Fruktodling i Sydafrika.

Livat i Blå Gången

När du kommer in på Kulturhuset Blå Stället ser du direkt en lång korridor. Det är Blå Gången och det är den vi vill liva upp! Och det gör vi med musik, berättelser, fotovisningar, matpresentationer, workshops, pyssel och knåp och annat som vi kommer på. Det är bara att slå dig ner om du har vägen förbi...

Har du frågor eller förslag på idéer? Kontakta programproducent:
Gloria Esteban. Tel: 0725-05 07 94.
E-post: gloria.esteban@angered.goteborg.se

 

Torsdag 6/9
Berättarkväll: Folkdräkter från Bolivia

Folkdräkter från Bolivia

Här berättas historien om de andinska Aymarakvinnornas dräkter från urku och iskayo till mantas och polleras.
Erika Ticona, antropolog och textilkonstnär, berättar och visar bilder och en miniutställning med dräkter.
I samarbete med Boliviagruppen.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 13/9
Boklansering: Calicos budskap av Hugo de Souza

Hugo de Souza

Hugo de Souza presenterar sin nya bok Calicos budskap. Kom och hör hans berättelse om att skriva på ett främmande språk och om hur ett språkligt äventyr blev till en färdig bok. En historia om integration och skrivande.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 20/9
Miniföreläsning: Om hållbar konsumtion

Om hållbar konsumtion

Hur vet vi att produkterna vi köper i affären är schysst tillverkade? Det finns flera sätt att uppnå hållbar konsumtion, exempelvis uppförandekoder och Fairtrade-certifiering. Med exempel från fruktodlingar i Sydafrika ser vi hur det kan fungera och göra skillnad. En föreläsning med Katarina Johansson och en del av programmet Sida alumni.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 27/9
I fokus: Laga mat som en haenyeo

Fokus Korea

Haenyeo är kvinnliga dykare som utan syrgas letar fisk, skaldjur och alger i havet. Hur använder de koreanska dykarkvinnorna sjögräs i sin matlagning?
Globala Tanter – en transnationell konstnärsgrupp – lagar mat med sjögräs som haenyeo och tipsar om hur du kan använda dem i det svenska köket. Gruppen kommer att dela med sig av erfarenheter och berättelser om utställningen "Havets kvinnor". Provsmakning ingår.
Kl. 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 4/10
Miniföreläsning: Från Peru till Spanien med cajón

Cajon

Jorge Garcia, slagverksmusiker från Argentina, berättar om hur cajón, ett peruanskt slagverksinstrument, används inom olika musikstilar och om dess historia. Under kvällen kommer han att spela olika musikstycken som exempel.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 11/10
Miniföreläsning: Det finländska Göteborg

Det finländska Göteborg

Hur var det att jobba som varvsarbetare och bygga stora fartyg i Göteborg? Tusentals unga finska män och kvinnor fick under 60- och 70-talet arbete på Göteborgs storvarv: Lindholmen, Götaverken, Eriksberg. Varven vid Göta älvs norra strand var på sin tid Göteborgs livsnerv.  I boken Tung metall har författaren och kvällens föreläsare, Inkeri Lamér, samlat berättelser från perioden. Boken är en del av Göteborgs industrihistoria. Efteråt samtal med publiken. 

Kl 17 visar Lars Hansson, från Emigranternas hus, utställningen Det finländska Göteborg i Rosa gången.
I samarbete med Emigranternas Hus.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 18/10
Miniföreläsning: Inspiration Östasien

Inspiration Östasien

Röhsska museet bjuder in till föreläsning om den nya basutställningen Inspiration Östasien som öppnar i början av 2019. Hur har föremålen hamnat i Sverige och hur arbetas det fram i en ny utställning i ett mer än 100 år gammalt hus? Möt kinesiska konsthantverk som är mer än 4000 år gamla och ta del av exempel på hur öst fortsätter inspirera väst i konst och kultur. Maria Forneheim och Josefin Kilner berättar om utställningen där stora delar av museets japanska och kinesiska samlingar presenteras tillsammans med svensk formgivning.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.

 

Torsdag 25/10
Miniföreläsning: Ickevåldsmetoder och genus: Hänger det ihop?

En fältstudie i Palestina

Om icke-våld

Föreläsningen hålls av Sofia Hvittfeldt och är en del av programmet Sida alumni.
Ickevåldsmetoder har använts runtom i världen för en rad olika syften. Allt från krav på demokrati och mänskliga rättigheter till självständighet och självbestämmande. Föreläsningen kommer att handla om ickevåldsmetoder och vad som får en människa att ha ett visst förhållningssätt till ickevåld. Diskussionen kommer att grunda sig i en fältstudie i Palestina som särskilt kollade på hur genusvärderingar påverkar synen på ickevåld. Fältstudien och dess resultat kommer också att kopplas till FN:s globala mål, särskilt nummer 5 om jämställdhet och nummer 16 om fredliga och inkluderande samhällen.
Kl 18. Blå Gången. Fri entré.