Den Förunderliga Trädgården - Ulrika Berge

Arkiv våren 2020

Utställningar våren 2020.


KONSTHALLEN BLÅ STÄLLET
- UTSTÄLLNINGAR/PROGRAM

28/1 30/1
VÅGA! Utbildningsvägar till kreativa och konstnärliga yrken

Våga!

VÅGA! - Utbildningsvägar till kreativa och konstnärliga yrken

Vad är en designer? Hur tillverkar du en krinolin? Vad gör en konstnär och kan en överleva på konstnärliga och kreativa yrken? Den 28-30 januari 2020 har du chansen att träffa personer från olika kreativa och konstnärliga utbildningar.

Vi berättar om kreativa och konstnärliga yrken och vilken utbildningsväg som krävs för att bli till exempel arkitekt, designer, möbelformgivare, konstnär, skulptör, kulturprojektledare, dataspelsdesigner, keramiker, skräddare, modedesigner, filmproducent, silversmed, modist, grafisk designer, metallformgivare med mera. Du får möta de som jobbar på skolorna och även några av de nuvarande och tidigare studenterna, samt yrkesverksamma konstnärer, designers, kulturprojektledare med flera, som berättar om sina yrkesval och vägen dit.

VÅGA är ett samarbetsprojekt mellan Kultur i Väst, Kulturhuset Blå Stället, Hammarkullen konsthall, Dômen konstskola, Tillskärarakademin i Göteborg, Stenebyskolan, KV Konstskola, Göteborgs Konstskola, Gerlesborgsskolan, Akademin Valand och HDK - Högskolan för design och konsthantverk, Textilhögskolan i Borås och Kulturverkstan.
Läs mer: https://www.tillskararakademin.se/vaga
https://www.tillskararakademin.se/vaga
Programmet finns även på Facebook

Konsthallen Blå Stället, tisdag & torsdag kl 10.45-16, onsdag kl 10.45-18.

Horisontell linje

19/2 29/5 Den Förunderliga Trädgården
Teckningar i luften - Ulrika Berge

Ulrika Berge
Blad. Foto: Ulrika Berge.

Vernissaget ägde rum onsdag 19/2..
Utställningen öppnades med ljudmeditation ledd av Ulrika Berge.

Pedagogisk inspiration för skolklasser, grupper och lärare

"Välkommen att vandra in i ett landskap av svävande växtlighet.
Spröda skulpturer som rör sig stilla.
Blommor och blad som består enbart av sina nerver.
Se. Lyssna. Känn försiktigt."

Ulrika Berge är konstnär, baserad i Stockholm, som arbetar rumsligt med skulptur och ljud.

Läs mer: http://ulrikaberge.se


(INSTÄLLD)
Den Fjärde Urbana Revolutionen
Lars Raattamaa och Valeria Montti Colque

Den Fjärde Urbana Revolutionen
Bild: Valeria Montti Colque.

Ett samarbete med Konstepidemin och Förvaltningen för kulturutveckling, VGR.

Lars Raattamaa, författare och arkitekt, var 2019 års Residens Angered-konstnär. Resultatet av tiden i Angered är fotografi och texter från möten med ortens platser och människor. Senare i år kommer också boken med samma titel.

Lars har bjudit in ytterligare en konstnär att medverka i utställningen. Valeria Montti Colque rör sig fritt mellan collage, performance, film och scenografi. Hennes verk blandar metaforer och löser upp gränser. De båda arbetar, i sina olika konstformer, med frågor om plats, makt, identitet och språk. Båda är baserade i Stockholm.

Utställningen visas både i Konsthallen Blå Stället och i Hammarkullen konsthall.
Fler program kommer runt utställningen.

Residens Angered är ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Konstepidemin och Förvaltningen för kulturutveckling, tidigare Kultur i Väst.
Konsthallen Blå Stället och Hammarkullen Konsthall.

Horisontell linje

ÖVRIGA UTSTÄLLNINGAR I HUSET

(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något - kontakta Bibbi Forsman.)

25/10 ─ 12 /1
Mattias Johansson - Fotoutställning

Bilder från Angered och andra platser i Göteborg.

Mattias Johansson
Foto: Mattias Johansson.

"Är en kille som gillar att fotografera djur och natur men också installationer som byggnader, broar och fordon. Tycker det är kul och intressant att leta motiv samt att utvecklas som fotograf och komma ut i naturen."
Plats: Angereds Fönster.


28/1 ─ 1/3
Fotografi
Mathilda Frykberg och Eric Sundevåg

Fotografi Mathilda Frykberg och Eric Sundevåg
Foto: Mathilda Frykberg (t.v. beskuren) och Eric Sundevåg.

Fotografier av två studenter vid Akademin Valand. De visar egna verk och resultatet av en uppgift inom studierna; att skildra Blå Ställets verksamhet.
Utställningen visas i anslutning till VÅGA! i Konsthallen. Där kan du möta eftergymnasiala konst- och kulturutbildninger och se vilka yrken de leder till.

Instagram: @esundevag
www.mathildafrykberg.com
Instagram: @mathildafrykberg
Plats: Angereds Fönster.


1/2 ─ 8/3
Black history month - Samlingsutställning

Blacj History Month - samlingsutställning
Foto: verk av Jacqueline Lopes, medverkande i utställningen.

Black history month startade i USA 1976 för att lyfta fram människor, med afrikanskt ursprung, som haft historiskt inflytande. Utställningen på Blå Stället visar konst av svarta kvinnliga och svarta hbtq+ konstnärer, verksamma i Göteborg, som genom sin konst förändrar och inspirerar personer i sin samtid.

Det finns även möjlighet att träffa Veronica Odetunde - och de konstnärer hon valt ut - under BLACK OURSTORY lördagen 22/2 på Blå Stället.
Veronica Odetundes event BLACK OURSTORY är uppföljaren till BLACK HERSTORY som arrangerades 2019.
Plats: Centrummontern.

(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något - kontakta Bibbi Forsman.)


4/3 ─ 20/3
Mujeres - en hyllning till kvinnan
Carlos Atenas


Fotoutställning.
Vernissage 4/3 kl 18. Plats: Rosa Gången.

5/3 ─ 28/5
SPRING
Angeredsvinkelns dagliga verksamhet

Spring

”Vår utställning SPRING står för att vi utforskar tillsammans. Vi är på väg, vi blommar ut och tar språng i det kreativa. Ritar och målar tillsammans efter musik. Provar olika tekniker. Söker och finner vårt eget bildspråk.
Vi som ställer ut arbetar på dagliga verksamheten Tillsammans i Angered.”
Plats: Angereds Fönster.


12/3 ─ 15/4
För mig är du värdefull
Anna Olsson

Anna Olsson För mig är du värdefull
Bild “Bea”. Foto: Anna Olsson.

”Jag väver för att jag vill berätta något av det jag ser i världen och om människor jag möter. Bilderna handlar om ungdomar som sökt asyl här. Jag vill, med kärlek, omsorg men också i direkt protest till de som vill utvisa säga: - För mig är du värdefull!”

Anna Olsson är textilkonstnär, verksam i Göteborg.
Workshop och miniföreläsning 2/4. Mer info kommer senare!
Plats: Centrummontern.


3/4 ─ 24/5
Tema Utomhuspedagogik

Utomhuspedagogik

De kommunala fritidshemmen samarbetar varje år kring ett gemensamt tema. I år är det utomhuspedagogik - lärande utomhus. Barn och personal skapar tillsammans, i bild och text, för att visa vad som görs på fritidshemmen. Stor vikt läggs på barnens delaktighet.
Samarbetet är inspirerat av Göteborgs fritidshemsnätverk, område 2.
Plats: Parkmontern.


24/4 ─ 31/5
Kära dagbok - Margita Persson

Dagboken

Kan man skriva hur som helst i en dagbok?! Kan den se ut hur som helst?! Margita Persson visar sin handdekorerade dagboksamling. Hon är konstnär, utbildad vid Högskolan för Design och Konsthantverk.
Margita Persson medverkar även i P1-dokumentären De häktade: "Bakom de låsta dörrarna i säkerhetshäktet i Göteborg sitter Klara 21 år, misstänkt för flera grova rån. Och Inez, 19 år, med en lång lista allvarliga brott bakom sig. Hit kommer konstnären Margita Persson med sin skaparverkstad." Lyssna här!
Plats: Centrummontern.

Se filmen där Margita Persson berättar om sitt dagboksskrivande


Vi hade planerat en visning och ett samtal med Margita. På grund av Coronatider berättar hon istället här i filmen om sina dagböcker och om sitt skrivande. Du får tips om hur du själv kommer igång​ och hur du kan dekorera din egen personliga dagbok​.


VAD GÖR DU DEN 12 MAJ - DAGBOKENS DAG?
Folklivsarkivet vid Lunds universitet samlar varje år in dagboksanteckningar om just den dagen. Alla som vill får vara med. Skriv så mycket eller lite du vill; om vad du gör, vilka du möter, vad ni talar om, vad du jobbar med, vad du ser och hör omkring dig.
Vad tänker och tycker du, vad drömmer du om och vad oroar du dig för?
Läs mer på Folklivsarkivets sida.

OBS! INSTÄLLT!
25/4
Digital Konst
Rubina Aslam/RubyRed

RubyRed

Vernissage 25/4 kl 12.30 i Blå Gången med efterföljande manga-workshop med Vendela Berglin kl 13 i Studion.

Under sitt alias RubyRed skapar Rubina Aslam digital konst influerad av japansk Manga. Rubina är 20 år och bor i Angered.
Plats: Angereds Fönster.

OBS! INSTÄLLT!
Lördag 25/4
Workshop: Teckna Manga med Vendela Berglin

Manga Vendela Berglin
Bild: Vendela Berglin inspirerad av mangaserien Bleach av Kubo Tite.
(Bilden är beskuren.)

Kom och teckna Manga med Vendela Berglin. Vendela undervisar i serieteckning och Manga och frilansar som tecknare med uppdrag att bland annat rita för spel och spelfigurer för rollspel både i Sverige och utomlands. Se webbsida: https://vendelaberglin.tumblr.com/
Workshopen är en del av projektet Konstverkstaden som görs med stöd av Leader längs med Göta Älv.

Kl 13-15. Studion. Fri entré.


OBS! INSTÄLLT!
7/5 ─ 29/5
Indien - klimat, kunskap och kvinnokraft

Indien

Bilder och berättelser av praktikanter från organisationen Framtidsjorden. De har besökt olika delar av Indien och tre gräsrotsorganisationer som arbetar för bättre levnadsförhållanden och anpassning till de påtagliga klimatförändringarna.
Plats: Rosa Gången.

1/7 – 20/8
A day, a picture, anywhere - Carlos Atenas

A day, a picture, anywhere — Carlos Atenas

Bilderna är tagna under fotografens resor, utflykter och promenader. "Bilderna är tidlösa, varje bild visar en stund som har funnits någon gång, någonstans.Tiden i en bild försvinner i den stund man skapar den."

"Jag heter Carlos Atenas och är född i Chile. Mitt intresse för fotografi började tidigt. Jag var 14 år gam-mal när jag höll en kamera i handen för första gången. Via en kompis fick jag möjlighet att lära mig denna fantastiska hobby. Under mina resor finns alltid en kamera till hands och efter varje resa har jag många bilder att visa för mina släktingar och vänner.
Kameran är alltid med, kameran är en del av mig.
1981 kom jag till Sverige och bestämde mig för att bosätta mig i Göteborg. Innan jag flyttade till Sverige reste jag i många länder, då jag under 1970-talet började arbeta till sjöss. Även efter ankomsten till Sverige fortsatte jag arbeta i den branschen. Genom mitt intresse för fotografi har jag förbrukat många kameror och tagit många bilder genom åren."
Angereds Fönstret.

13/7 – 20/8
Peace beyond the words - Fred bortom orden
Ett konstprojekt av Azadeh E. Zaghi

Peace beyond the words - Fred bortom orden  Ett konstprojekt av Azadeh E. Zaghi

Azadeh E. Zaghi är konstnär, curator och pedagog, verksam i Göteborg sedan 2008. Senaste året har hon hållt flagg-workshops med olika grupper, barn och vuxna. Hon ställer frågan ”Hur ser fred ut?” och samlar berättelserna bakom bilderna.

28-29/7 håller Azadeh en workshop i på Blå Stället.
Då kommer utställningen att växa med fler bilder av fred.
Hur ser fred ut?
Om du inte får använda ord?
Bara färg och form?
Prata om din historia och gör din egen fredsflagga!
Vi bygger ett fredstorn!

Azadeh har en Masterexamen från Akademi Valand och en BA i Fine Arts från Art and Architecyure University i Iran. Hon har fortsatt studera Kritisk Pedagogik och projektledning och undervisat inom kursen Art, Pedagogy and Social Actions vid Akademi Valand.
Centrummontern