Konst / Utställningar
Bilder och konst kan vara startpunkt för samtal om livet och samhällsfrågorna. Konsthallen Blå Stället är vår stora utställningshall. Vi visar mindre utställningar i Blå Gången, i glasmontrarna i våra båda entréer och ibland i våra tegelkorridorer och på Innergården. Vi ansvarar också för Hammarkullen Konsthall. Välkommen till konsten!
Sommartider
Vecka 24–28 och 32:
Måndag–fredag 12–16.
Lördag–söndag STÄNGT
Vecka 29–31: STÄNGT
Ordinarie öppettider för Konsthallen Blå Stället:
Måndag–torsdag kl. 12–17, fredag–söndag kl. 12-16.
Vill du få information om utställningar, workshops, konstnärssamtal och inbjudningar till evenemang? Eller vill du boka en visning? Mejla Emma Corkhill, producent. E-post: emma.corkhill@kultur.goteborg.se
Konsthallen Blå Stället
11/6–1/7
#viärhär
Konst och gemenskap
Öppning: lördag 11/6 kl. 12−15.30.
Medverkande: Alqumit al-Hamad, Mohamad Alhaj Husain, Ese Ejodame, Davi Magalhães, Raissa Morrison, Sheyda Servani och Ziko Zinnia.
Curator: Peter Nylund.
Konstnärerna bakom #viärhär uppmärksammar tillvaron som nyanländ; kampen att bli sedd, att finna sin plats i Sverige och om utanförskapet som ofta följer. Men också sökandet efter lycka och tryggheten och gemenskapen de finner i konsten.
Genom fotografi, text, video, digitala processer och performance skildras olika ämnen och perspektiv från den samtida debatten i Sverige. Från könskorrigerande kirurgi, erfarenhet av migrationsprocessen, flykt från krig till svårigheten att finna en plats i det svenska samhället.
#viärhär vill inte bara visa en bredd av erfarenheter och livsöden, utan också göra plats för synpunkter som sällan hörs i det offentliga rummet. Därigenom skapas en meningsfull diskussion om hur vi tar nästa steg mot ett mer öppet och jämlikt samhälle.
Till Göteborg säger de: vi är här.
Kommande utställningar och program
17/9–13/11
Utsträckt tunga - Meira Ahmemulic
Vernissage 17/9 kl. 13
"Kan vi hävda att språket är vår
gemenskap när det delar oss? Jag föddes med en moderstunga.
Precis som med alla muskler måste man börja träna tidigt. Moderstungan kan
tillägna sig andra språk, men de andra språken blir som ingifta släktingar,
aldrig riktigt en del av familjen."
[Text ur videoverket Modersmålsmord (2022).]
Utsträckt tunga är en utställning av Meira Ahmemulic med sju nya verk: Modermålsmord (video), Mother’s tongue (skulptur), Invasiva arter (video), Tre generationer (skulptur), För att bli osynlig (Virtual reality), Nude (textil) och Till svenska utvandrare, (ljudverk).
Meira Ahmemulic, född 1974, Sverige, är konstnär och författare uppväxt i Gårdsten, Angered. Hon har studerat vid Konsthögskolan Valand i Göteborg och vid Konstakademien i Colombo. Ahmemulics verk har ställts ut på konstinstitutioner i Sverige, senast på GIBCA och Moderna museet. Som författare har Ahmemulic publicerats i tidskrifter som Ord&Bild, Glänta, OEI och Paletten.
Samtal och andra program
Fredag 30/9
Internationella dagen för översättning
Vi uppmärksammar dagen med ett samtal mellan översättaren Jennifer Hayashida (till höger) och konstnären Meira Ahmemulic. Om språk, förflyttning och minne. Samtalet var en del av Angereds bokmässa 2021.
Kl. 10. Filmen läggs ut på Konsthallen Blå Ställets och Blå Ställets Facebooksida.
Tidigare utställning
2/4–29/5
Saba Bereket Persson
Longing & Belonging - Vems dotter är du?
”History
is not the past, it is the present.
We carry our history with us. We are our history.”
[James
Baldwin]
I utställningen undersöker Saba Bereket Persson arv och historieberättande.
Är din historia viktig om du inte är etnisk svensk?
Vad innebär det för andra generationens afrosvenskar att bära vidare sin historia, när den afrikanska kontinentens historia ofta beskrivs i negativa skildringar eller inte alls?
Saba Bereket Persson, designer och konstnär, är uppvuxen i Etiopien och flyttade till Sverige när hon var 12 år. Uppväxten har en djup inverkan på hennes konst med nyckelteman som identitet, rasism, främlingskap och hem, i textilbaserade verk.
Bland hennes tidigare verk är:
-
”Den Inre Människan” / ”The Inner Human” baserat på hennes erfarenheter som sjuksköterska
-
”Klimakteriet” / ”Menopause” om kvinnlighet och förändring
-
”Det Outtalade” / ”The unspoken” om rasism i Sverige och den tysta och omedvetna diskrimineringen som finns i vardagen
Andra utställningar i huset
(I utställningsytan "Angereds fönster" visas utställningar av och med människor och föreningar i Angered.
Vill du visa eller berätta något - kontakta Emma
Corkhill.)
7/6–21/8
Bereen Darwish och Heba Al-Akkad
Mirrors/Speglar
Plats: Centrummontern.
Öppning: tisdag 7/6 kl. 17.
Den här utställningen är en återspegling av ett möte mellan två vänner och konstnärer: Bereen Darwish och Heba Al-Akkad.
”Vi har omvandlat våra minnen och vår smärta till visuella scener som bär på många symboler. Vi förenas i en värld vars hjältar kretsar kring kvinnor, vars kroppar sammansmälter med djur, fågel och fisk. Men kvinnan förblir den starkaste symbolen för livet: solens, månens, nattens och dagens cykel.
Vi tror på kalligrafins kraft och färgens magi och använder måleri som ett reningsverktyg för all smärta och färg. Som en talisman för att nå en framtid parallellt med våra drömmar.”
Heba Al Akkad, konstnär från Syrien. Hennes verk är som en dagbok över egna minnen i blandad teknik som kollage, måleri och skulptur.
Bereen Darwish, konstnär från Syrien, undersöker identitet och förflyttning och dess påverkan på människor. Hon skapar mixed-mediaverk oftast med bläck, akvarell och tidningar.
7/6–21/8
Fråga mig istället c/o Angered
Plats: Angereds fönster.
Öppning: tisdag 7/6 kl. 17.
Medverkande konstnärer: Nourulhuda Alghaib, Sam Bandani, Ritta Haider, Pasand Sabir, Alfa Södergran och Emma Wettfors Gustafsson.
Utställningen - som också är en publikation - är skapad av sex unga skribenter. De har undersökt dagens samtalsklimat och bland annat ställt frågan: hur bryter du dig fri från normer och vågar vara dig själv? Deltagarna har både reflekterat själva och intervjuat andra kring temat.
Utställningen är en del av konstnärerna Atoosa Farahmand och Oscar Hagbergs projekt Fråga mig istället som de arbetat med sedan 2020. Ett projekt som utforskar vilka frågor människor är trötta på att få och vad de skulle vilja bli frågade istället.
Under hösten 2021 hade Farahmand och Hagberg utställningen Fråga mig istället i Hammarkullen konsthall. I samband med den arbetade de, tillsammans med handledarna Nontokozo Tshabalala och Veronica Odetunde, med de unga skribenterna som nu gjort sin egen version på temat.
I publikationen medverkar också illustratören Roxana Tayefeh Mohajer.
Mer info: @fragamigistallet, https://fragamigistallet.cargo.site/
Projektet har möjliggjorts genom stöd av Leader längs med Göta Älv och GIBCA Extended.
30/6–1/10
Göteborg: Nu, Då, Snart
- av unga feriearbetare
Plats: Parkmontern.
Öppning 30/6 kl. 14–16.
Med inspiration från den pågående utställningen i Konsthallen Blå Stället - Vi är här - har nio unga feriearbetare under tre veckor undersökt Göteborg.
Utifrån det har de skapat egna verk.
1/9–1/10
Äcklet
- Nadia de Mello
Plats: Centrummontern.
Öppning 1/9 kl. 17.
En resa i färg och form och ett sätt att bearbeta smärtan av att växa upp med en ensamstående mor som led av psykisk sjukdom.
"Utställningen handlar om mitt förflutna, om att växa upp med en ensamstående mor som led av psykisk sjukdom, om skammen att ens mor inte var som de andras, om att försöka gömma sina känslor och att leva med en hemlighet. Jag fick leva med och uppleva både hennes demoner och senare min brors när han också blev sjuk. För mig är konsten inte bara en resa i färg och form utan också ett sätt att bearbeta smärtan från det förflutna. Kreativiteten har funnits i mitt liv sedan jag var ung. En lärare i bild uppmuntrade mig att måla och från den dagen har jag inte slutat. Jag hade min första utställning på Blå Stället och det är en ära att få ställa ut här igen."
Nadia de Mello är konstnär boende i Angered. Hon har studerat konst vid Angereds Ateljé, konsthantverk vid Oskarshamns folkhögskola och skulptur vid Göteborgs konstskola.
1/9–1/10
Konst utan gränser!
– Alex Nahavandi, 6 år
Plats: Angereds fönster.
Öppning 1/9 kl. 16.
Alex Nahavandi blev intresserad av att måla redan vid två års ålder. Sen dess har han målat cirka 150 olika verk. De flesta av målningarna är i akryl- och oljefärg. Han har testat olika metoder men tycker bäst om att bara återspegla sina egna tankar på duken.
Han gillar att blanda olika färger och metoder för att bäst uttrycka sina tankar. Varje tavla får självklart ett eget namn. När han blir stor hoppas han på att bli en framgångsrik konstnär.
Tidigare utställningar
9/5–5/6
Kropp och form genom generationer
Plats:
Centrummontern.
I den här utställningen visar vi två konstnärer från olika generationer (tid) och perspektiv. Bianca Casco, en ung konstnär som skapar lekfulla queerskulpturer. Lars-Ingvar Henriksson, pensionär, som genom träskulpturer gestaltar vardagen och människorna han möter. Utställningen blir till ett samtal mellan de två konstnärerna.
Bianca Casco är svensk-honduransk illustratör och berättare, baserad i Göteborg. Konsten berör teman som kropp, närhet, lesbiska icke-binära relationer, mellanförskap och gemenskap.
Lars-Ingvar Henriksson är pensionär och har arbetat med trä sedan han var 12 år. Han är medlem i föreningen Trätäljarna och har ställt ut sina verk bland annat på Kärra Bibliotek, Trägubbemuseet, Bohusläns museum, Bohussalongen och Repslagarmuseet.
Vernissage onsdag 11/5 kl. 17–18. Fri entré.
9/5–5/6
Vad betyder demokrati?
Plats: Angereds Fönster.
2022 är det val i Sverige. Under våren har elever vid Angeredsgymnasiet arbetat med temat demokrati i text, poesi, bild och form.
Utställningen består av deras verk.
9/5–5/6
Utställning med Karaktär
Med bildelever från Kulturskolan Angered
Plats: Parkmontern.
Bildelever från Kulturskolan i Angered visar sina personliga favoriter skapade i olika tekniker som blyerts, tusch, akryl, gips, tyg och grafik.
Layers of Creativity (LOC) lanserar en ny kreativ databas!
Den ideella föreningen LOC lanserar en ny webbsida med Göteborgsprofiler inom kreativitet och kultur från underrepresenterade grupper. LOCs fokus är att lyfta kvinnor, icke-binära och/eller BIPOC.
Se webbsidan: Layers of Creativity – Ett inkluderande kreativit community
Layers of Creativity är föreningen som lyfter lokala kreatörer, breddar Göteborgs kulturutbud och främjar gränsöverskridande samarbeten via evenemang, workshops och den kreativa databasen. LOC vill att flera lager av kreativitet ska kunna sammanstråla i Göteborgs kulturliv genom att bredda idén om vad konst, kultur och skapande kan vara.
I samarbete
med LOC och med stöd av Leader längs med Göta Älv.
Återkommande program
Onsdagar
Konstkurs
Start: 7/9.
Prova olika tekniker inom teckning, måleri och kollage och olika material som blyerts, akryl och akvarell.
Ålder: Från 18 år.
Handledare: konstnärerna Heba Al Akkad och Bereen Darwish.
Föranmälan: marja.fodorpataki@kultur.goteborg.se
Tio onsdagar: 7/9, 14/9, 21/9, 28/9, 5/10, 12/10, 19/10, 26/10, 2/11, 9/11.
Kl. 17.30–19.30. Ateljén/Studion. Kursen är gratis.
Skapande skola
Skolor i Angered är välkomna att boka konstworkshops!
Bild: Projekt från Nylöseskolan.
Handledare: konstnärerna Rachel Barron och Nathan Clydesdale.
Skolor i Angered är välkomna att boka konstworkshops hos oss. Antingen på Blå Stället i vår Ateljé eller så besöker konstnären skolan. Vi utgår från aktuell utställning i Konsthallen Blå Stället.
För mer info kontakta: marja.fodorpataki@kultur.goteborg.se