Blå Ställets 40-årsfest - så var den

Tack till publik och medverkande på Blå Ställets 40-årsfest den 27/4 2019! Det blev en fantastisk dag och vi hoppas att Ni blev lika nöjda som VI! Nedan kan du se hela programmet som genomfördes under dagen.

Lördag 27/4
SÅ VAR BLÅ STÄLLETS 40-ÅRSFEST!

Blå Ställets 40-årslogotyp

Kom och fira starten av vår jubileumsmånad under denna fartfyllda festdag! Angeredssönerna Carl-Einar Häckner (till vänster på bilden) och José González uppträder. Det blir poesi med Sara Garib (överst mitten på bilden) som tog hem titeln Ortens bästa Poet, Göteborg 2018 och Nour Enabtawi som kom på 3:e plats, allsång för barn, vernissage i Konsthallen och fotoutställningar i Blå Gången, byggverkstad i Ateljén, dans med Mona Namér (mitten nederst på bilden), DJs som spelar musik från fyra decennier, musik och tal i vårt Speakers Corner, föreställning på Angereds Teater och mycket mer. Det finns alltså något för alla - som alltid på Blå Stället!
Fri entré till allt utom Angereds Teaters föreställning.
OBS! Vi tjuvstartar med ett Konstnärssamtal redan den 25/4. Läs mer på konstsidan.

PROGRAM & UTSTÄLLNINGAR

Kl 13-17 BYGG FRAMTIDENS KULTURHUS!

Bygg framtidens kulturhus!

Nu har Kulturhuset Blå Stället funnits i 40 år. Hur vill du att det ska se ut i framtiden? Kom och bygg ditt eget kulturhus i kartong och wellpapp. Hela dagen har vi byggverkstad i Ateljén.
Alla är välkomna.
Kl 13-17. Ateljén. Fri entré.

Kl 13 ANGEREDS TEATER SPELAR: DET EXPLOSIVA

Det explosiva

Av Christofer Bocker. Medverkar gör Angereds Teaterskolas 12 skådespelarstudenter.
Tretton livsöden möts på ett torg i Göteborg. Det Explosiva handlar om allt ifrån viljan att vara fri, från sig själv eller andra eller en maktstruktur, eller att få resa till Kanarieöarna eller att få vara en hundvalp, till kampen om sanningen, den sanna sanningen. Texten bygger på samtal med tretton personer boende eller på olika sätt verksamma i Biskopsgården i Göteborg. Hur mycket kan vi själva påverka i våra liv och hur mycket är vi styrda av den bakgrund vi fötts med?
Biljetterna bokas direkt på info@angeredsteater.se eller telefon 031-331 54 08.
Betala med swish eller kontant.
Kl 13-14.30. Angereds Teater. Biljett: 60 kr.

Kl 14.05 CARL-EINAR HÄCKNER IN DA HOUSE!

Carl-Einar Häckner

Trollkarl, ståuppkomiker, skådespelare, sångare, låtskrivare, författare och mer därtill. Född och uppvuxen i Gårdsten. Idag berättar han om sina minnen från Angered och upplevelser i Gårdsten samt frestar oss med lite trolleri och sång.
Kl 14.05. Stora Scenen. Fri entré.
Insläpp kl 13.30. OBS! Begränsat antal platser!

KL 14.40 JUBILEUMSTAL

Jubileumstal

Karolina Mildgrim, 1:e vice ordförande och Yvonne Palm 2:e vice ordförande i Angereds stadsdelsnämnd.
Kl 14.40. Stora Scenen. Fri entré.

Kl 14.45 KALASET – EN BUBBLANDE ALLSÅNGSFEST

Kalaset - en bubblande allsångsfest

I föreställningen bjuder Kulturbyrån Gira stora och små på roliga sånger, överraskningar och mysigt bus. Det bubblar och fräser, gungar och svänger. Alla får fyllas av glädjen att sjunga och dansa tillsammans.
Kl 14.45. Stora Salongen.


Kl 14.45 DJ:S – KÄNDA ANSIKTEN FRÅN TRAKTEN VÄLJER LÅTAR!

DJs

Häng kvar, mingla och dansa till låtar från 1979 tills nu – så länge som Blå Stället existerat. Musiken är vald av kända ansikten från trakten!
Kl 14.45, kl 15.45 och kl 17.30. Stora Scenen.

SPEAKERS CORNER - MED TAL OCH MUSIK

Speakers Corner

Här kan du lyssna till både planerade och spontana inslag.

REDAN INBOKADE ARTISTER/TALARE

Kenneth Kexan Eriksson
Kenneth "Kexan" Eriksson, gymnasielärare, folktro-intresserad skogsmystiker, Beatles-freak, gitarrist och sångare. Född i Göteborg, uppväxt i Bönered på Hisingen, bosatte han sig i Lövgärdet 1984. Sedan 1986 har han jobbat på Angeredsgymnasiet, som lärare i engelska, svenska och musik, förutom under ett par gästspel som personal på Blå Stället under de tidigaste åren. I 27 år arrangerade han skolshowerna på Angeredsgymnasiet, och han har vid det här laget fixat artister till scenen på Angeredsnatta sammanlagt åtta gånger genom åren. Han är medlem i bandet Borderline Blues, men ibland händer det till och med att andra konstellationer som han varit med i har en reunion, som till exempel Göteborgs Rockensemble, eller kanske till och med bandet Eurasian.
Kl 14.45. Speakers Corner (På Restaurang Kultur på burk).

Dan Greider
Foto: Renée Timlin.
Dan Greider, sångare och poet, håller på att starta upp sin artistkarriär och släpper sin debutsingel 2 maj och en skiva i höst. Här kommer han bland annat att uruppföra den nya specialskrivna sången Om bara gudarna vill - ett epos inspirerat av Blå Ställets 40-åriga historia.
Kl 15.45. Speakers Corner (På Restaurang Kultur på burk).

Luis Tortosa
Luis Tortosa arbetade på Blå Stället från 1979 till 2016. Han kommer att berätta lite minnen och vad Blå Stället betytt för honom och för Göteborg.

Sara Idani
Sara Idani är en sångare, låtskrivare och producent med rötter i Västerbotten, Sverige och Khuzestan, Iran. Hon är en independent artist som går sin egen väg, skriver, mixar och producerar (och släpper skamlösa covers på Youtube). 2017 släppte hon sin debut-EP Weeping heroes och följde under 2018 upp den med singlarna My choice och Cruise som spelades på P3:s Osignat.
Hennes musik har sin grund i pop Max Martin-style men hon älskar att implementera flöjt och tankfulla, poetiska texter som ofta inspireras av nördkultur och mänskliga rättigheter. En geek girl och en feminist, Sara omfamnar sin egen knäpphet och vill uppmana sina lyssnare att göra detsamma.
Spelningen är en del av Kulturfestivalen 1Göteborg som anordnas av
Musiker Mot Rasism.

Kl 16.20. Speakers Corner (På Restaurang Kultur på burk).

Rhino
Rhino är en rappare och sångare från Majorna. Hans musik kan beskrivas som själfull do-it-yourself-hiphop på svenska. Snart släpper han en ny EP!
Spelningen är en del av Kulturfestivalen 1Göteborg som anordnas av
Musiker Mot Rasism.

Kl 16.50. Speakers Corner (På Restaurang Kultur på burk).

Gun-Marie Daun, före detta medarbetare på Blå Stället, talar kl 16.30.
Raul Carrasco från Blå Ställets Vänner, talar kl 16.40.

Eriker Stockfelt växte upp på 60- och -70-talet med Beatles, Hendrix och Santana. Han spelade första gången på Blå Stället 1982 med bandet Cosmic Agogo. Idag spelar han gitarr och sjunger 3 ballader av Jimi Hendrix.
Kl 17.30. Speakers Corner (På Restaurang Kultur på burk).

Ta chansen du också!
Anmäl dig på plats och gör din röst hörd.
Restaurang Kultur på burk från kl 14.45.

KL 15.30 DANSPERFORMANCE: INTROSPECTIVE

Mona Namér

”I ett drömlandskap utanför den fysiska kroppen svävar älvan Jacaranda mellan olika mentala tillstånd i sökandet efter total frigörelse.
Dans och koreografi: Mona Namér. Musik: Little Dragon.
Kostym: Gabriela Vallejos Castro/ABCG Studio.
Kl 15.30. Stora Scenen.

KL 16 POESIUPPLÄSNING:
SARA GARIB & NOUR ENABTAWI

Sara Garib
Bild: Sara Garib.

Sara Garib tog hem titeln Ortens bästa Poet, Göteborg 2018. På samma poetryslam-scen gjorde hon debut med texter om livet mellan husen. I sina dikter skriver hon om the struggle of en ”andragenerationare”; att vara ung och ha mixade identiteter. Idag är hon ordförande i den nystartade poesiföreningen MixPoetry och jobbar sida vid sida med poeterna Nour Enabtawi och Yasmin Elemam.
Nour Enabtawi är 17 år gammal och bosatt i Angered. Läser just nu naturvetenskap andra året på gymnasiet. Skrivandet är något som hon har valt att satsa på vid sidan av sina studier. 2018 deltog hon i Ortens bästa poet och kom på tredje plats. Tillsammans med fyra andra tjejer gick hon vidare till slutspelet i Stockholm. För Nour är detta som en terapi, ett sätt
att sätta sina tankar i ord. Detta har stärkt henne som person vilket märks när Nour tar plats på scen.
Kl 16. Bryggan. Fri entré.

KL 17 KONSERT: JOSÉ GONZÁLEZ

José González. Foto: Malin Johansson
Foto: Malin Johansson

Gitarristen och låtskrivaren som har bott i Hammarkullen och som blev en världsartist sedan hans tolkning av The Knifes Heartbeats släpptes 2003. 2018 gav han ut skivan Vestiges & Claws.
Spelningen är en del av Kulturfestivalen 1Göteborg som anordnas av
Musiker Mot Rasism.

Kl 17. Stora Scenen. Insläpp kl 16.50.
Fri entré. OBS! Begränsat antal platser.


UTSTÄLLNING I KONSTHALLEN: ORTENS VAL

27/4 – 10/6 KL 12 VERNISSAGE: ORTENS VAL

Ortens Val

Steffi Aluoch, Natalia Murobha,
Mona Namér, Sverige och Najat Sadalla, Italien.

Fyra av Angereds kulturpristagare har valt konstnärer de anser extra
relevanta och viktiga:

Steffi Aluoch, bildkonstnär och illustratör, född i Kenya, uppvuxen i Sverige.
Hon skildrar olika versioner av sin identitet genom porträtt av den svarta kroppen på dess egna premisser. (Vald av Segal Mohamed.)

Natalia Murobha, bildkonstnär med kosmopolitisk bakgrund, verksam i Stockholm. Med skapade drömvärldar ger hon röst åt dem som är marginaliserade i den svenska offentligheten. (Vald av Segal Mohamed och Sagal Hussein.)

Najat Wahid Sadalla, bildkonstnär, född I Arbil, Irak 1952, med examen från både Fine Arts Institute, Bagdad och Konstakademin i Florens där han har sin ateljé.
I utställningen gör han en installation tillsammans med Faruq Omer.
(Vald av Faruq Omer.)
EXTRA: Torsdag 25/4 Konstnärssamtal
Najat Wahid Sadalla och Faruq Faaig Omer.
Läs mer.

Mona Namér, dansare, koreograf och konstnär, Göteborg, grundad i urban dans. Hon undersöker hur rörelse kan förenas med andra konstformer. Mona har turnerat med bland andra Twisted Feet och sökt sig till New York, Paris och Johannesburg för att utveckla sitt uttryck. (Vald av Daniel Terres, Staden är din.)
Vernissage i Konsthallen Blå Stället. Invigningstal kl 12.15.
Under dagen kan utställningen ses kl 12-17.
Natalia Murobhas verk kan också ses i Hammarkullen Konsthall.

UTSTÄLLNINGAR I BLÅ GÅNGEN

BLÅ STÄLLETS VÄNNER – SÅ GICK DET TILL 27/4 – 2/6

Blå Ställets Vänner

Journalisten, författaren och Hammarkullebon Maria Wångersjö har dokumenterat den dialogprocess som ledde fram till skapandet av nätverket Blå Ställets Vänner. Här beskriver hon hur delaktigheten vuxit sig stark under de senaste åren. Hur har vi arbetat tillsammans? Hur har deras engagemang bidragit till husets utveckling?
Angereds Fönster.

FOTOGRAFI: RENÉE TIMLIN & RAÚL CARRASCO 27/4 – 2/6

Foto: Renée Timlin
Foto: Renée Timlin.
Foto: Raúl Carrasco
Foto: Raúl Carrasco.

Mångfald, delaktighet, dialog - två av Blå Ställets Vänner visar ett urval foton från de många arrangemangen de dokumenterat i huset.
Centrummontern.

MITT STÄLLE 27/4 – 26/5

Mitt Ställe
Luis Tortosa - en av de som medverkar på bild i utställningen.

En projektgrupp från Kulturverkstan har gjort en fotoutställning som beskriver vad Blå Stället har betytt, betyder och kan komma att betyda för människor i framtiden.
Foajén.

STADENS GALLERI – GÖTEBORGS KULTURHUS

Stadens galleri

Göteborgs fem kulturhus – Backaplan, Bergsjön, Blå Stället, Frölunda och Kåken finns representerade med bilder, information och lite historia på skärmutställningen Stadens Galleri mellan Blå Stället och Angereds Stadspark. Utställningen pågår under maj månad och är ett samarbete mellan kulturhusen och del av Blå Ställets 40-årsjubileum. Utställningen ingår i Göteborgs Stads 2021-firande och 2019 års fokus: Kunskap och Upplysning.
Angereds Stadspark.