Arkiv våren 2018

Här är utställningar som visades våren 2018 på Blå Stället

Konsthallen Blå Stället...

18/12-12/1 2018
The pattern library of Designverkstan

Pattern library of Designverkstan

Fem deltagare från Blå Ställets Designverkstad visar sin screentryckta mönsterkollektion.
Vernissage måndag den 18/12 kl 17-18.

Ett mönster kan berätta en historia. Och det berättar mycket om den tid och den plats där det skapades. Vilka intryck kommer framtidens designers göra? Vad kommer de berätta om dagens samhälle och den verklighet vi lever i?
Under HDKs Open Week i höst utforskade Designverkstan* mönsterskapande och screentryck tillsammans med Designkanalen** i samarbete med studenter från HDK.
The Pattern Library of Designverkstan är ett samarbete mellan Blå Stället, Designkanalen och HDK. Följ dem på @designkanalen (Facebook och Instagram) och #patternlibraryofdesignverkstan för att ta del av framtidens mönster.

**Designverkstan är en grupp kvinnor (16–21 år) som är intresserade av att sy och sticka.
De träffas en gång i veckan på Kulturhuset Blå Stället.

**Designkanalen kopplar ihop unga talanger, designskolor och företag och vill bredda rekryteringen till designutbildningarna..
"Tillsammans kan vi arbeta för ett gemensamt mål – att framtidens designvärld ska spegla dagens svenska samhälle."

18/1-8/2
Eriksbo Magazine

Eriksbo Magazine

Eleverna i åk 3-6 på Eriksboskolan har gjort en egen tidning i samarbete med författaren och journalisten Marie Oskarsson samt formgivaren Elisabeth Sivertson.
Ta del av intervjuer, reportage, artiklar samt övriga berättelser från Eriksboskolans elever kring höstterminens stora skrivprojekt på temat ”kommunikation”.
Ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället och Eriksboskolan.
Vernissage torsdag 18/1 från kl 15. Invigningstal och vernissageprogram kl 16.
Konsthallen Blå Stället. Fri entré.

24/2 – 8/4 2018
Undrien - en fantastikutställning av Magnus Lönn

- för barn och alla undra

Undrien av Magnus Lönn

En utställning som handlar om bokstäver, ord och fantasi och riktar sig till barn i bokstavsåldern - och till alla andra.
Magnus Lönn är konstnär, författare och pedagog. Hans konst rymmer både ord och bild, och nyfikenhet på bokstäver, former, ting, ord och verklighet. Fantasin kan vara det som gör oss till människor: kreativa, undrande varelser som måste skapa, öva sig i associationer och uppfinna. Så kan fantastik fungera likadant som gymnastik och matematik.
UNDRIEN är det land som finns överallt eller ingenstans.
Visningar
Vill du se utställningen tillsammans med din klass eller grupp?
Mejla: bibbi.forsman@angered.goteborg.se för visning förmiddagar tisdagar, onsdagar och torsdagar.


To 22/2
Fortbildning för personal inom skola och fritidsverksamhet.
Inspirationskväll med Magnus Lönn.

Samling i Konsthallen Blå Stället.

Tema: Barns språkliga utveckling - fantasi och lek med orden
i utställningen UNDRIEN

Möt konstnären och pedagogen Magnus Lönn, som producerat flera utställningar om bokstäver och ord, för barn i bokstavsåldern och andra.
UNDRIEN har turnerat i Sverige med start på Kalmar Konstmuseum. Tusentals barn har "kokat ord" med Magnus Lönn. Han menar att barn idag matas med andras fantasier men får alltför lite tid att upptäcka sin egen gränslösa fantasi. Att kunna fantisera är något som stärker självförtroendet. Förmågan att kunna sammanlänka olika kunskaper så att något nytt och oväntat uppstår, är kanske något av det viktigaste barn kan lära sig. I Pedagogiska magasinet nr 4/2017, med konst som tema, finns ett reportage om hans upptäcksfärd i bokstavsuniversum.
Anmäl dig till: petra.ahlqvist@angered.goteborg.se

Visningar
Du kan boka visningar om du vill se utställningen tillsammans med din klass eller grupp.

-------------------------------------------------------------------------------------------

12/4 – 21/4
Konst åt alla - Folkhögskolan i Angered

Konst åt alla

Folkhögskolan i Angered bjuder in till att ta del av de skapande kurser som behövs för att söka vidare: The Music College, Angereds Författarskola, Konsten i Samhället och Angereds Teaterskola. Se och hör konst, teater, konserter och litteratur på scenen - delta i workshoppar, läs din dikt, testa din röst! Kom och se hur skolan arbetar med talang i Angered och få svar på dina frågor.

PROGRAM 12/4 – 21/4

Torsdag 12/4 och fredag 13/4
Kl 13 Föreställning: #delameddig med Angereds Teater/Teaterskola.
Publiksamtal efteråt.

Lördag 14/4
Kl 12 Vernissage: Konsten i Samhället. Plats: Konsthallen.
Kl 13 Föreställning: #delameddig med Angereds Teater/Teaterskola.
Publiksamtal efteråt. Entré 30 kr.

Tisdag 17/4 Angereds Teaterskola
Kl 12 Dramaworkshop. Plats: samling i Konsthallen.
Kl 15.30 Öppen dramaworkshop. Plats: Angereds Teater.

Onsdag 18/4 Konsten i Samhället
Kl 12-14 och kl 15 -17. Öppen konstworkshop. Plats: Ateljén/Konsthallen.

Onsdag 18/4 Balsam Karam och Angereds Författarskola
- att komma fram till skrivandet

Balsam Karam
Fotograf: Magnus Liam Karlsson.

Kl 18 Öppen scen och läsning med författaren Balsam Karam, författare och bibliotekarie i Rinkeby. Plats: Stora Salongen. Fri entré.

Balsam Karam arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Hon har gått Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. I vår debuterar hon med romanen Händelsehorisonten.

"Händelsehorisonten är en djupt existensiell och gripande - men också högst politisk - roman om centrum, förtryck, exil, solidaritet, trauma och förlust. Med en helt egen röst skriver Balsam Karam om en hopplöshet som aldrig blir uppgiven, om en ung kvinnas ihärdiga tro på en bättre värld och om att inte låta sig kuvas."

Vi är glada att tillsammans med med Angereds Författarskola, vid Folkhögskolan i Angered, ännu en gång bjuda in till en läsningskväll. Balsam Karam och elever vid skolan läser och samtalar om vägen in i skrivandet. Scenen är sedan öppen för dig som vill läsa egna texter.
Anmäl dig gärna till: bibbi.forsman@angered.goteborg.se

Torsdag 19/4
Etzia och The Music College (TMC)
Kl 15
Öppet forum med Etzia - artist och före detta deltagare på The Music College.
Plats: The Music College. (Ligger i samma kvarter som Blå Stället.)
Kl 18.30 Konsert med The Music College och Etzia.
Efteråt Open Mic och jam. Plats: Stora scenen, Blå Stället.

Etzia

Etzia är en svensk sångerska, född i New York och uppvuxen i Göteborg. Hon sjunger jamaicainspirerade genrer som dancehall och reggae och debuterade som reggaeartist 2008.
Etzia har studerat musik på The Music College i Angered och på Musikhögskolan vid Göteborgs universitet. Hon har körat bakom många reggaeartister och deltog i förra årets Melodifestival med låten "Up".
Etzia var en av förgrundsgestalterna i musiknätverket Femtastic som verkar för att synliggöra kvinnor inom inom hiphop och urban musikkultur.

OBS INSTÄLLT! Fredag 20/4
Angereds Författarskola

Öppen Skrivarworkshop.

Lördag 21/4
Kl 13 Föreställning: #delameddig med Angereds Teater/Teaterskola.
Publiksamtal efteråt. Entré 30 kr.

Fri entré till allt utom teatern på lördagar (30 kr.)

Folkhögskolan i Angered

-------------------------------------------------------------------------------------------

12/5 – 13/6
angered@home - Sandra Sterle med flera

​Vernissage 12/5 kl 13-16.

Angereds@home
Bild: Merihene.

Residens Angereds gästkonstnär Sandra Sterle mötte människor med olika bakgrund, boende i Angered, under sin residensperiod hösten 2017. De samtalade om koncepten ”hem”, ”tillhörighet” och ”identitet”.
I utställningen visar Sandra Sterles egna arbeten jämte assistent Finn Chungs och workshopgruppernas: Magali Escobar, Hanna Kolenovic och deltagare från Folkhögskolan i Angered: Fatima, Jamile, Aferdita, Omar, Ayat, Rowedah, Raniah, Merihene, Saman, Aleksandra, Schauka och Elvirade.

Sandra Sterle är bildkonstnär som rör sig mellan film, installationer, interventioner, foto och performance. Hon är professor i performance och videokonst vid Konstakademin i Split, Kroatien (UMAS).

I utställningen medverkar också: Mirna Ticona, aymarakvinna, journalist och ”artivista decolonial” från Bolivia samt Angereds Ungdomsredaktion.

Residens Angered är ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället,
Konstepidemin och Kultur i Väst.

(In English)

Opening 12/5 at 1-4 pm

Resident Angered guest artist Sandra Sterle presents the work she did during her residency in September 2017. She spent one month period meeting women and men from different backgrounds, all living in Angered, and discussed the concepts of "home", “belonging” and "identity". The work on display in the gallery is by the artist along with the assistant Finn Chung and workshop groups: Magali Escobar, Hanna Kolenovic, and participants at Folkhögskolan I Angered Fatima, Jamile, Aferdita, Omar, Ayat, Rowedah, Raniah, Merihene, Saman, Aleksandra, Schauka and Elvirade.

In the exhibition also: Mirna Ticona, aymara woman, journalist and ”artivista decolonial” from Bolivia and Angered Ungdomsredaktion, young film makers.

Bio: Sandra Sterle is a visual artist who works across film, installation, interventions, photography and performance. She is professor of performance and video art at the Arts Academy in Split, Croatia (UMAS).

Residens Angered is a collaboration between Konsthallen Blå Stället,
Konstepidemin and Kultur i Väst.

Konsthallen Blå Ställets ordinarie öppettider:
Måndag, onsdag, torsdag, 12-17. Tisdag 12-19. Lördag 12-16. Söndag 13-16.

I Blå Gången...

13/12-28/1
Fas Trä - Åtta slöjdare i Västra Götaland

Fas Trä
Jonatan Malm, projektledare för Fas Trä
Bild: Jonatan Malm, projektledare för Fas Trä.

"Fas Trä är en utställning om kärleken till slöjdens arbetsprocesser, men också en påminnelse om att slöjd är en ständigt pågående forskning och ett oändligt variationsrikt samtal. Ett samtal mellan människa och material, mellan människa och människa, mellan människa och omvärld." - Jonatan Malm, projektledare.
Centrummontern. Fri entré.


Lördag 20/1
Slöjdhappening: Fas Trä - estradtäljning med swing!

Kl 12 i Blå Gången: Fritiof Runhall täljer träslevar ackompanjerad av trombon och gitarr från Swing Tarturo - swingmusik och färskslöjd i udda men självklar förening!
Kl 13-15 i Ateljén: prova på täljning med Fritiof Runhall. För vuxna eller barn i vuxens sällskap. Begränsat antal platser.
Föranmälan till linda-marie.karlsson@angered.goteborg.se.
Eller kom i god tid!

Utställningen Fas Trä, med åtta slöjdare från Västra Götaland,
pågår i Centrumentrén 13/12-28/1.
Fas Trä är en del av Slöjdlyftet och produceras av Västarvets Hemslöjdskonsulenter.
Mer info: http://vastarvet.se/fastra
Kl 12-15. Blå Gången och Ateljén. Fri entré.

1/2-28/2 Marknaden i Maysan

- Kassem Mehdi Shawi, fotografi

Foto: Mehdi Shawi

Ansikten från barnens marknad i staden Maysan, Irak.
Centrummontern.

5/3-3/4
AFTAB - Aftab Soltani

Konstverk av Aftab Soltani

Utställning i samband med att vi uppmärksammar Internationella Kvinnodagen den 8 mars. Aftab Soltani är ordförande i Hayat - kvinnorörelse och verksamhetsutvecklare på Akademin i Göteborg.
Centrummontern.

2/5 – 31/5
Kontrast - Larissa Jilavu

Larissa Jilavu

Måleri.
Centrummontern.


17/5 – 29/8
Kulturskolan Angereds vårutställning

Kulturskolan Angered 2018

Elever visar verk från den gångna terminen.
Parkmontern.

12/6 – 19/8
Khalid Baban

Khalid Baban

Måleri.
Vernissage 12/6 kl 18-19. Centrummontern.

I Rosa Gången

4/4 – 29/6
Futuro Berg - Flyktinglägret i Calais

Futuro Berg _refugee camp_Calais

Fotografier av Futuro Berg och migranter i flyktinglägret.
(Missa inte föredrag 19/4!)
Rosa Gången är korridoren bredvid Medborgarkontoret.

I Angereds Fönster...

Utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något? Kontakta bibbi.forsman@angered.goteborg.se

10/4 – 25/4
I hjärnan har kaos och katastrof konferens
- Emelie Ekendal

Emelie Ekendahl

En utställning i text och bild om att leva med Aspergers syndrom.
Utställningen ingår i Folkhögskolan i Angereds utställning Konst åt alla.
Angereds Fönster.


26/4 – 13/5
Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet Angered

Angereds Fönster.5/6 – 12/8
Studieresa till Auschwitz

Auschwitz

Elever från Vård- och omsorgsprogrammet 3 (VO3) på Angeredsgymnasiet delar med sig av sina personliga intryck från en studieresa till nazisternas förintelseläger Auschwitz i Polen.
Angereds Fönster.

I Foajén...

17/5 – 7/6
#ilovegothenburg – dela dina värderingar

De värderingar vi tror på och bär med oss gör oss till de vi är: hur vi uppträder mot varann, hur vi behandlar djur, hur vi ser på miljön. Viktigt är att vi delar värderingarna med andra. Här finns en stor ”möbel” där du kan skriva ner dina tankar så kom och dela dina värderingar på: #ilovegoteborg-plattformen i huset!
Foajén under husets öppettider. Fri entré.