Arkiv hösten 2020

Här ser du Blå Ställets utställningar från hösten 2020

Konsthallen Blå Stället
- Utställningsprogram

19/9–31/10
Min tunga är ett ankare
- Johanna Gustafsson Fürst med gästkonstnärer & "Stridsskrift"

Johanna Gustafsson Fürst Min tunga är ett ankare

Utställningen "Min tunga är ett ankare" är sammanställd av konstnären Johanna Gustafsson Fürst och består av verk som tar sin utgångspunkt ur flerspråkighet, sambanden mellan kropp och språk och språkvåld och jagutveckling. Inför utställningen på Konsthallen Blå Stället växte idén att inkludera fler konstnärliga “språkligheter”, som kunde ge andra perspektiv på det hon själv försökte gestalta.

Hon bjöd därför in konstnärerna Makda Embaie, Liv Strand, Lisa Torell och Sophie Vuković. I utställningen ingår även en bok, "Stridsskrift" med författaren och litteraturkritikern Sara Abdollahi som redaktör. "Stridsskrift" är utgiven av Accelerator, Stockholms universitet och innehåller texter av Lars Raattamaa, Negar Naseh, Balsam Karam, Ida Börjel och Loretto Villalobos och är formgiven av Jonas Williamsson.

Förarbetet till utställningen inleddes redan sommaren 2018 efter en researchperiod i Lainio i Norrbotten. I Lainio mötte Johanna Gustafsson Fürst personer som drabbats av det språkvåld som ingick i den försvensknings­process av Tornedalen som började 1809 då Sverige förlorade Finland. Sveriges förluster skapade behovet av en myt om ett ursprungligt geografiskt Sverige och en reglerad försvenskning av Tornedalen inleddes. Ett exempel på detta var att kommunerna bekostade stadsskolor där finska förbjöds för att stoppa spridning av det finska språket och kulturen.  Liknande idéer kan vi se idag i politiska förslag om neddragningar i modersmålsundervisning och förbud för andra språk än svenska under lektioner och raster. 

DIGITALT VERNISSAGE 19/9 kl. 12
Johanna Gustafsson Fürst visar oss runt i utställningen i en filmad visning som visas på Konsthallen Blå Ställets Facebooksida.
Konsthallen har öppet som vanligt den 19/9 kl..12-16 och under ordinarie öppettider under utställningsperioden.

Torsdag 24/9
Författarsamtal: "Stridsskrift"

Stridsskrift
Utställningen visas i samband med Angereds bokmässa och som en del av programmet har vi Göteborgsrelease av boken "Stridsskrift", utgiven av Accelerator, Stockholms universitet. Ett samtal kommer att ske mellan Johanna Gustafsson Fürst, Sara Abdollahi, Balsam Karam med Meira Ahmemulic som samtalsledare.

Det inspelade samtalet kan du se den 24:e september från kl. 12 på Angereds bokmässas webbsida och Facebooksida samt på Konsthallen Blå Ställets Facebooksida

Tisdag 27/10 
Samtal: Normer kring svenskhet och språk i skolans vardag

Normer kring svenskhet och språk

Ett samtal om hur normer kring svenskhet och språk påverkar barn i skolan idag. Inbjudna talare är Samira Abutaleb Rosenlundh verksamhetsutvecklare för På lika villkor Hjällbo/Rädda Barnen och Frida Siekkinen, doktorand i barn- och ungdomsvetenskap och universitetsadjunkt i svenska som andraspråk på Göteborgs universitet. Fridas avhandling fokuserar särskilt på hur kategorin "svenska som andraspråkselev" görs och hur elever och skolpersonal i skolans vardag förhandlar om och förhåller sig till dess betydelse och innehåll. 
Kl 18-19.30. Stora Salongen. Fri entré.


14/11–15/1 
Den Fjärde Urbana Revolutionen 
- Lars Raattamaa och Valeria Montti Colque 

Den Fjärde Urbana Revolutionen
Bild: Fjärilvingar. Valeria Montti Colque.

Utställningen visas både i Konsthallen Blå Stället och i Hammarkullen konsthall. 
Se Konsthallen Blå Stället och Hammarkullen Konsthalls Facebooksida för program runt utställningen.
Läs katalogen med texter om utställarna.

Lars Raattamaa, författare och arkitekt, arbetade under 2019 som konstnär i vårt projekt Residens Angered. Resultatet av tiden i Angered är en bok och en utställning - fotografier och texter från möten med ortens platser och människor. Till utställningen har Lars även bjudit in Valeria Montti Colque, en konstnär som rör sig fritt mellan kollage, performance, film och scenografi. Hennes verk blandar metaforer och löser upp gränser. De båda arbetar, i sina olika konstformer, med frågor om plats, makt, identitet och språk. I Hammarkullen visas också verk av Rossana Mercado-Rojas. 

Residens Angered är ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Konstepidemin och Förvaltningen för kulturutveckling.  

Horisontell linje

Andra utställningar i huset

(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered.) 

29/6–23/10 
Stilleben och pusselbit

STILLEBEN OCH PUSSELBIT

Deltagare på kursen Måleri, teckning & skulptur ställer ut sina alster.
Under kursen har deltagarna arbetat med olika material såsom blyerts, akryl, akvarell och lera.
De har skapat och samtalat kring konstens möjligheter och betydelse.
Kursledare: Maryam Javidmehr och Nike Nilsson Falkholt
Parkmontern.

5/9–23/10
Digital Konst - Rubina Aslam/Ruby Red

Ruby Red

Under sitt alias Ruby Red skapar Rubina Aslam digital konst influerad av japansk Manga. Rubina är 20 år och bor i Angered.  
Vernissage 5/9 kl 12.30 i Blå Gången med efterföljande mangaworkshop kl 13 i Studion med Vendela Berglin. 
Angereds Fönster.

Lördag 5/9
Workshop: Teckna Manga med Vendela Berglin

Manga Vendela Berglin
Bild: Vendela Berglin inspirerad av mangaserien Bleach av Kubo Tite. 

Kom och teckna manga med Vendela Berglin. Vendela undervisar i serieteckning och Manga och arbetar också med att rita spelfigurer för rollspel både i Sverige och utomlands. Workshopen sker i samband med vernissage för Rubina Aslams utställning i Angereds fönster samma dag kl 12.30. Läs mer om Vendela Berglin här.

Ett samarbete mellan Blå Stället och Hammarkullen konsthall, som driver också projektet Konstverkstaden - att arbeta och förändra världen med konst och kultur! Ett projekt som drivs med stöd av LEADER längs Göta Älv. Läs mer.

Tre logotyper till projekt et LEADER längs Göta Älv

Kl 13-15. Studion. Fri entré men begränsat antal platser så kom i tid.  

1/9–23/10
POESI - utställning med Sara Garib och Carmen Jedrzejak 
Sara Garib och Carmen Jedrzejak

I samband med Angereds bokmässa har vi bett två unga poeter från Angered att ta över centrummontern på Blå Stället. Med sina texter samt foto, film och andra uttryck visas installationer med poesi som utgångspunkt.    

Sara Garib är 21 år och läser till logoped. Hon har nyligen släppt sin första diktsamling – "Bakom Höghus". Hon har även tidigare vunnit GP:s skrivartävling med sin dikt “Hannah Montana” och en tredjeplats i Ortens bästa poet.
Carmen Jedrzejak är 24 år och studerar just nu filmisk gestaltning på HDK-Valand. Hon är filmregissör, manusförfattare och poet. Hon har ett instagramskonto carmenj_swe med löpande publicering av poesivideo.  


Sara Garib
"Her exhibited poem is called Hannah Montana. It is a detailed experience of how she exists in two worlds - that of the inner city and that of the suburb she lives in.

"Dikten i utställningen heter Hannah Montana. Det är en detaljerad beskrivning av hennes erfarenheter av att existera i två världar – innerstaden och förorten där hon bor." 
[Nontokozo Tshabalala, Kurator]  


Carmen Jedrzejak 
"Through a photographic expression, ‘Uppskattad Horunge’ is a collection of imagery where she uses the space to talk about scars and the beauty that she sees in them.

"Genom fotografierna i utställningen “Uppskattad Horunge” skapar konstnären ett rum för att visa och tala om ärr och skönheten hon ser i dem".
[Nontokozo Tshabalala,Kurator]
Centrummontern.

Lördag 19/9
Samtal med Sara Garib i samband med Angereds bokmässa

Sara Garib

Under den live-sända bokmässan den 19 september kommer det att ske ett författarsamtal med Sara Garib om hennes nya bok. Samtalsledare är Veronica Odetunde. 

Sara Garib har vunnit GP:s skrivartävling med sin dikt “Hannah Montana” och har en tredjeplats i #ortensbästapoet. Nu har hon nyligen släppt sin första diktsamling – "Bakom höghus".

”Vi lever i ett land där främlingsfientliga vindar blåser, där svensk hip-hop toppar listor, nynazister marscherar gator och poesitävlingar i förorten lockar till sig tusentals besökare. Med en ökad medierapportering om de svenska förorterna, har många berättelser hamnat i eftertexterna. Vad gömmer sig bakom rubriker, fördomar och rädslor? Vem pratar vi om när vi pratar om miljonprogram och "no-go-zones"? Vad döljer sig bakom fasaden?” 

7/10–11/10 
Monique Wernhamn
- The Sustinable Womans Feedback-klinik

Monique Wernhamn - The Sustinable Womans Feedback-klinik

Monique Wernhamn ger dig feedback kring ditt projekt, coachar dig i dina privata dilemman och använder sin kompetens och livserfarenhet för att hjälpa dig utifrån dina behov och önskemål. Under fem dagar förvandlas Foajén på Kulturhuset Blå Stället till "The Sustainable Womans Feedback-klinik". På kliniken kan du boka in en-timmes-konsultation samt ta del av tidigare konsultationer hon haft. 

I gentjänst vill hon gärna ha massage, en matlagningskurs, matchmaking - hjälp att hitta en partner, några lunchlådor, PR och marknadsföring av henne, eller eget förslag som gör henne mer hållbar. 

Det bjuds på kaffe, spontana samtal, information och möjlighet att boka tid för konsultation på feedback-kliniken. Du kan också boka en tid redan idag på https://boka.se/thesustainablewomansfeedbackklinik/info 

OBS! "Konsultationerna är för både kvinnor och män. Högpresterande människor. Konstnärer och kulturaktörer. Utbrända och arbetslösa. Vanliga hederliga arbetare. Tjänstemän och politiker. De som suktar efter alternativ till arbetslinjen och rådande strukturer. De som känner sig manade, nyfikna och har behov av coachning och ny input."
Kl. 12-16. Blå Gången/Foajén.

https://moniquewernhamn.com

27/10–15/1
Ungas röster! Kulturskolan Angered ställer ut 

Centrummontern

Kulturskolan Angered 2020

Vernissage tisdag 27/10 kl. 17-17.45. 

Verk från Ung Konst och föreställningen Röster från Angered.  
Ung Konst - deltagare från Kulturskolan Angered har genom konst valt att upplysa och ge kunskap om Angered, en stadsdel där stad, landsbygd och en mängd kulturer samsas.
Röster från Angered - hösten 2019 satte ungdomar från olika ämnen i Kulturskolan upp en föreställning på GöteborgsOperan. En föreställning om att vara ung i Angered. Om fördomar, längtan, drömmar och verklighet.

Program tisdag 27/10 kl. 17-17.45. 
Kl. 17-17:45. Centrummontern/Centrumentrén. Vernissage & Performance Night - Kulturskolan Angered
Kulturskolan Angered gästar Kulturhuset Blå Stället med utställning, vernissage och Performance Night! Kvällen startar kl. 17 med vernissage för utställningen Ungas Röster med verk av unga deltagare på Kulturskolan Angered.

Kl. 17.45-19. Stora Scenen:
Performance Night där det bjuds på uppträdanden med unga deltagare från kulturskolan som framför poesi, sång, fartfylld orkester och mer!
Ta även del av vernissage och Perfomance Night - live på Kulturskolans Youtubekanal!  

Kulturskolan Angered - Performance NIght Röster från Angered 

3/11–15/1 
Emelie Ekendahl - Röda trådar och annat trassel 

Angereds Fönster

Emelie Ekendahl

” - Men det märks ju inte på dig att du har autism!
Diagnosen sattes när jag var 17 år och helst av allt ville vara normal, men mest av allt kände mig annorlunda. I den här utställningen vill jag bjuda in dig till reflektion och nöje, perspektiv och nyfikenhet, i en mångbottnad tillvaro med fokus på upplevelsen, vardagen och autismen. Det är en mix av text och bild som är tänkt att skapa ett perspektiv lika komplext som själva tillvaron i sig.  

Jag som gjort utställningen heter Emelie och är 28 år. Jag blir glad av miniatyrsaker, är noggrann, envis, studerande och mycket mer förstås. Bild-, text- och scenkonst är för mig en stor kärlek såväl som ett verktyg. Den hjälper mig bearbeta intryck och förstå mig själv och min omvärld bättre.”  

9/11–15/1 
Indien - klimat, kunskap och kvinnokraft  

Parkmontern (Miniutställning)


Foton av Julia Klang Mjörnsäter, Frida Viklund Rundgren, Clara Hugosson, Elvira Feldt, Emma Dahlström och Edvin Erlandsson från organisationen Framtidsjorden som finaniseras av SIDA.

”Vi står alla inför klimatförändringar. Indien är ett av de länder som sedan länge drabbats hårt av torka, smältande glaciärer, mindre nederbörd och förlust av biologisk mångfald. Genom att på olika sätt klimatanpassa och sprida kunskap, arbetar Cirhep, Secmol och Srushtidnyan, tre organisationer i Indien, för att förbättra lokalbefolkningens livsförhållanden.  Under 4 månader gjorde vi praktik hos dessa organisationer genom organisationen Framtidsjorden. Genom utställningen vill vi dela med oss om deras arbete, våra erfarenheter och det vi fått lära oss under vår tid i Indien.”