"Söndagsöppet"

Söndagsöppet kallas de mixade program vi har varje söndag oftast kl 13-15. Programmen genomförs i nära samarbete med föreningar - främst i Angered. Föreningar får möjlighet att visa upp sin verksamhet och du får ta del av roliga aktiviteter. Kulturhuset Blå Stället har öppet kl 10-16 på söndagar. Även Angereds bibliotek är öppet. Så välkommen hit även på söndagar!

Kanske vill du och din förening medverka?
Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:

Gloria Esteban. Tel: 0725-05 07 94.
E-post: gloria.esteban@angered.goteborg.se

Söndag 25/8
ARKEOLOGIDAGEN I ANGERED!

Arkeologidagen 2019

Idag firas Arkeologidagen runt om i Sverige. Kulturhuset Blå Stället, tillsammans med Rio Göteborg Natur- & kulturkooperativ, uppmärksammar dagen med föreläsningar och workshop för stora och små.
Läs mer om Arkeologidagen här.
Läs pressmeddelande här.

Välkommen kl 13-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

PROGRAM
Kl 13-13.45:
Osteologen Cathrine Andersson Färnström berättar om spännande fynd av människo- och djurben från olika arkeologiska utgrävningar och tidsperioder och vad för analyser man kan göra på benmaterialet.
Föreläsningen är öppen för alla åldrar.

Kl 14-15.15: Workshop för barn! Välkommen att göra egna armband och halsband så som man gjorde på järnåldern och medeltiden!
Arkeologen Imelda Bakunic Fridén är på plats och pratar kort om pärlor och deras betydelse. Därefter gör vi egna armband eller halsband.

Arkeologidagen firas varje år, och runt om i Sverige arrangeras då en mängd olika aktiviteter som låter oss upptäcka vår förhistoria och lära oss mer om arkeologins arbetssätt och dess spännande upptäckter. Arkeologidagen anordnas av Riksantikvarieämbetet och arrangeras alltid den sista söndagen i augusti.

Rio Göteborg

Söndag 8/9
KULTURARVSDAGEN I ANGERED!

Kulturarvsdagen 2019
Grupo Bolivia och Mexicas.
Sokadija
Den kroatiska folkmusikgruppen Sokadija.

Varje år, andra helgen i september, arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där kulturarv och kulturmiljöer står i fokus.
Här kan du se vilka arrangemang som anordnas i Västergötland.
Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. En mångfald av kulturmiljöer som alla, oavsett bakgrund, kan göra anspråk på, är viktigt för ett samhälle som håller ihop.

Temat för 2019 är Konst och underhållning och handlar om allt från konsthantverk och litteratur till teater, levande rollspel, cirkuskonst , scen- och bildkonst och olika konserter och kulturfestivaler. Konst och underhållning som så ofta förenar Europa.

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days som årligen lockar över flera miljoner besökare till mer än 70 000 lokala evenemang. Samtliga Europarådets medlemsstater deltar i European Heritage Days. Det är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare.

Riksantikvarieämbetet är nationell samordnare för European Heritage Days i Sverige och arrangerar Kulturarvsdagen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

I samarbete med kulturföreningarna Grupo Bolivia, Mexikas och Sokadija.

Kl 13-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

Söndag 15/9
SVERIGE OCH CHILE FIRAR 200 ÅR SOM VÄNSKAPSLÄNDER

Huvudtema: Himmel, hav och jord - poesi av Gabriela Mistral, chilensk nobelpristagare 1945.

Gabriela Mistral
Bild: Gabriela Mistral.

Låt oss fira 200 års vänskap mellan Chile och Sverige tillsammans med författaren Gabriela Mistral (1889-1957). Ett arrangemang där vi får njuta av nobelpristagarens poesi på svenska.

DAGENS PROGRAM

Kl 13 Inledande ord av den chilenske generalkonsuln Anders Alcayaga Cáceres som tolkas till svenska av Carina Eriksson.
Därefter presenterar dagens konferencier Carina Eriksson programmet.

Kl 13.15-13.40 Ringdans och danslekar, sång främst baserat på Gabriela Mistrals ”rondas” för barn. Med Teresa Hedborg.

Paus med servering och fika.

Kl 14 Poesistund och poesisamtal med publiken.
Tema: Himmel, hav och jord - Gabriela Mistral och vänskapen mellan Sverige och Chile. Poesi med fokus på Gabriela Mistral. Varje dikt och saga avslutas med ett kort samtal med publiken där det ges möjlighet att dela med sig av tankar och idéer.

Medverkande: Carina Eriksson, Marcia Pizarro, Sonia Sandoval, Agneta Dalväg, Marita Heman, Juan Ibacache, Carlos Atenas.
Ackompanjemang på gitarr och följt: Staffan Andersson, Inger Dunder
och Amery Rey Tuesta.

Kl 14.45 Sång och musik av inbjudna sångare och musiker från Latinamerika/Chile och Sverige.

Kl 15.15 Allsång med publiken.

Avslutning.

I samarbete med Chiles konsulat i Göteborg.
Kl 13-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

Söndag 22/9
"SÖNDAGSÖPPET"

Program kommer snart!
Kl 13-15.30.

Söndag 29/9
FÖR FRED - LOKALT OCH GLOBALT

Fredens Hus
Fredsgudinnan Nuclear Disarmament. Skulptur och foto: Bertil Gustafsson.

Fredens Hus Göteborg verkar för en fredskultur lokalt och globalt och vill vara en samlingsplats för individer, grupper och organisationer som på olika sätt – på olika nivåer – bidrar till ett samhälle utan våld. Det finns alternativ till våld och militarism. Välkommen på en eftermiddag med tal, bild och musik.
Medverkande:
Karin Utas Carlsson, ordförande Fredens Hus Göteborg, berättar om föreningen och dess samarbetspartners.
Bertil Gustafsson, konstnär och fredsaktivist.
Per Herngren, tränare i civilkurage, ickevåld och konflikthantering.
Gunnar Larsson, ledare för Rättvis forumteater.
IdaLisa Wiik, ordförande i Vardagens Civilkurage, Göteborgs lokalavdelning.
Gästspel med kören Motvals.
Kl 13-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

Söndag 13/10
PALESTINSK KULTURDAG - med föreläsning om vatten som liv!

Palestinsk kulturdag

Vi samlas för att fira Palestinas rika och livskraftiga kultur. Dagen kommer att bjuda på föreläsning, poesi, utställningar, infobord, musik och dans och chans att prova på danserna!
Föreläsning med Debora Falk, vatteningenjör, som har varit internationell observatör och följeslagare i Israel och Palestina genom EAPPI. Debora kommer att prata om situationen kopplat till vatten i de ockuperade områdena och hur man ska göra om man själv vill bli följeslagare.

Programmet arrangeras av kulturhuset Blå Stället, Palestinagrupperna-Göteborg och JIPF och i samarbete med solidaritetsorganisationer och lokala föreningar.
Kl 13-15. 30. Stora Scenen. Fri entré.

Söndag 20/10
KLÄDBYTARDAGEN

+ mobil utställning om hållbarhet + redesignworkshop

Klädbytardagen

Dags att förnya garderoben? Gör det på ett hållbart sätt. Byt dina gamla kläder mot nya under dagen. Ta med dig upp till 5 fräscha plagg. Du kan byta mot 5 nya, du får en bytesbiljett per plagg. Ej skor.
Inlämning kl 13-14.
Klädbyte kl 14-15.30.

WORKSHOP: LAGA, LAPPA OCH REDESIGN

Redesign

Ta med klädesplagg och laga dem i Ateljén. Vi lappar för hand eller på symaskin, stoppar hålen i tröjor, sockor och vantar. Men du kan även sy om ett plagg till något annat. Här kan du få handledning och hjälp att genomföra eller komma igång med en idé. Inga förkunskaper krävs. Begränsat antal platser åt gången.
Kl 13-15.30. Ateljén. Fri entré. Drop-in.

PÅ BESÖK UNDER DAGEN: HUMAN NATURE POP UP - en mobil utställning om hållbarhet, konsumtion och möjliga omställningar för planetens framtid. Allt hänger ihop. Hur vi lever våra liv är förbundet med hur jorden mår. En ombyggd tandemcykel tar upp ett par av utställningen Human Natures viktigaste frågor. Pop-Up:en är tillverkad helt i återbrukat material. Kom och prata med oss! Och besök en virtuell prylterapeut!

Human Nature Pop Up

Blå Gången. Kl 13-15.30. Fri entré.

Söndag 27/10
TILLSAMMANS ÄR VI STARKA

Tillsammans är vi starka

Nätverket Latinamerikansk kvinnokraft vill upplysa om Latinamerikas kvinnokamp och beröra orättvisorna kvinnorna utsätts för i sin kamp mot patriarkala strukturer. Nätverket vill även uppmärksamma ursprungsbefolkningens kamp för att skydda naturen, för rent land och vatten och för att bo kvar på sina förfäders marker, stärka och skapa fler förebilder för den yngre generationen. Dagen bjuder på samtal, musik, poesi, dans, konstutställning.
I samarbete med Nätverket Latinamerikansk kvinnokraft.
Kl 12-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

Söndag 17/11
”MIN RESVÄSKA” PÅ BLÅ STÄLLET!

Min resväska

”Min Resväska” öppnar upp sina dörrar och visar sin verksamhet med skolbarn från Hammarkullen. Projektet arbetar med nyanlända barn som tillsammans med etablerade barn skapar, dokumenterar och förvara nya och glada minnen i en resväska. De arbetar med film, animationer, fotoböcker, kalendrar och mycket mer! Premiär för den senaste dokumentärfilmen ”Att fånga skogens innersta väsen” och visning av den hyllade animationen ”Vägen från den gröna staden till den gröna skogen”.
Min Resväska är en Arvsfondsprojekt som drivs av Hammarkullens Folkets Hus.
Kl 13-15.30. Stora scenen. Fri entré.

Söndag 24/11
"SÖNDAGSÖPPET"

Program kommer senare!
Kl 13-15.30.

Söndag 1/12
JULMARKNAD

Julmarknad

På Blå Ställets Julmarknad hittar du hantverk av olika slag, hembakat från när och fjärran och mycket mer.
Vill du sälja? Anmäl dig senast 19 november till Gloria Esteban, programproducent.
E-post: gloria.esteban@angered.goteborg.se eller på telefon: 072-505 07 94.
Kl 11.30 -15. Blå Gången. Fri entré.

Söndag 8/12
DANSVÄNLIG MUSIK MED KSMJA

KSmJA

KajStefans med Jan-Anders är orkestern som spelar och sjunger dansvänlig musik med svängiga och rockiga rytmer men också vals och någon tryckare. Vi som är med i orkestern heter Stefan Almqvist, Kaj Gustafson, Carl-Henrik Lytkens, Jan-Anders Olausson och Michael Osbeck.
Kl 13-15. Stora Scenen. Fri entré.

Söndag 15/12
TRADITIONELLT JULFIRANDE PÅ BLÅ STÄLLET

Julfirande

Välkommen till den traditionella julfesten för alla åldrar. Levande musik, dans kring granen, fika, pepparkakor. Och tomten kommer!
Ett samarrangemang med Blå Ställets Vänner.
Kl 13-15. Stora Scenen. Fri entré.

Söndagar
WORKSHOP I ARGENTINSK FOLKDANS

Argentinsk dans

Kom och dansa de argentinska folkdanserna chacarera och zamba varannan söndag i höst. Kursen kräver inga förkunskaper och du kan gå alla gånger eller bara någon enstaka gång. Vi fokuserar på att känna rytmen i kroppen och att leka med den i olika moment.
Anmälan görs till cecilia.thoren@gmail.com
Kl 13-15.30. Fri entré. Start 1/9.

Söndagar
SPRÅKCAFÉ PÅ SPANSKA

Språkcafe på svenska

Efter två framgångsrika grundläggande spanska kurser, varannan söndag, erbjuder vi möjlighet till konversation på spanska. Vi fikar och pratar om allt du är intresserad av!.
Anmäl dig till Gloria Esteban: gloria.esteban@angered.goteborg.se
eller Hugo de Souza: hugodesouza365@gmail.com
Kl 13-15. Fri entré. Start 1/9.