Konst / Utställningar

Bilder och konst kan vara startpunkt för samtal om livet och samhällsfrågorna. Konsthallen Blå Stället är vår stora utställningshall. Vi visar mindre utställningar i Blå Gången, i glasmontrarna i våra båda entréer och ibland i våra tegelkorridorer och på Innergården. Vi ansvarar också för Hammarkullen Konsthall (i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats) som drivs c/o Blå Stället och där program läggs av ett konstnärligt råd. Välkommen till konsten!

Ordinarie öppettider för Konsthallen Blå Stället:
Måndag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12-16.
Vi följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Göteborgs Stads policy.

Vill du få information om utställningar, workshops, konstnärssamtal och inbjudningar till evenemang? Eller vill du boka en visning? Mejla Emma Corkhill, producent. E-post: emma.corkhill@kultur.goteborg.se

Konsthallen Blå Stället på Facebook. 

Avdelare

Konsthallen Blå Stället
- Utställningar och program

10/12–13/2
Migrantes Valientes/Berättelser om migration
Pablo Allison

Migrantes Valientes

Fredag 10/12
Öppning och release för ny publikation: 
Pablo Allison - Migrantes Valientes – Berättelser om migration

Migrantes Valientes

Vi firar öppnandet av Pablo Allisons utställning Migrantes Valientes (Modiga Migranter) och publikationen med samma namn. Publikationen innehåller bidrag av bland andra: Pablo Allison, Emma Dominguez, Futuro Berg, René León Rosales, Roxana Allison, Anhar Jaber, Alfonso Vazquez, Irving Gray Angeles och Aylin García. 
Konstnärssamtal: Daniel Terres samtalar med Pablo Allison kl. 18–18.30.
Kl. 17–19. Konsthallen Blå Stället. 

Om utställningen:

El Salvador, Honduras, Guatemala, Mexiko och USA 20172021 
Migrantes Valientes samlar nya verk och dokumentära arbeten som tidigare publicerats i böckerna The Light of the Beast och Moral Turpitude.

Utställningen presenterar ett alternativ till massmedias distanserade bevakning av migrationen genom att rikta blicken mot resandets vardagsliv. Kollektiva ansträngningar för överlevnad växlas med intima stunder och personliga berättelser i vittnesmål som tar sin form genom bilder och poesi.  

Under fem års tid har Allison rest med migranter som rör sig genom Centralamerika till USA och avbildat deras villkor. Allison vägrar att rätta sig efter det han kallar för journalistikens mytologi om en kritisk distans och en föreställd neutralitet. I hans verk synliggörs brutala gränser upprättade genom en migrationspolitik som stänger ute och avhumaniserar.
I centrum för hans verk står den levda erfarenheten och begäret att benämna och ingripa i världen.  

Utställningen sträcker sig från galleriets intima rum i Konsthallen Blå Stället till den underjordiska spårvagnsstationen med Hammarkullen konsthall, samt kompletteras av en publikation i tidningsformat.   

Pablo Allison föddes i Storbritannien och växte upp i Mexiko. Han är en internationellt erkänd graffitiwriter och fotograf som främst arbetar med fotoböcker och långsiktiga dokumentära projekt.   

Curator: Daniel Terres, projektledare Urban Konst vid Göteborgs Konsthall.
Utställningen är ett samarbete med Urban Konst/Göteborgs Konsthall.

Utställningen visas också i Hammarkullen Konsthall.

Horisontell linje

Andra utställningar i huset

(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered. Vill du visa eller berätta något - kontakta Emma Corkhill.) 

1/12–21/1
Livet, Hivet och Vi-et
Positiva Gruppen Väst

Centrummontern.

Livet hivet och vi-et

En utställning om gemenskap.
Positiva Gruppen Väst har länge arbetat med kollektiva processer och communitybaserat berättande, där just gemenskap och relationer är det centrala. En motbild till den bild som automatiskt kopplar hiv till ensamhet.

Utställningen utgår från projektet Reconnection, där de arbetat med dans, rörelse och text. Genom workshops har de utforskat närhet och avstånd på olika sätt. Mycket av det som sker i processerna blir erfarenheter som stannar hos de medverkande. Men också erfarenheter som de vill visa världen.

En del av utställningen består av en porträttserie av fotografen Maja Kristin Nylander. Foton som är tagna i nära dialog med personerna som porträtteras.

En annan del är en kollektivt skapad text som heter Vi är en rörelse. Texten utgör också grunden för en gemensamt skapad digital berättelse, där olika röster framför texten, bildsatt med klipp från en dansworkshop. Flera filmer och digitala berättelser visas med fokus på rörelse och gemenskap. 

Positiva Gruppen Väst är en mötesplats för personer berörda av hiv med fokus på stöd och rättigheter. Det är en ideell förening som funnits sedan 1993. Verksamheten utgår från personer som själva lever med hiv.
Läs mer: https://www.levamedhiv.org

1/12–21/1
Jacqueline Lopes da Luz

Angereds fönster.

Jacqueline Lopes da Luz

Jacqueline Lopes da Luz är konstnär och barnskötare med bas i Angered. Hon har studerat konst vid Angeredsateljé och Dômens Konstskola.

Representation har betydelse, säger konstnären, som hyllar vår skönhet och styrka i positivt levande starka färger. Hennes verk är inspirerade av känslor, färger, drömmar och musik. Ända sen hon var liten har hon haft ett stort intresse för konst, dans och makeup-art och målar gärna färgglada bilder ”that makes your heart smile.”

Följ hennes konstnärliga resa på: @artbyjaackie

1/12–21/1
Lappteknik

Parkmontern.

Lapptäcke

Deltagarna från kursen "Sy Lappteknik på lätt svenska" i Ateljén ställer ut sina verk. 

Skapande skola

Skolor i Angered är välkomna att boka konstworkshops hos oss

Skapande skola

Nu startar vi vårt Skapande skola-projekt igen!

Skolor i Angered är välkomna att boka konstworkshops hos oss. Antingen på Blå Stället i vår Ateljé eller så besöker konstnären skolan. Vi utgår från aktuell utställning i Konsthallen Blå Stället.

För mer info kontakta: marja.fodorpataki@kultur.goteborg.se