Klimat- och demokratirörelsen Extinction Rebellion skulle ha kommit till Blå Stället under våren.

Samhälle & samtal

Kulturhuset Blå Stället har en lång tradition att ta upp aktuella samhällsfrågor - lokala såväl som globala. Vår strävan är att här ska alla kunna göra sin röst hörd. Vi bjuder på fika också (på de arrangemang som är på Stora Scenen!). På sidan hittar du även en del av våra övriga program som på något sätt knyter an till samhälle och samtal. Så välkommen hit och bli en del av samtalet.

Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:
Anni-Frid Frisk. Tel: 0725-14 36 69.
E-post: annifrid.frisk@angered.goteborg.se
Horisontell linje

Ett hav av mikroaggressioner
DIGITAL FÖRELÄSNING med Salem Yohannes

Salem Yohannes

OBS! I Coronatider väljer vi att göra en DIGITAL FÖRELÄSNING av det planerade framträdandet av statsvetaren och konsulten Salem Yohannes. Lyssna på den här.

Ett hav av mikroaggressioner
I lägesbilden “Från dolt till synligt” (2019) beskriver några av stadens minoriteter återkommande erfarenheter av rasism i specifika former. En av de formerna kallas mikroaggressioner och är ett vardagligt fenomen med negativa effekter på hälsan. Hur identifierar vi mikroaggressioner och hur bemöter vi dem?
Välkommen på en digital föreläsning med statsvetaren och konsulten Salem Yohannes.

Horisontell linje

Söndag 30/8
Välkomna att spendera Arkeologidagen i Sörred med visning i fält!


Kulturhuset Blå Stället, tillsammans med Rio Göteborg, bjuder in allmänheten på en privat busstur från Blå Stället till utgrävningsplatsen i Sörred, Hisingen. Arkeologer från Rio Göteborg kommer vara på plats och berätta om arkeologin i Sörred.

Sörredsdalgången utgör en mycket fornlämningsrik och välhävdad bygd, med lämningar från äldsta stenåldern till järnåldern.

Om visningen inte kan genomföras, kommer vi ersätta visningen med en föreläsning på Kulturhuset Blå Stället i Angered centrum.

Arkeologidagen är en nationell temadag som arrangeras runt om i Sverige varje år.
Det är begränsat antal platser och först till kvarn gäller. Visningen är gratis men en anmälan krävs via Blå Stället, maila till: gloria.esteban@angered.goteborg.se
Kom endast om ni är fullt friska och avboka i förväg om ni inte kan medverka, så att de i reservlistan kan få en möjlighet.
Tur 1 – 11-13 Vi beräknas vara tillbaka vid Angered Centrum senast kl 13.
Tur 2 - 13.40-15.40 Vi beräknas vara tillbaka vid Angered Centrum senast kl 15.40.
Plats: Bussen åker ifrån bilparkeringen vid Angered centrum (Bakom Blå Stället/Angereds gymnasium/Ica Maxi)

Torsdag 3/9
Jämställdhet – med fokus på mayakvinnor i Guatemala


En föreläsning om hur synen på kön påverkar situationen för mayakvinnor i Guatemala. Celice Bergendahl från Från Sida Alumni delar med sig av sina erfarenheter från att ha gjort praktik på en organisation som arbetar med att stärka mayakvinnor i Guatemala. Kan djupt rotade attityder om kvinnligt och manligt förändras? Och i så fall hur?
Kl 18-19. Blå Gången. Fri entré.

Söndag 13/9
HAMMARKULLEKARNEVALEN - Ett levande kulturarv


Kulturhuset Blå Stället medverkar och arrangerar under årets tema ”Kulturarv och lärande”, ett program med fokus på Hammarkullekarnevalen.

Dagen kommer att bjuda på presentationer om karnevalens historia, om danserna och dräkterna. Förutom detta blir det dansuppträdande och chans att prova på dans.

Missa inte ett unikt tillfälle att lära dig mer om Hammarkullekarnevalen, en Göteborgsbaserad karneval med dans och musik från hela världen.

Hammarkullekarnevalen har 2020 erkänts som levande kulturarv och uppmärksammas i Sveriges nationella förteckning "Levande traditioner".

Kulturavsdagen / European Heritage Daysarrangeras runt hela Europa varje år, andra helgen i september.
Ett samarbete med Karnevalskommittén i Hammarkullen och dansgrupperna.
Kl 13-15.30. Stora Scenen. Fri entré

Länkar:

Institutet för språk och folkminnen, som leder arbetet med levande kulturarv
i Sverige

ISOF:s beskrivning av karnevalen som levande kulturarv:

Hammarkullekarnevalen

Projektet Rötter och fötter – Hammarkullekarnevalen

Torsdag 17/9
Varför större jämlikhet ger mer på tallriken


Hunger är främsta dödsorsaken i världen och trots att vår planet har försett oss med enorma resurser har ojämlik tillgång och ineffektiv hantering lämnat miljontals människor undernärda. Genom en djupdykande och interaktiv föreläsning kommer Hibaakh Jamac från Sida alumni, förklarar mer om vad ojämlikhet är och hur detta påverkar människors rätt till näringsrik mat - och delar med sig av sina erfarenheter från sin fältstudie i Kigali, Rwanda.

Vi kommer även diskutera Globala målen, speciellt mål 2 och 3 som handlar om hunger och ojämlikhet, för att lära oss mer om hållbar utveckling och utvecklingsfrågor.

"Mitt namn är Hibaakh Jamac och under sommaren förra året fick jag möjligheten att åka på en fältstudie till staden Kigali i Rwanda för att samla in material till min kandidatuppsats genom ett stipendium från SIDA. I min studie undersökte jag hur en ideell organisation i hjärtat av Rwanda arbetade med att förbättra chanserna för jordbrukare i landet och hur dem arbetar med hållbar jordbruksutveckling. I ett land där majoriteten av befolkningen arbetar inom jordbruk spelar jordbruksorganisationer en stor roll i att förbättra livssituationen för landets invånare. I min föreläsning kommer jag dela med mig av mina erfarenheter från min fältstudie i Rwanda samt utmaningar och möjligheter som kommer från att arbeta med i utveckling i ett land i Afrika."
Kl 18-19. Blå Gången. Fri entré.

Lördag 19 september
Angereds bokmässa 2020 – vi gör det digitalt!


Angereds bokmässa är en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.
Mässan har sedan premiären 2018 fyllt ett tomrum i litteratur-Sverige och redan etablerat sig som en plats där nya röster får höras och där nya besökare möter litteraturen. Den fantastiska respons vi fått de två första åren – både från medverkande och besökare – har tydliggjort det stora behovet av ett litteraturevenemang som Angereds bokmässa. Därför har vi beslutat att genomföra den även 2020 – MEN VI GÖR DET DIGITALT!

Vi kommer att visa förinspelade filmer och annat material i våra olika kanaler - Facebook, YouTube, Instagram, hemsidan med flera. Vi planerar också att ha en livesändning den 19 september - dagen för bokmässan – där en konferencier hälsar dig välkommen, inspirerar och guidar dig genom dagen och kanalerna.

Mer information om hur du kan ta del av Angereds bokmässa 2020 kommer framöver.

Angereds bokmässa 2020 genomförs av Kulturhuset Blå Stället i samarbete med Blå Ställets Vänner och Biblioteken i Angered med stöd av Kulturrådet, Angereds Närsjukhus, ABF Göteborg och Kulturutveckling VGR.

Söndag 20/9
Filmvisning - Los ojos del estallido/Upprorets ögon


Dokumentärfilm om det sociala upprorets första två månader som pågår i Chile sedan oktober 2019. Efter filmen samtal med publiken.
Ett samarbete med Göteborg solidaritet med Chile.
Kl 13-15. Stora Salongen. Fri entré.