Härlanda Park. Foto: Lo Birgersson

Härlanda Park

Området som kallas Härlanda Park fungerade mellan 1907 och 1997 som Härlanda fängelse. Nu rymmer området en hel del olika verksamheter och här berättar vi kort om dessa.

Hus 10 är det gamla fängelsesnickeriet och här hittar du Kulturhuset Kåken med sitt bibliotek och programverksamhet med allt från konserter till workshops. Hälsoteket anordnar också stora delar av sin verksamhet i Kåkens lokaler.

Hus 12 är sammankopplat via glastunnel med Kulturhuset Kåken och där huserar Öppna förskolan och Hälsoäventyret Tigern.

Du hittar mer information om Öppna Förskolans och Hälsotekets verksamheter genom att klicka dig vidare från menyn överst på denna sida.

Själva huvudbyggnaden har fått cellerna ombyggda till kontorslokaler. I dessa finns idag olika verksamheter inom kommunal förvaltning.

I hus 6, 7 och 15 hittar du ungdomssatsningen Fängelset där du som är 16-20 år kan få driva egna projekt med tillgång till allt från replokaler och poddstudios till en rymlig konsertlokal. Mer om Fängelsets verksamhet kan du läsa på webbplatsen via denna länk: fangelset.se

I utomhusmiljön hittar du både konst, sport och växter. Vid bollplanerna håller Qviding FIF till med fotbollslag och träning för olika åldrar – mer om detta kan du läsa genom att klicka dig in till Qviding FIF:s webbplats via denna länk: www.qviding.se

I fängelsets gamla rastgård har trädgårdskonstnären Tage Andersen formgivit en liljegård och under Artscape 2016 gjordes två stora väggmålningar - på Kåkens uteplats syns ett magiskt skogslandskap av Henrietta Kozica och på Qvidings lokaler finns ett djuriskt verk av artisten Ana Maria.

Väggmålning på Qvidings omklädningsrum av Ana Maria. bilden föreställer tre djur. Foto: Martin Wahlqvist

Väggmålning av Ana Maria på Qviding. Foto: Martin Wahlqvist

Om du är nyfiken på byggnadernas historia ordnar Kulturhuset Kåken guidade turer ett par gånger per termin och vi har även gjort en förkortad filmad version av guidningen, den hittar du på Kåkens Youtube genom att klicka på följande länk: Härlanda Fängelse - en digital guidning.