Foto: Hasselbladskameran på månen. © Nasa.

Livat i Blå Gången

När du kommer in på Kulturhuset Blå Stället ser du direkt en lång korridor. Det är Blå Gången och det är den vi vill liva upp! Och det gör vi med musik, berättelser, fotovisningar, matpresentationer, workshops, pyssel och knåp och annat som vi kommer på. Välkommen att slå dig ner om du har vägen förbi...

Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:
Gloria Esteban. Tel: 0725-05 07 94.
E-post: gloria.esteban@angered.goteborg.se

Torsdag 12/9
FÅGELKAMERAN SOM FLÖG TILL MÅNEN!

Historien om Erna och Victor Hasselblad

Hasselbladkameran
Foto till vänster: © NASA.
Foto till höger: Erna och Victor Hasselblad.
© Erna och Victor Hasselblads Stiftelse

Den 20 juli i år är det 50 år sedan den allra första månlandningen. Människans första steg på månen och andra bilder från Apollo 11 med astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins förevigades med en Hasselbladkamera och bilderna hör till de mest ikoniska i fotografins historia.
Men hur kunde en kamera från det lilla företaget Hasselblad i Göteborg bli världsberömd? Och hur påverkade Victor Hasselblads intresse för fågelfotografi utvecklingen av kameran? Under den här programpunkten får vi veta mer om kamerans utveckling, det avgörande samarbetet med NASA och personerna bakom både kameraföretaget och Hasselbladstiftelsen: Erna och Victor Hasselblad.
Vi kommer också få veta mer om hur den första månlandningen kommer uppmärksammas i Göteborg under Rymdveckan 14-22 september 2019.
Medverkande: Elsa Modin, bibliotekarie och informationsspecialist - ansvarig för Hasselbladstiftelsens bibliotek och dess historiska arkiv och Emma Botin, ansvarig för program och pedagogik på Hasselbladstiftelsen.
Läs mer om Hasselbladstiftelsen här.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

Torsdag 26/9
OM DU LÅTER MIG TALA: BOLIVIANSKA KVINNOR BERÄTTAR

Om du låter mig tala

Hedvig Goldhahn, Amanda Gärdebring och Amanda Amigues, praktikanter för Latinamerikagrupperna berättar om sin resa till Bolivia där de har arbetat med den sociala rörelsen Bartolina Sisa som mobiliserar sig kring urfolkskvinnors rättigheter och om utställningen som visas i huset. I den här utställningen berättar bolivianska kvinnor om sin syn på jämställdhet och sina erfarenheter av att vara kvinna i ett land i förändring.

Bolivia är ett land där kvinnlig politisk representation femdubblats på kort tid, där nya lagar har kommit till mot våld i hemmet och där den traditionella kvinnorollen skakas i grunden. Samtidigt är abort fortsatt både förbjudet och tabubelagt, sexuella minoriteter osynliggjorda och nivåerna av tonårsgraviditeter och våld mot kvinnor alarmerande höga. Kvinnor från olika sociala skikt reflekterar här över egna erfarenheter av både förtryck och empowerment, samt över roten till samhälleliga problem.

Varför är mäns våld mot kvinnor så utbrett? Vad betydde det för kvinnorna i föräldragenerationen att de på grund av sitt kön sällan fick studera? Hur kan man bli ekonomiskt självständig när arbete och ansvar för barnuppfostran kolliderar? Vad för utmaningar möter den första generationen kvinnliga ledare på landsbygden? Och vad är egentligen skillnaden mellan västerlandets feminism och syn på kön och jämställdhet rotad i andinsk tradition?

En kommande utställning med samma tema kan ses i Rosa Gången 2/10 - 20/10.
I samarbete med Latinamerikagrupperna.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

Torsdag 3/10
DE GLOBALA MÅLEN OCH KVINNORNA SOM SYR VÅRA KLÄDER

Hur hänger de ihop? Och vad kan vi göra för att påverka?

De globala målen och kvinnorna som syr våra kläder
Bild: Nanna Rask med textilarbetarna Chamila, Dilani och Iresha.
Foto: Sulani Mendis.

Nanna Rask från SIDA Alumni föreläser om Agenda2030 å Sidas vägnar och pratar om mål 12, hållbar konsumtion och produktion, med utgångspunkt från egen forskning i Sri Lanka där hon dokumenterat brott mot textilarbetares rättigheter och analyserat barriärer för arbetare att organisera sig. Hon vill belysa hur våra liv hänger ihop med en textilarbetares liv i Sri Lanka; vad vi kan göra för att påverka (inte enbart på individnivå, utan tillsammans!); och hur implementeringen av Agenda2030 på lokal nivå ger hopp om en mer socialt- och miljömässigt hållbar framtid för alla.
Du kan även ta del av en fotoutställning om Nannas arbete på Sri Lanka på Bokmässan samma vecka.
Läs mer om Sida Alumni.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

Torsdag 24/10
YXOR, KNIVAR OCH PILSPETSAR PÅ SANDARNABOPLATSEN

Om arkeologiska utgrävningar i Sandarna och Sandarnakulturen.

Sandarnaboplatsen

Bild hämtad från Rio Göteborg Natur- och kulturkooperativs webbsida.

Arkeologer från Rio Göteborg Natur- och kulturkooperativ berättar om den senaste utgrävningen på Sandarnaboplatsen.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

Torsdag 31/10
VERNISSAGE - MIN RESVÄSKA

Min resväska

Fotoutställning om projektet I Hammarkullen, med nyanlända och etablerade barn som skapar och dokumenterar minnen. Min Resväska är en Arvsfondsprojekt som drivs av Hammarkullens Folkets Hus.
Kl 17. Centrummontern. Fri entré.

Fredag 1/11
WIÑAYPACHA - DE DÖDAS DAG I BOLIVIA

De Dödas Dag
Foto: Patricia Martinez.

Firande av De dödas dag där alla är välkomna att bygga upp altaret med olika gåvor som blommor, söta bakelser, frukt, bröd och annat. Ta med dig bilder av dina nära och kära som har gått bort som du kan placera på altaret.
Musikinslag.
I samarbete med Boliviagruppen.
Kl 18-20. Stora Scenen. Fri entré. (OBS! Tiden och platsen!)

Torsdag 7/11
BIBLIOTEKSVÄNNERNA I BISKOPSGÅRDEN (BIB)

Biblioteksvännerna

Vänföreningen Biblioteksvännerna i Biskopsgården (BiB) kommer att berätta om sin förening och aktiviteter som de bedriver på Biskopsgårdens bibliotek, samt med andra aktörer i närområdet. Genom sin verksamhet vill de inspirera alla till volontärskap och delaktighet i samhället genom att visa att alla kan bidra på sitt sätt.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

Torsdag 21/11
SJU SORTERS KAKOR FRÅN MELLANÖSTERN

Sju sorters kakor

Föreningen Al Amal bjuder på en variation av bakelser och kakor från Mellanöstern och berättar om sitt arbete för och med kvin­nor. Kom och låt dig inspireras, testa och prova andra recept på de klassiska sju sorter kakorna.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

Torsdag 5/12
PLAST I HAVET - PLAST I NATUREN

Plast

Program med aktörer aktiva i miljöfrågan som pratar om miljön i Angered, övriga Göteborg och i världen.
Utställningen “Förpackad” är öppen i Konsthallen.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.