Hammarkullen Konsthall arkiv 2019

Ingressen ska sammanfatta det viktigaste i artikeln. Bör inte vara längre än 250-300 tecken (inkl. mellanslag)

27/4 ─ 10/6
— Natalia Murobha

Natalia Murobha

Natalia Murobha är bildkonstnär med kosmopolitisk bakgrund verksam i Stockholm. Med sina bilder vill hon ge röst åt de marginaliserade i svensk offentlighet; barnen, de som bor i förorten, de nya i Sverige. Hon skapar drömvärldar som ger närvaro åt dem som inte får synas. Inte minst har hennes bilder fått spridning genom sociala medier.

Natalias utställning på Hammarkullen konsthall är en del av en större utställning - Ortens val som visas tillsammans med Konsthallen på Blå Stället. Fyra av Angereds Kulturpristagare har valt varsitt konstnärsskap de anser relevant och viktigt för framtiden. Kulturpristagarna Segal Mohamed och Sagal Hussein har valt Natalia Murobha.

14/6 ─ 30/8
Illustrating women´s history
— Dana Mohseni

Dana Mohseni

Dana Mohseni (kallas ibland Dana Orkideh) är konstnär från Göteborg med iranska rötter. Hon är illustratör och serietecknare som arbetar med grafisk design. Hon har sedan 2013 ritat betydelsefulla kvinnor från olika tidsepoker med fokus på främst utomeuropeiska kvinnor från tiden både före och efter kolonialiseringen. Hur agerade de under sin levnadstid?

Dana menar att världens kvinnor länge har varit dolda i historiebeskrivningarna av kolonialiseringen av brittiska, franska, ryska, ottomanska och andra imperier. När man beskriver kolonialiseringen av ett land, både hur det såg ut före och efter, samt frigörelserna, är det oftast från männens synvinkel men väldigt lite från kvinnors och icke binäras perspektiv.

Med sina teckningar vill Dana skildra kvinnors historier, deras roller i olika historiska skeenden, hur de har lyckats eller misslyckats. Hon vill också beskriva den kontext de verkade i som också har stor betydelse för vilka de verkligen var.

Hon har tidigare ställt ut sina verk på Ortens Konstfestival 2017 och haft utställningar tillsammans med SerieateljéGBG. Förutom att illustrera kvinnoporträtt, tecknar Dana även serier, främst kortserier om Iran som finns att läsa här

Vernissage fredag 14/6 kl 16.30-18

11/9 ─ 29/11
El Sistema - Musik för livet
— Bertil Håkansson

El Sistema Foto_Bertil Håkanssson

Fotoutställning.
"Det du lär dig i en orkester - övning, disciplin och samspel - är det du behöver för att skapa dig ett bra liv också utanför musiken."
Orden kommer från Gustavo Dudamel, världsberömd dirigent. För tio år sedan spelade han i Hammarkullen tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Konserten blev startskottet för El Sistema i Sverige, som idag omfattar tiotusen barn och ungdomar.

Men egentligen började El Sistema långt tidigare i ett garage i Venezuela. Initiativtagaren José Antonio Abreu samlade elva unga musiker kring en idé om att använda musiken för att skapa en bättre värld. År 2009, samma år som Dudamels konsert i Hammarkullen, fick Abreu det svenska Polarpriset.

El Sistema är idag en rörelse som ger barn och unga möjlighet att spela och sjunga tillsammans. Den finns i mer än 65 länder. I El Sistema lär man sig genom att hjälpa varandra i en orkester. Den som lärt sig lite mer, hjälper nybörjaren, och på så sätt bygger barnen tillsammans upp musiken.

Journalisten och fotografen Bertil Håkansson bor i Hammarkullen och har följt El Sistema i stadsdelen sedan starten. Det sista halvåret har han varit med på repetitioner, konserter och turnéer. Han har lärt känna barnen och träffat deras föräldrar.

Vernissage onsdag 11/9 kl 17.

6/12 ─ 24/1
ABCB / Falling Over the Side of the Mattress
— Sara Elggren

Sara Elggren

Hur läses en väv? Har den ett teckenspråk eller ett kroppsspråk? Kan vävar rimma? Hur ser ett vävalfabet ut? Kan det översättas i andra språk? I andra kroppar? Vad gör vävens språk med den som väver och med den som läser; vad för kroppar och vad för kunskap om världen skapas här? Verket för Hammarkullens Konsthall och Hammarkullens underjordiska spårvagnsperrong presenterar delar ur ett projekt i brukstextil och vävhistoriska alfabet, tillsammans med väverskor och konstnärer på olika platser i världen.

Sara Elggren, f. 1986, baserad i Stockholm. Bild-/ textilkonstnär. MFA Konstfack 2016, vidare studier bl.a tillsammans med väverskor i Kyoto Japan (2017, 2018) och Kalifornien USA (2016).
Se vidare: www.saraelggren.org

Vernissage fredag 6/12 kl 16.30.