Hammarkullen konsthall - arkiv våren 2018

Här är utställningar och annat som hände våren 2018 i Hammarkullen konsthall

Kollage från några av de tidigare utställningarna.
(Areej Alansory, Ali Lorestani, Sarah Schmidt, Carolina Falkholt, Pia Mauno,
Jens S. Jensen, Minna Svensson)

Kollage tidigare utställningar i Hammarkullen konsthall


Följ Hammarkullen konsthall på Facebook.
Se även vad som händer på Konsthallen Blå Stället.

Utställningar

9/2-17/3
Fraidoon Temoree: Culture Clothes

Culture clothes

Med inspiration från traditionellt Afghanskt hantverk skapar Fraidoon Temoree kläder. Tankarna på gränser, plats, tradition, arv, sexualitet och mänskliga rättigheter följer arbetet och möter viljan att utbyta berättelser - i text, foto och textil. Texterna i utställningen handlar om dels Fraidoons egen berättelse och dels en historisk inblick i det Afghanska textila arvet. Texterna ges på engelska, svenska och dari.

Konstnären Fraidoon Temoree, bosatt i Färgelanda och född i Afghanistan, har ett poetiskt och konstnärligt sätt att se på liv och samhälle. Kampen för att hitta en plats att kalla hem, få möjligheten att vara den han är och få rum att skapa textilkonst är en process som pågår. I Culture Clothes lyfts delar av Fraidoons process och arbete in i ljuset, det ställs framför oss och ställer frågor kring tradition, historia och värdefullt hantverk. Kombinerat med en glimt in i en ung asylsökande person i Sverige 2017.

Utställningen skapades i samarbete med föreningen KulturUngdom där Fraidoon är medlem. KulturUngdom stöttar och utvecklar konst och kultur tillsammans med unga konstnärer och kulturaktörer runtom i Västra Götaland.
Vernissage fredag 9/2 kl 16.30.

HITTA: Hammarkullen konsthall ligger i spårvagnshållplats Hammarkullen.
Spårvagn 4, 8, 9.

9/4-18/5
Rocio Soto: Louder

Rocio Soto: Louder

Vernissage måndag 9/4 kl 17.30.
Konstnärssamtal med Rocio Soto och Fraidoon Temoree
kl 18.30. OBS! Plats: Café Hammarkullen.

Utställningen "Louder" samlar olika typer av verk inspirerade av ljud: originalmålningen av affischen ”Rytmer från Hammarkullen” (som var en av Hammarkullekarnevalens officiella affischer 2015) och verk från serien ”Brus i åtanke” som prövar att fånga ljud med grafiska former.

Rocio Soto är konstnär och arkitekt vars praktik präglas av utforskandet av olika uttryck såsom illustration, muralmålning, oljemålning och smyckesdesign. Hon har bland annat utsetts till vinnare av ett mexikanskt nationellt pris i arkitektur. Under de senaste åren har hennes verk ökat i storlek och invaderar möbler och väggar med monokromatiska och abstrakta strukturer. Rocio Soto är född i Salamanca, Guanajuato Mexiko. Sedan 2014 bor Rocio Soto i Lundby, Göteborg.

Hennes tidigare arbeten i Hammarkullen är en väggmålning i Folkets hus och en av affischerna för Hammarkullekarnevalens 40-årsjubileum.
Mer info om konstnären finns på: www.rociosoto.mx

Konstnärssamtal

9/4
Fraidoon Temoree och Rocio Soto

Under februari och mars har konstnären Fraidoon Temoree visat sina verk på Hammarkullen konsthall. Han har ett poetiskt och konstnärligt sätt att se på liv och samhälle. Kampen för att hitta en plats att kalla hem, få möjligheten att vara den han är och få rum att skapa textilkonst är en process som pågår. I utställningen Culture Clothes lyfts delar av Fraidoons process och arbete in i ljuset, det ställs framför oss och ställer frågor kring tradition, historia och värdefullt hantverk. Kombinerat med en glimt in i en ung asylsökande person i Sverige 2017.

Under april och maj visar konstnären Rocio Soto sina verk i konsthallen. Rocio Soto är konstnär och arkitekt vars praktik präglas av utforskandet av olika uttryck såsom illustration, muralmålning, oljemålning och smyckesdesign. Under de senaste åren har hennes verk ökat i storlek och invaderar möbler och väggar med monokromatiska och abstrakta strukturer. Rocio har tidigare visat verk i Hammarkullen med en väggmålning i Folkets hus och hon gjorde även en av affischerna för Hammarkullekarnevalens 40-årsjubileum.

Obs! Vernissage för Rocio Sotos utställning "Louder" sker före samtalet. Välkomna till Hammarkullen konsthall från kl 17.30!

Samtalet är ett samarbete mellan Hammarkullen konsthall och Folkets hus.
Kl 18.30. Plats: Café Hammarkullen. Fri entré.

Workshops

Gör ditt eget instrument!

Konstellation och Hammarkullen konsthall bjuder in till en ny serie kreativa workshops där vi ska tillverka och dekorera våra egna musikinstrument med hjälp av vardagliga återvunna material för att skapa ljud. Vi ska visa våra skapelser på Hammarkullen konsthall i vår för att fira den årliga Hammarkullekarnevalen. Till detta generationsöverskridande projekt söker vi både engagerade seniorer och barn/unga som tillsammans kommer att skapa en spännande utställning.

Anmälan:Platser är begränsade. Vänligen kontakta: info.hammarkullenkonsthall@gmail.com eller ring till
Hammarträffen 031-365 23 73 för att boka en plats.

Torsdagar 19/4, 26/4, 3/5 och 10/5. Kl 17-19.

Tidigare Workshops

Färg + Mönster med "Konstellationen"

Workshop

"Konstellation" bjuder in till workshop!
Ta med någon sak hemifrån med mönster: kläder, broderi, porslin eller digitala mönster som vi sedan använder som inspiration till konstverken som ska visas på Hammarkullen konsthall i vår.
Konstellationen består av konstnären Rachel Barron
och designern Nathan Clydesdale.
Obs! Begränsat antal platser! Boka på: info@hammarkullenkonsthall@gmail.com
Torsdagar 8/3, 15/3, 22/3 kl 17-19.
Plats: Hammarträffen, Hammarkulletorget 62 A.
Fri entré och fika.

Om Hammarkullen konsthall

Konsthallen är en c/o-verksamhet till Blå Stället. Hammarkullen konsthall har som ambition att bli en mötesplats för lokal och internationell konst och en plats för möten och samtal om samhället och om konsten. Utställningarna vänder sig i första hand till de boende i stadsdelen men även till konstintresserade i Göteborg och omvärld. Konsthallen finns i Göteborgs enda underjordiska spårvagnshållplats och är kanske därmed en av Sveriges mest besökta konsthallar!

Utställningarna bestäms av ett råd. Rådet består för närvarande av:

Meira Ahmemulic, konstnär och författare
Mirja Burlin, skådespelerska, kulturprojektledare
Gloria Esteban, kultursamordnare
Mette Johansen, fotograf
Faruq Omer, konstnär
Hendrik Zeitler, dokumentärfotograf och bildkonstnär

För att realisera utställningsprogrammet finns två projektledare:
Emma Corkhill och Kim Johansson.