En tidigare utställning med Fredrika Andersson och Sofia Eliasson. Foto: Hendrik Zeitler.

Hammarkullen konsthall

Du hittar Hammarkullen konsthall på Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats. Linje 4, 8, 9. Stanna upp en minut...och se konsten innan du far vidare.

Följ Hammarkullen konsthall på Facebook.

Arkiv våren 2018
Arkiv hösten 2018

Se även vad som händer på Konsthallen Blå Stället.

AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR

11/9 ─ 25/10
El Sistema - Musik för livet

Fotoutställning av Bertil Håkansson.
Vernissage onsdag 11/9 kl 17.

El Sistema Foto_Bertil Håkanssson

"Det du lär dig i en orkester - övning, disciplin och samspel - är det du behöver för att skapa dig ett bra liv också utanför musiken."
Orden kommer från Gustavo Dudamel, världsberömd dirigent. För tio år sedan spelade han i Hammarkullen tillsammans med Göteborgs Symfoniker. Konserten blev startskottet för El Sistema i Sverige, som idag omfattar tiotusen barn och ungdomar.

Men egentligen började El Sistema långt tidigare i ett garage i Venezuela. Initiativtagaren José Antonio Abreu samlade elva unga musiker kring en idé om att använda musiken för att skapa en bättre värld. År 2009, samma år som Dudamels konsert i Hammarkullen, fick Abreu det svenska Polarpriset.

El Sistema är idag en rörelse som ger barn och unga möjlighet att spela och sjunga tillsammans. Den finns i mer än 65 länder. I El Sistema lär man sig genom att hjälpa varandra i en orkester. Den som lärt sig lite mer, hjälper nybörjaren, och på så sätt bygger barnen tillsammans upp musiken.

Journalisten och fotografen Bertil Håkansson bor i Hammarkullen och har följt El Sistema i stadsdelen sedan starten. Det sista halvåret har han varit med på repetitioner, konserter och turnéer. Han har lärt känna barnen och träffat deras föräldrar.

Välkommen på VERNISSAGE onsdag 11 september kl 17
i Hammarkullen konsthall med uppträdande av barnen i
El Sistema Hammarkullen!
(Och konsthallen hittar du på Hammarkullens
underjordiska spårvagnshållplats.)

31/10 ─ 29/11
Verk av barn från förskola i Hammarkullen

Mer info kommer.

6/12 ─ 24/1
Sara Elggren

Mer info kommer.

TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR

14/6 ─ 30/8
Dana Mohseni

ILLUSTRATING WOMEN´S HISTORY
Vernissage fredag 14/6 kl 16.30-18

Dana Mohseni

Dana Mohseni (kallas ibland Dana Orkideh) är konstnär från Göteborg med iranska rötter. Hon är illustratör och serietecknare som arbetar med grafisk design. Hon har sedan 2013 ritat betydelsefulla kvinnor från olika tidsepoker med fokus på främst utomeuropeiska kvinnor från tiden både före och efter kolonialiseringen. Hur agerade de under sin levnadstid?

Dana menar att världens kvinnor länge har varit dolda i historiebeskrivningarna av kolonialiseringen av brittiska, franska, ryska, ottomanska och andra imperier. När man beskriver kolonialiseringen av ett land, både hur det såg ut före och efter, samt frigörelserna, är det oftast från männens synvinkel men väldigt lite från kvinnors och icke binäras perspektiv.

Med sina teckningar vill Dana skildra kvinnors historier, deras roller i olika historiska skeenden, hur de har lyckats eller misslyckats. Hon vill också beskriva den kontext de verkade i som också har stor betydelse för vilka de verkligen var.

Hon har tidigare ställt ut sina verk på Ortens Konstfestival 2017 och haft utställningar tillsammans med SerieateljéGBG. Förutom att illustrera kvinnoporträtt, tecknar Dana även serier, främst kortserier om Iran som finns att läsa på https://tapas.io/Orkideh1984.

27/4 ─ 10/6
Natalia Murobha

Natalia Murobha

Natalia Murobha är bildkonstnär med kosmopolitisk bakgrund verksam i Stockholm. Med sina bilder vill hon ge röst åt de marginaliserade i svensk offentlighet; barnen, de som bor i förorten, de nya i Sverige. Hon skapar drömvärldar som ger närvaro åt dem som inte får synas. Inte minst har hennes bilder fått spridning genom sociala medier.

Natalias utställning på Hammarkullen konsthall är en del av en större utställning - Ortens val som visas tillsammans med Konsthallen på Blå Stället. Fyra av Angereds Kulturpristagare har valt varsitt konstnärsskap de anser relevant och viktigt för framtiden. Kulturpristagarna Segal Mohamed och Sagal Hussein har valt Natalia Murobha.

OM HAMMARKULLEN KONSTHALL

Konsthallen är en c/o-verksamhet till Blå Stället. Hammarkullen konsthall har som ambition att bli en mötesplats för lokal och internationell konst och en plats för möten och samtal om samhället och om konsten. Utställningarna vänder sig i första hand till de boende i stadsdelen men även till konstintresserade i Göteborg och omvärld. Konsthallen finns i Göteborgs enda underjordiska spårvagnshållplats och är kanske därmed en av Sveriges mest besökta konsthallar!

Utställningarna bestäms av ett råd. Rådet består för närvarande av:

Meira Ahmemulic, konstnär och författare
Mirja Burlin, skådespelerska, kulturprojektledare
Gloria Esteban, kultursamordnare
Mette Johansen, fotograf
Faruq Omer, konstnär
Hendrik Zeitler, dokumentärfotograf och bildkonstnär

För att realisera utställningsprogrammet finns två projektledare:
Emma Corkhill och Kim Johansson.

Vill du komma i kontakt med Hammarkullen konsthall?
Mejla: emma.corkhill@angered.goteborg.seOM PROJEKTET KONSTVERKSTADEN/LEADER

- att arbeta och förändra världen med konst och kultur!

Hammarkullen konsthall driver också projektet Konstverkstaden - att arbeta och förändra världen med konst och kultur! Ett projekt som drivs med stöd av LEADER längs Göta Älv. Läs mer.

Projekt Konstverkstaden