva, säger Alva Isabella, 14 år, som är med på Kungstorget.

Skulptur av tidningspapper och tejp

Skulpturbyggarna jobbade sig varma i decemberkylan på torget. Genom att rulla ihop tidningar på diagonalen och tejpa ihop dem blir de som pinnar som kan placeras hur som helst. En enkel form som ökar kreativiteten.

— Alla behöver samarbeta under tiden man skapar. Ju fler som bygger desto bättre blir det. Alla blir en del av något större än dem själva. Precis som med deltagarnas engagemang i Musikhjälpen, säger Eva Linder, bildlärare i Kulturskolan.

Rätten att få utrycka sig

— Skulpturen hyllar det fria ordet. Som världen ser ut idag är det viktigt att visa att barn och unga har rätt att tycka vad de vill och har rätt att uttrycka sig i konst. En rättighet som inte är självklar för alla, säger Susanne Thornell, bildlärare i Kulturskolan.

Förutom aktiviteterna på Kungstorget som SVT följde, har kulturskolan också samlat in pengar till Musikhjälpen under avslutningsaktiviteter i december. Totalt samlade kulturskolan in 23 012 kronor.