Konst / Utställningar

Bilder och konst kan vara startpunkt för samtal om livet och samhällsfrågorna. Konsthallen Blå Stället är vår stora utställningshall. Vi visar mindre utställningar i Blå Gången, i våra båda entréer och ibland på Innergården. Hammarkullen Konsthall drivs c/o Blå Stället och programmet läggs av ett konstnärligt råd.

Horisontell linje
Vill du få information om utställningar, workshops, konstnärssamtal?
Mejla din adress så får du direkt inbjudan till konstevenemangen!
Vill du boka en visning? Mejla till Emma Corkhill, producent

E-post: emma.corkhill@angered.goteborg.se

Konsthallen Blå Ställets ordinarie öppettider:
Måndag-torsdag: 12-17. Fredag-lördag: 12-16. Söndag: 13-16.

Gilla Konsthallen Blå Stället på Facebook.
Se även vad som händer på Hammarkullen konsthall.Horisontell linje

För Covid-19 följer vi riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Göteborgs Stads policy. Välkommen hit - men håll avstånd och stanna hemma om du är sjuk.

KONSTHALLEN BLÅ STÄLLET
- UTSTÄLLNINGAR/PROGRAM

19/9 – 31/10
Min tunga är ett ankare
- Johanna Gustafsson Fürst med gästkonstnärer & "Stridsskrift"

Johanna Gustafsson Fürst Min tunga är ett ankare

Utställningen "Min tunga är ett ankare" är sammanställd av konstnären Johanna Gustafsson Fürst och består av verk som tar sin utgångspunkt ur flerspråkighet, sambanden mellan kropp och språk och språkvåld och jagutveckling. Inför utställningen på Konsthallen Blå Stället växte idén att inkludera fler konstnärliga “språkligheter”, som kunde ge andra perspektiv på det hon själv försökte gestalta.

Hon bjöd därför in konstnärerna Makda Embaie, Liv Strand, Lisa Torell och Sophie Vuković. I utställningen ingår även en bok, "Stridsskrift" med författaren och litteraturkritikern Sara Abdollahi som redaktör. "Stridsskrift" är utgiven av Accelerator, Stockholms universitet och innehåller texter av Lars Raattamaa, Negar Naseh, Balsam Karam, Ida Börjel och Loretto Villalobos och är formgiven av Jonas Williamsson.

Förarbetet till utställningen inleddes redan sommaren 2018 efter en researchperiod i Lainio i Norrbotten. I Lainio mötte Johanna Gustafsson Fürst personer som drabbats av det språkvåld som ingick i den försvensknings­process av Tornedalen som började 1809 då Sverige förlorade Finland. Sveriges förluster skapade behovet av en myt om ett ursprungligt geografiskt Sverige och en reglerad försvenskning av Tornedalen inleddes. Ett exempel på detta var att kommunerna bekostade stadsskolor där finska förbjöds för att stoppa spridning av det finska språket och kulturen. Liknande idéer kan vi se idag i politiska förslag om neddragningar i modersmålsundervisning och förbud för andra språk än svenska under lektioner och raster.

DIGITALT VERNISSAGE 19/9 kl. 12
Johanna Gustafsson Fürst visar oss runt i utställningen i en filmad visning som visas på Konsthallen Blå Ställets Facebooksida.
Konsthallen har öppet som vanligt den 19/9 kl..12-16 och under ordinarie öppettider under utställningsperioden.

Torsdag 24/9
Författarsamtal: "Stridsskrift"

Stridsskrift
Utställningen visas i samband med Angereds bokmässa och som en del av programmet har vi Göteborgsrelease av boken "Stridsskrift", utgiven av Accelerator, Stockholms universitet. Ett samtal kommer att ske mellan Johanna Gustafsson Fürst, Sara Abdollahi, Balsam Karam med Meira Ahmemulic som samtalsledare.

Det inspelade samtalet kan du se den 24:e september från kl. 12 på Angereds bokmässas webbsida och Facebooksida samt på Konsthallen Blå Ställets Facebooksida.

Tisdag 27/10
Samtal: Normer kring svenskhet och språk i skolans vardag

Normer kring svenskhet och språk

Ett samtal om hur normer kring svenskhet och språk påverkar barn i skolan idag. Inbjudna talare är Samira Abutaleb Rosenlundh verksamhetsutvecklare för På lika villkor Hjällbo/Rädda Barnen och Frida Siekkinen, doktorand i barn- och ungdomsvetenskap och universitetsadjunkt i svenska som andraspråk på Göteborgs universitet. Fridas avhandling fokuserar särskilt på hur kategorin "svenska som andraspråkselev" görs och hur elever och skolpersonal i skolans vardag förhandlar om och förhåller sig till dess betydelse och innehåll.
Kl 18-19.30. Stora Salongen. Fri entré.

Horisontell linje

Pedagogiskt material för utställningar i Konsthallen Blå Stället
Pedagogisk inspiration för skolklasser, grupper och lärare

Horisontell linje

ÖVRIGA UTSTÄLLNINGAR I HUSET

(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något - kontakta Emma Corkhill.)

29/6 – 23/10
Stilleben och pusselbit

STILLEBEN OCH PUSSELBIT

Deltagare på kursen Måleri, teckning & skulptur ställer ut sina alster.
Under kursen har deltagarna arbetat med olika material såsom blyerts, akryl, akvarell och lera.
De har skapat och samtalat kring konstens möjligheter och betydelse.
Kursledare: Maryam Javidmehr och Nike Nilsson Falkholt
Parkmontern.

5/9 – 23/10
Digital Konst - Rubina Aslam/Ruby Red

Ruby Red

Under sitt alias Ruby Red skapar Rubina Aslam digital konst influerad av japansk Manga. Rubina är 20 år och bor i Angered.
Vernissage 5/9 kl 12.30 i Blå Gången med efterföljande mangaworkshop kl 13 i Studion med Vendela Berglin.
Angereds Fönster.

Lördag 5/9
Workshop: Teckna Manga med Vendela Berglin

Manga Vendela Berglin
Bild: Vendela Berglin inspirerad av mangaserien Bleach av Kubo Tite.

Kom och teckna manga med Vendela Berglin. Vendela undervisar i serieteckning och Manga och arbetar också med att rita spelfigurer för rollspel både i Sverige och utomlands. Workshopen sker i samband med vernissage för Rubina Aslams utställning i Angereds fönster samma dag kl 12.30.

Ett samarbete mellan Blå Stället och Hammarkullen konsthall, som driver också projektet Konstverkstaden - att arbeta och förändra världen med konst och kultur! Ett projekt som drivs med stöd av LEADER längs Göta Älv. Läs mer.
Kl 13-15. Studion. Fri entré men begränsat antal platser så kom i tid.

vendelaberglin.tumblr

Projekt Konstverkstaden

1/9 – 23/10
POESI - utställning med Sara Garib och Carmen Jedrzejak
Sara Garib och Carmen Jedrzejak

I samband med Angereds bokmässa har vi bett två unga poeter från Angered att ta över centrummontern på Blå Stället. Med sina texter samt foto, film och andra uttryck visas installationer med poesi som utgångspunkt.

Sara Garib är 21 år och läser till logoped. Hon har nyligen släppt sin första diktsamling – "Bakom Höghus". Hon har även tidigare vunnit GP:s skrivartävling med sin dikt “Hannah Montana” och en tredjeplats i Ortens bästa poet.
Carmen Jedrzejak är 24 år och studerar just nu filmisk gestaltning på HDK-Valand. Hon är filmregissör, manusförfattare och poet. Hon har ett instagramskonto carmenj_swe med löpande publicering av poesivideo.


Sara Garib
"Her exhibited poem is called Hannah Montana. It is a detailed experience of how she exists in two worlds - that of the inner city and that of the suburb she lives in.

"Dikten i utställningen heter Hannah Montana. Det är en detaljerad beskrivning av hennes erfarenheter av att existera i två världar – innerstaden och förorten där hon bor."
[Nontokozo Tshabalala, Kurator]


Carmen Jedrzejak
"Through a photographic expression, ‘Uppskattad Horunge’ is a collection of imagery where she uses the space to talk about scars and the beauty that she sees in them.

"Genom fotografierna i utställningen “Uppskattad Horunge” skapar konstnären ett rum för att visa och tala om ärr och skönheten hon ser i dem".
[Nontokozo Tshabalala,Kurator]
Centrummontern.

Lördag 19/9
Samtal med Sara Garib i samband med Angereds bokmässa

Sara Garib

Under den live-sända bokmässan den 19 september kommer det att ske ett författarsamtal med Sara Garib om hennes nya bok. Samtalsledare är Veronica Odetunde.

Sara Garib har vunnit GP:s skrivartävling med sin dikt “Hannah Montana” och har en tredjeplats i #ortensbästapoet. Nu har hon nyligen släppt sin första diktsamling – "Bakom höghus".

”Vi lever i ett land där främlingsfientliga vindar blåser, där svensk hip-hop toppar listor, nynazister marscherar gator och poesitävlingar i förorten lockar till sig tusentals besökare. Med en ökad medierapportering om de svenska förorterna, har många berättelser hamnat i eftertexterna. Vad gömmer sig bakom rubriker, fördomar och rädslor? Vem pratar vi om när vi pratar om miljonprogram och "no-go-zones"? Vad döljer sig bakom fasaden?”

7/10-11/10
Monique Wernhamn
- The Sustinable Womans Feedback-klinik

Monique Wernhamn - The Sustinable Womans Feedback-klinik

Monique Wernhamn ger dig feedback kring ditt projekt, coachar dig i dina privata dilemman och använder sin kompetens och livserfarenhet för att hjälpa dig utifrån dina behov och önskemål. Under fem dagar förvandlas Foajén på Kulturhuset Blå Stället till "The Sustainable Womans Feedback-klinik". På kliniken kan du boka in en-timmes-konsultation samt ta del av tidigare konsultationer hon haft.

I gentjänst vill hon gärna ha massage, en matlagningskurs, matchmaking - hjälp att hitta en partner, några lunchlådor, PR och marknadsföring av henne, eller eget förslag som gör henne mer hållbar.

Det bjuds på kaffe, spontana samtal, information och möjlighet att boka tid för konsultation på feedback-kliniken. Du kan också boka en tid redan idag på https://boka.se/thesustainablewomansfeedbackklinik/info

OBS! "Konsultationerna är för både kvinnor och män. Högpresterande människor. Konstnärer och kulturaktörer. Utbrända och arbetslösa. Vanliga hederliga arbetare. Tjänstemän och politiker. De som suktar efter alternativ till arbetslinjen och rådande strukturer. De som känner sig manade, nyfikna och har behov av coachning och ny input."

https://moniquewernhamn.com
Blå Gången/Foajén.