Arkiv - våren 2017

Utställningar vårterminen 2017

Utställningar i Konsthallen Blå Stället

21/1- 28/2 Rörliga bilder - Animation

Korta konstfilmer och animerad kortfilm i en rad olika tekniker.

Utställningen Rörliga bilder - Animation

Bild: Kim Johansson, stillbild ur "We are what we remember"

Med animation skapas illusionen av rörelse och förändring. Filmteknik och animation har blivit ett självklart verktyg för konstnärligt berättande. Den här utställningen visar olika sätt att uttrycka sig i rörlig bild; med hjälp av penna, dator, lera eller sand.
Visas nonstop.

Hans op de Beeck (B), Britt Ignell (S), Kim Johansson (S), Freddy Wallin (S),
Dan Sapunar-Space Raider (S), Naomi van Niekerk (ZA) med fler.

21/1 Vernissage kl 13-16.
Kl 13-16: Dan Sapunar, grafittikonstnär (med mera) från Malmö, kommer att livemåla i Konsthallen Blå Stället under vernissagen.
Kl 14 guidar Kim Johansson till sin egen och de andras filmer och berättar om olika animationstekniker.


Program under utställningen:

 • Tisdag 24/1 Workshop: Leranimation.

  Workshop: Leranimation

  Lär dig grunderna för klassisk stopmotion-animation med lerfigurer.
  Handledare Freddy Wallin. Material finns. För alla åldrar från ca 12 år (eller i vuxet sällskap). OBS! Begränsat antal platser.
  Anmälan senast 20/1 till: medialabb@angered.goteborg.se
  Kl 17:30-20. Studion. Fri entré.


 • Onsdag 8/2 Drop-in-film.


  Med en iPad kan du med enkla knep göra en bra film. Vi delas upp i grupper när ni kommer och filmpedagoger ger praktiska råd. Alla åldrar välkomna, små barn i vuxens sällskap.
  Kl 16.30-18.30. Konsthallen. Fri entré.

11/3-2/4 Projekt Parafras - Två rum och kök

Dolly Johanna Aronsson

Kortedala museum, en museilägenhet i helgjutet 50- och 60-tal, har varit inspirationen för HDK-studenter inom textil-, keramik- och smyckekonst. Betraktelser över tidsandan och nytolkningar av föremål gjorda av 17 studenter.
Vernissage 11/3 kl 13-16. Invigningstal kl 13.15


Program under utställningen:

 • To 16/3 Miniföreläsning om Kortedala Museum.

  Om Kortedala Museum

  Kortedala Museum visar hur unga barnfamiljer bodde 1955-1965 i nybyggda bostadsområden. Föreläsning med Kerstin Gunnemark, professor i etnologi.
  Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 • To 23/3 Drop-in-Art: Parafras.
  Kom och gör en parafras! Bli inspirerad av en bild eller ett föremål, och skapa något eget av det. Vad inspirerar dig? Ta med en egen sak eller bild om du vill. Material finns.
  Alla åldrar välkomna.
  Kl 16.30–18.30. Konsthallen. Fri entré.

22/4 - 8/6 Låt tusen tyger tala!

Låt tusen tyger tala - Lapphexorna

Bild: Eva Quirbach.

Vernissage lördag 22/4.
Kl 13.15: Invigningstal av Ann-Sofi Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Kl 13-16. Konsthallen Blå Stället. Fri entré.


Lapphexorna, Sveriges äldsta kviltförening, firar 30 år och visar skaparkraft i allt från lapptäcken till fria verk. De 250 medlemmarna vill visa att lappsömnad och kviltning är ett levande och samtida kulturuttryck och förmedla glädjen i själva hantverket.

Lapphexorna startade på Åsa Wettres initiativ, för att föra traditionen vidare och som mötesplats för intresserade. De tog sitt namn efter hexagonen, sexhörningen, som är en vanlig form i lappsömnad.

Återbruk är grunden, att ta tillvara spillbitar och sätta samman dem till något nytt. Lapphexorna antar också utmaningen att skapa något vackert av det som verkar värdelöst.

Lapptäcksteknik och kvittning är vanliga över hela världen. Det finns många tekniker och stilar och mycket finns att ta del av i ”kviltosfären” på nätet. En del syr efter förlagor, en del använder traditionella geometriska mönster, andra skapar fritt.

Läs mer: http://www.lapphexorna.com

Program under utställningen:

 • Prova själv att sy lappar med Lapphexorna!
  Lapphexorna håller drop-in-workshoppar och visar hur du kan sy med lappar på maskin och för hand: 26/4 Blockhusrutan, 3/5 Niorutan, 10/5 Stack and slash, 17/5 Paper piecing. Material finns, eller ta med egna tyger.
  Onsdagar kl 16-18 i Konsthallen. Fri entré.

 • Söndag 7/5 Lapp-workshop med Anna Nordström.
  Anna Nordström tar avstamp i traditionella tekniker och mönster, men rör sig i en konceptuell bildvärld. Motiven i hennes lapptäcken tar upp frågor om värdet av kvinnligt arbete och det textila materialet. Hon är baserad i Stockholm och är en av medlemmarna i DNK, Den Nya Kvinnogruppen. Hon har tidigare medverkat i verket ”Female Bondfire” i Konsthallen Blå Stället.
  Föranmäl dig gärna till: bibbi.forsman@angered.goteborg.se
  Se Anna Nordströms webbplats.
  Kl 13-16. Ateljén. Fri entré. Material finns, eller ta med egna tyger.

 • Lördag 13/5 Lapphexorna visar utställningen Låt tusen tyger tala.
  Kl 12.30-13. Konsthallen Blå Stället.

  (Obs! Programmet har flyttats från 6/5 till 13/5.)
 • Lördag 13/5 Föreläsning med Henriette Ousbäck: Molas från Panama.
  Henriette Ousbäck, visar bilder och berättar om Kunakulturens broderade ”molas”. De lever i Kuna Yala, en grupp små korallöar i Panama. Henriette är konstnär och känd för många textilintresserade från sin blogg Fibertiger. Där skriver hon om textil konst och hantverk från hela världen.
  Till Henriette Ousbäcks webbplats.
  Kl 14-15.30. Studion. Fri entré.
  (Obs! Programmet har flyttats från 6/5 till 13/5.)
 • Lördag 20/5
  Katriina Flensburg - "Med tyger som palett".


  Katriina Flensburg

  Katriina Flensburg, svenskfinsk textilkonstnär inom konstformen Art Quilt visar bilder och reflekterar kring sitt skapande.
  Hon berör också den yrkesverksamma textilkonstnärens villkor i Sverige och i andra länder, synen på konst och textilkonst i synnerhet.
  Till Katriina Flensburgs webbplats.
  Kl 13.30-16. Ateljén. Fri entré.

​13/5-2/7 Klass 3C och Joakim Stampe

3C och Joakim Stampe

Konstnären Joakim Stampe har under några års tid träffat klass 3C varje vecka; en lågstadieklass i Hammarkulleskolan.
Joakim Stampe: "Utställningen är ingen redovisning av alla träffar och utbyten där vi kom varandra närmare, det är mer en doft av framtiden, en av många. Det har varit ett privilegium att få vara i varandras världar varje tisdag, elevernas men också de fantastiska lärarna Ida och Miriams värld, en värld där de tillät mig att vara mig själv med ungarna.
Personligen har det varit viktigt för mig att det har varit ett pro bono projekt; det vill säga ett frivilligt, professionellt arbete utan kostnad för de som inte har råd".

Hammarkullen Konsthall

Hammarkullen Konsthall är belägen i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats.
Den drivs c/o Kulturhuset Blå Stället. Ett konstnärligt råd lägger programmet.

13/1-10/2 Frustration - Minna Svensson

Frustration av Minna Svensson

Vernissage fredag 13/1 kl 16.30.
Minna Svensson är en Hammarkullenbaserad illustratör och serietecknare verksam i det feministiska serieskaparnätverket Dotterbolaget. Dotterbolaget är ett kvinno- och transseparatistiskt nätverk vars syfte är att motarbeta de patriarkala strukturer som idag genomsyrar seriebranschen, samt stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma. Dotterbolaget fungerar både som en social arena och som ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag, samarbetar och stöttar varandra.

Minnas serier utgörs allt som oftast av självbiografiska dagboksskildringar, tankar kring det egna jaget och förhållandet till omvärlden samt det svåra i att husera i en feminint kodad kropp samtidigt som en inte känner sig hemma i de egenskaper omgivningen etiketterar en med utifrån detta. Minna arbetar även mycket med politisk satir i form av “enrutingar” som publiceras i bland annat Fria Tidningar. Mycket av serierna läggs även ut på webben under pseudonymen “Kalasfittan”.

På Hammarkullen Konsthall visas ett urval affischer av tidigare publicerade verk och teckningar tagna ur skissblocket; tankar, spårvagnsdoodles, dagboksanteckningar och ögonblicksbilder.

Utöver sitt eget skapande håller Minna workshops i serieteckning och street art för både barn och vuxna. Är du intresserad och vill veta mer om detta?
Maila: minnasvensson@gmail.com

14/2-9/6 Barn av sin tid
- Jens S. Jensen i Hammarkullen
och de Hallwylska barnen

Utställningen Barn av sin tid av Jens S. Jensen

Vernissage tisdag 14/2 kl 16.30. Plats: Hammarkullen Konsthall.
OBS! I Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats.

Hämta pressmeddelande här.

Utställningen för samman Jens S. Jensens fotografier från Hammarkullen och bilder ur Hallwylska museets i Stockholm arkiv.
Tyngdpunkten ligger på barn och ungdomar och de olika sociala och ekonomiska villkor som präglade de två miljöerna och historiska perioderna: det sena 1800-talets välbärgade Stockholm och Hammarkullen under 1970-talet.

Under fyra decennier, med början 1973, dokumenterade fotografen och författaren Jens S. Jensen (1946–2015) Göteborgsförorten Hammarkullen. Han lärde känna människorna som bodde där och genom hans bilder och intervjuer kommer vi nära ungdomarna som växte upp i en av miljonprogrammets betongförorter. När arbetet inleddes var Jens S. Jensen nyutexaminerad arkitekt och en viktig drivkraft var att synliggöra och kritiskt granska samhällsstrukturerna och hur de storskaliga lösningarna påverkade människornas vardag och drömmar. Han ville också komma bakom den mediala bilden av ”förortsmänniskan” och ge en mer nyanserad skildring av både platsen och de som bodde där.

Barn av sin tid...är initierad och curerad av Niclas Östlind, vid Akademin Valand och frilanscuratorn Joakim Geiger, samt Sara Dixon, intendent på Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet.
På Hammarkullen Konsthall har arbetsgruppen företrätts av fotografen Hendrik Zeitler och utställningen är framställd i samarbete med Göteborgs stadsmuseum.
Tack till Hasselbladstiftelsen och Jens S. Jensen Estate som aktivt bidragit till utställningens genomförande.

Utställningen visas i Hammarkullen Konsthall 14 februari– 9 juni 2017.
På Hallwylska museet i Stockholm 15 februari–13 augusti 2017.

Vernissage tisdag 14/2 kl 16.30.
Plats: Hammarkullen Konsthall (OBS! Som ligger i Hammarkullens spårvagnshållplats).

On 24/5 Samtal om fotografen Jens S Jensen.

Välkommen till ett samtal om fotografen Jens S Jensen och hans arbete i Hammarkullen. Jens S Jensen är en av de fotografer som tidigt använde fotografiet som ett samhällsreportage inifrån. Fokus flyttades från en berättelse om hus till berättelser om människor. Ett nästan antropologiskt arbetssätt då han bodde och deltog i det område han fotograferade och berättade om. Han var 27 år och nyutexaminerad arkitekt när han påbörjade sin dokumentation av Hammarkullen 1973. Han ville kritiskt undersöka det nya bostadsområdet, och samtidigt ge en mer nyanserad skildring än den negativa bild som medierna ofta gav. Framförallt handlade det om att möta människorna som faktiskt bodde där och förmedla deras erfarenheter, tankar och drömmar.
Kl 17.15-18.30 Presentation av Hammarkullen och miljonprogrammen av Mats Sjölin från Göteborgs kulturförvaltning samt ett samtal och presentation om Jens S Jensens konstnärskap med utställningens curator Niclas Östlind, Akademin Valand och Hendrik Zeitler, Hammarkullen Konsthall.
Kl 18.30-19. Rundvandring i Hammarkullen.
Samtalet inleds på Kafé Hammarkullen, Folkets Hus. Kl 17.15.
I samarbete med Folkets Hus Hammarkullen.

9/6-23/6 Folkhögskolan i Angered: Konst för alla

Folkhögskolan i Angereds kurs "Konsten i samhället, projekt och idégestaltning".

27/6-13/8 Nina Bondeson: Samarbete i planetsystemet

Nina Bondeson

Vernissage tisdag 27/6 kl 16.30.
Hammarkullen Konsthall. (I den underjordiska spårvagnshållplatsen.)

Nina Bondeson är född i Stockholm 1953. Hon har varit verksam som konstnär sedan 1980-talet. Bildberättelser om människor och djur och deras ansträngningar att göra världen till ett bättre ställe är ofta i fokus. Förbättringarna går sådär. Det nödvändiga samarbetet har sina brister…men hennes fiktiva figurer ger inte upp. De gråter ofta, men tar alltid nya tag. Nina Bondeson bor och arbetar i Mölndal/Göteborg. Hon har ställt ut i alla världsdelar utom Oceanien.

Om utställningen:

– Förslag på samarbete i planetsystemet:
Stöd alla dem som söker sanningen och var rädd för
alla dem som säger att de funnit den.
– Ska du inte skriva nåt mer?
– Nej.
– Är det allt?
– Det är allt.

Utställningar i Blå Gången, Blå Stället


4/12-15/1 Ali Ibrahim - 3D-origami

Plats: Centrumentrén, Blå Gången.

Utställning med Ali Ibrahim - 3d-origami

19/1-19/2 Urban Högberg, måleri

Plats: Centrumentrén, Blå Gången.

Urban Högberg


3/4-7/5 Cili Ivanovski, läderarbeten

Cili Ivanovski

Cili Ivanovski är medlem i Romska Kulturföreningen. Hon är självlärd, har läderarbeten som specialitet och håller också kurser och workshoppar. Cili Ivanovski kommer från Serbien och bor numera i Gårdsten.
Centrumentrén.

14/5-23/5 Långmosseskolan ställer ut

Långmosseskolan ställer ut

Under hela läsåret 2016-2017 har Långmosseskolans alla klasser arbetat kreativt med temat "Hälsa och hållbar utveckling". De har arbetat tillsammans med konstnärer och musiker, med innovatörer och utifrån ett kreativt läromedel. Med projektet har skolan velat ge barnen kunskaper, självkänsla och bättre förutsättningar för ett rikt och friskt liv. Resultatet visas från den 14 maj som också är dagen för den stora festen i Angereds Stadspark: Naturkalaset.

29/5-15/6 Kulturskolan Angered ställer ut

Kulturskolan Angered

En presentation av det som gjorts under vårterminen. Bildgruppen Bild och berättande jobbar både med bild och drama. Temat för terminen har varit att härma, utforska och skapa en egen karaktär, inspirerade av fantasy, manga och historiska figurer. Eleverna har sen fått välja mellan att göra en serie eller att skapa ett porträtt av sin figur.
I Bildmixgruppen har vårens tema varit serier och framför allt Pokemon. Eleverna har gjort egna serier och skapat små historier ur dessa.
Vernissage 29/5 kl 15.30.

5/6 - 20/8 Angeredsgymnasiets språkintroduktionslinje, måleri.

De nyanlända eleverna visar bilder de arbetat med under läsårets bildlektioner. Uppgifterna har varierat, med teman som inspirerats av olika konstnärer. För att nämna några : Wassily Kandinsky, Van Gogh, William Morris, Nick Brandt, Yayoi Kusama med flera. De har även undersökt frågor om mänskliga rättigheter där drömmar, minnen och den egna kroppen blivit en del av bildernas innehåll.

Heidi Marquardt, bildlärare: "Med utgångspunkt från att flertal elever har mycket lite eller ingen erfarenhet av att använda bilder som ett sätt att uttrycka sig har det varit en ynnest för mig som bildlärare att se elevernas glädje, stolthet och fascination över sina resultat. Eleverna bekräftar att det finns en inneboende önskan och kraft att göra avtryck och hur stark påverkan det gör för det egna jaget. Med Sören Kirkegaards uttryck har jag försökt påminna mig om dessa rader:
”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där. ”

Plats: Centrummontern i Blå Gången.

Fönster Angered

Utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något? Kontakta bibbi.forsman@angered.goteborg.se

Utställningar på Innergården


12/11 2016-1/4 Spår av förändring

Spår av förändring

Medlemmar från föreningen Lindholmens Konstrum visar installationer utomhus på temat årstidernas påverkan. Deltagande konstnärer: Eva Hallström, Fredrik Mattsson, Margreth Ström och Cecilia Utterström.
Plats: Innergården.

Residens Angered

Residens Angered 2016 - ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Konstepidemin och Kultur i Väst (som gjort filmen).
Amanda Casanellas och Mattias Elftorp, Tusen Serier, var Residens Angered-konstnärer 2016. Under två månader samlade de material till en Angeredsbaserad seriebok och höll workshops.

Artists in Residence, Angered 2016 from Kultur i Väst on Vimeo.

Residens Angered 2017 - Sandra Sterle

Sandra Sterle

Hennes projekt Angered@home kommer att kretsa kring begreppet ”hem” och frågor om exil, språk, identitet och främlingskap. Under krigen i före detta Jugoslavien bodde hon i Amsterdam i en förort som motsvarar Angered. Under hösten kommer hon att arbeta konstnärligt med grupper i Angered, i flera olika media. 2018 görs en utställning med gruppens arbete på Blå Stället. Sandra gör även ett eget konstnärligt arbete med utgångspunkt i residenset.

Sandra Sterle är bildkonstnär som arbetar med film, installationer, fotografi och performance. Just nu är hon adj. professor i performance- och videokonst vid Konstakademin i Split. Residens Angered är ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Kultur i Väst och Konstepidemin.
http://sandrasterle.com

Söndag 10 september kl 14. Artist Talk med Sandra Sterle på Konstepidemin.
Hållplats Linnéplatsen.

Mer konst och utställningar!

21 km konst

För barn och unga finns det tillfälle att måla mer (9/2, 22/2, 8/3, 22/3) när Blå Stället samarbetar med Göteborgs Stads projekt "21 km konst" .
Klicka på länken här och läs mer på sidan för Barn & Unga.

Torsdag 6/4 Grafisk workshop

Elever från Dômen konstskola lär ut trycktekniker för tryck på textil och papper. Workshopen är gratis och vänder sig till dig mellan 15–25 år.
Material och fika finns på plats. Vi ses där, ta gärna med en vän.
Kl 16-19. Konsthallen Blå Stället. Fri entré.

Onsdag 12/4 Mosaikfabriken

Mosaikfabriken

Ett generationsöverskridande projekt där du är med och bidrar med konst i din stadsdel. Konsten som vi skapar tillsammans kommer att vara en del i utsmyckningen av gångtunneln vid Titteridammsvägen.
Ett samarbete med Träffpunkterna i Angered.
Obs! Begränsat antal platser!
Onsdag 12/4 kl 10-12. Ateljén. Fri entré.

Onsdag 25/4 Mapping memory routes

Hur kan konstnärer lyfta fram andra berättelser? Ett samtal med bl.a. Alda Terracciano, konstnär och forskare, om arkiv och kollektiva minnen.
Kl 18. Studion. Fri entré. På engelska. Vi bjuder på fika!