De Dödas Dag.

Livat i Blå Gången

När du kommer in på Kulturhuset Blå Stället ser du direkt en lång korridor. Det är Blå Gången och det är den vi vill liva upp! Och det gör vi med musik, berättelser, fotovisningar, matpresentationer, workshops, pyssel och knåp och annat som vi kommer på. Det är bara att slå dig ner om du har vägen förbi...

Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:
Gloria Esteban. Tel: 0725-05 07 94.
E-post: gloria.esteban@angered.goteborg.se

 

Torsdag 25/10
Miniföreläsning: Ickevåldsmetoder och genus: Hänger det ihop?

En fältstudie i Palestina

Om icke-våld

Föreläsningen hålls av Sofia Hvittfeldt och är en del av programmet Sida Alumni.
Ickevåldsmetoder har använts runtom i världen för en rad olika syften. Allt från krav på demokrati och mänskliga rättigheter till självständighet och självbestämmande. Föreläsningen kommer att handla om ickevåldsmetoder och vad som får en människa att ha ett visst förhållningssätt till ickevåld. Diskussionen kommer att grunda sig i en fältstudie i Palestina som särskilt kollade på hur genusvärderingar påverkar synen på ickevåld. Fältstudien och dess resultat kommer också att kopplas till FN:s globala mål, särskilt nummer 5 om jämställdhet och nummer 16 om fredliga och inkluderande samhällen.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 1/11
Wiñaypacha - De Dödas Dag i Bolivia

De Dödas Dag

Vi firar De Dödas Dag där alla är välkomna att bygga upp altaren med gåvor, blommor, söta bakelser, frukt, bröd med mera. Ta med dig bilder av kära och nära som har gått bort.
Musik med Rolando Rocha med vänner.
I samarbete med Boliviagruppen.
Kl 18-20. Stora scenen. Fri entré.

 

Onsdag 14/11
Lära av varandra - erfarenheter från Zambia

Frida Wiig
"Min vän Mwawa och jag."

Frida Wiig berättar om sin tid som praktikant i huvudstaden Lusaka på en organisation som arbetar för alla människors rätt att äga och bruka mark. Hon berättar om svenska biståndspengar, om problem som kan uppstå i samband med bistånd och om föreställningar och fördomar vi kan ha om varandra i olika delar av världen.
Föredraget är en del av programmet Sida Alumni.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 22/11
Vernissage: Uzbekisk bomull

Uzbekisk bomull

Amnestys grupp 118 i Göteborg, som arbetar för mänskliga rättigheter med fokus på Centralasien, visar i en nyproducerad utställning den svåra situation och de orättvisor som de uzbekiska odlarna lever i.
Utställningen pågår 22/11-7/12.
Kl 17: vernissage och visning av utställningen i Rosa Gången.
Kl 18: musikduon ”Vargavinter” med Clara Hållén och Peder Andersson sjunger visor av Vladimir Vysotsky och andra.  

Peder Andersson och Clara Hållén
I samarbete med Amnesty International.
Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 29/11
Miljökonflikter kring vatten: perspektiv från Indien

Miljökonflikter kring vatten

I den indiska kuststaden Mangalore råder vattenbrist om somrarna men problemen handlar om mer än bara tillgång på vatten. Miljökonflikter blir allt vanligare världen runt när många aktörer vill ha tillgång till sinande resurser. I denna interaktiva föreläsning kopplas miljörörelsers kamp för rättvisa i Indien kopplas till svenskt utvecklingsarbete och de globala målen för hållbar utveckling. Föredraget är en del av programmet Sida Alumni och hålls av Stina Johansson.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 24/1
Alla får låna! Allt är gratis!

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan du låna utrustning för en aktiv fritid, som t.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. Vill du veta mer? Kom och hör Fritidsbankens personal berätta om de möjligheter som finns.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 31/1
Matkultur från Irans kurdiska del

Mat från Irans kurdiska del

Nasrin Samangol, matintresserad, presenterar mat och bröd från Irans kurdiska del. Provsmaka på soppa och bröd!
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.