Blå Stället 40 år - så var jubileumsmånaden

1979 byggdes Kulturhuset Blå Stället som det första kommunala kulturhuset i en förort. Nu har det gått 40 år sedan dess. Det firade vi genom att i maj göra tillbakablickar i historien, se på nuet och spana 40 år framåt i tiden. Många kom på workshops, föreläsningar, film, musik, konst - allt på 40-årstemat. Och Blå Ställets 40-årsfest den 27/4 blev fantastisk! Nedan kan du se allt som hände under maj som var vår jubileumsmånad.

Arkiv: Blå Ställets 40-årsfest 27/4 2019

40-årsjubileum

Nu har vi haft 40-årsfest och nu följer maj månads jubileumsprogram där vi gör historiska tillbakablickar, ser på nuet och spanar 40 år framåt!

PROGRAM & UTSTÄLLNINGAR


UTSTÄLLNING I KONSTHALLEN: ORTENS VAL

27/4 – 10/6

Ortens Val

Steffi Aluoch, Natalia Murobha,
Mona Namér, Sverige och Najat Sadalla, Italien.

Fyra av Angereds kulturpristagare har valt konstnärer de anser extra
relevanta och viktiga:

Steffi Aluoch, bildkonstnär och illustratör, född i Kenya, uppvuxen i Sverige.
Hon skildrar olika versioner av sin identitet genom porträtt av den svarta kroppen på dess egna premisser. (Vald av Segal Mohamed.)

Natalia Murobha, bildkonstnär med kosmopolitisk bakgrund, verksam i Stockholm. Med skapade drömvärldar ger hon röst åt dem som är marginaliserade i den svenska offentligheten. (Vald av Segal Mohamed och Sagal Hussein.)

Najat Wahid Sadalla, bildkonstnär, född I Arbil, Irak 1952, med examen från både Fine Arts Institute, Bagdad och Konstakademin i Florens där han har sin ateljé.
I utställningen gör han en installation tillsammans med Faruq Omer.
(Vald av Faruq Omer.)

Mona Namér, dansare, koreograf och konstnär, Göteborg, grundad i urban dans. Hon undersöker hur rörelse kan förenas med andra konstformer. Mona har turnerat med bland andra Twisted Feet och sökt sig till New York, Paris och Johannesburg för att utveckla sitt uttryck. (Vald av Daniel Terres, Staden är din.)
Vernissage i Konsthallen Blå Stället. Invigningstal kl 12.15.
Under dagen kan utställningen ses kl 12-17.
Natalia Murobhas verk kan också ses i Hammarkullen Konsthall.

UTSTÄLLNINGAR I BLÅ GÅNGEN

BLÅ STÄLLETS VÄNNER – SÅ GICK DET TILL 27/4 – 2/6

Journalisten, författaren och Hammarkullebon Maria Wångersjö har dokumenterat den dialogprocess som ledde fram till skapandet av nätverket Blå Ställets Vänner. Här beskriver hon hur delaktigheten vuxit sig stark under de senaste åren. Hur har vi arbetat tillsammans? Hur har deras engagemang bidragit till husets utveckling?
Angereds Fönster.

FOTOGRAFI: RENÉE TIMLIN & RAÚL CARRASCO 27/4 – 2/6

Foto: Renée Timlin
Foto: Renée Timlin.
Foto: Raúl Carrasco
Foto: Raúl Carrasco.

Mångfald, delaktighet, dialog - två av Blå Ställets Vänner visar ett urval foton från de många arrangemangen de dokumenterat i huset.
Centrummontern.

MITT STÄLLE 27/4 – 26/5

Mitt Ställe
Luis Tortosa - en av de som medverkar på bild i utställningen.

En projektgrupp från Kulturverkstan har gjort en fotoutställning som beskriver vad Blå Stället har betytt, betyder och kan komma att betyda för människor i framtiden.
Foajén.

STADENS GALLERI – GÖTEBORGS KULTURHUS

Stadens galleri

Göteborgs fem kulturhus – Backaplan, Bergsjön, Blå Stället, Frölunda och Kåken finns representerade med bilder, information och lite historia på skärmutställningen Stadens Galleri mellan Blå Stället och Angereds Stadspark. Utställningen pågår under maj månad och är ett samarbete mellan kulturhusen och del av Blå Ställets 40-årsjubileum. Utställningen ingår i Göteborgs Stads 2021-firande och 2019 års fokus: Kunskap och Upplysning.
Angereds Stadspark.

MAJ MÅNADS JUBILEUMSPROGRAM

Tisdag 30/4
ÖPPEN ATELJÉ MED JUBILEUMSTEMA:
70-TAL & BATIK!

Batik

Här återvänder vi till 70-talet och färgar batik. Ta med en t-shirt eller något annat så jobbar vi
tillsammans. Både vuxna och barn är välkomna. Varje tisdag har vi teman som knyter an till de fyra årtionden som Blå Stället har funnits.
Kl 13-17. Ateljén. Fri entré. Materialkostnad.


Torsdag 2/5
GÖR EN SKRÄCKFILM

Gör en skräckfilm

Fyra torsdagar i maj tar Göteborgs Lilla Filmfestivals filmpedagoger dig med på en resa genom 70-, 80-,90- och 00-talets filmhistoria. Hur gjordes film då och hur såg den ut? Genom praktiska filmövningar får du själv upptäcka detta samtidigt som du gör egen film. Du väljer om du vill komma på alla träffar eller bara en. Workshopen har även drop-in om du bara vill komma och testa.
Anmäl till: petra.ahlqvist@angered.goteborg.se
Kl 15.30-18.30. Studion. Fri entré.

Torsdag 2/5
ANGEREDS BIO VISAR: THE LAST WALTZ

The Last Waltz

Angereds Bio har plockat fram ett antal klassiska filmer från de senaste 40 åren.
Dessutom till jubileumspriset 40 kr.
Välkommen till en resa genom filmhistorien!

MARTIN SCORSESE, DOKUMENTÄR, MUSIK, 117 MIN

En hyllning till The Band - den hyllade musikdokumentären av Martin Scorsese får nypremiär i samband med att en av artisterna i filmen, Bob Dylan tar emot Nobelpriset 2016. Likaså är det 40 år sedan konserten arrangerades som filmen bygger på.

The Last Waltz var rockgruppen The Bands avskedsframträdande på arenan Winterland i San Francisco den 25 november 1976, som blev en av de mest uppmärksammade populärmusikkonserterna genom tiderna.

Konserten filmades i regi av Martin Scorsese, som sammanfogade höjdpunkter från konserten, intervjuer med The Band och några studiofilmade musikinslag till en långfilm med samma namn (1978). Filmen betraktas ofta som en standardsättare för rockdokumentärer.
Kl 18.30. Stora Salongen. 40 kr.

Torsdag 2/5
BALKANFESTIVAL MED LEYSAM

Leysam på Balkanfestivalen

Överraska dina sinnen med folk- och popmusik i starka färger från länder runt Medelhavet, som Grekland, Turkiet, Spanien och vidare över Balkans berg till Bulgarien och Makedonien. Med Leyla Bakurska - vokal, percussion, Riad Tutic - gitarr och Samir Mehmed - gitarr, bouzouki, violin.
I samarbete med Balkan Blues Company som arrangerar Göteborg Balkanfestival.
Kl 19-20. Stora Scenen. Fri entré och fika.


Söndag 5/5
TEDANS MED BENGT ÅKERBERG

Tedans med Bengt Åkerberg

Fira Blå Ställets 40 år genom att dansa till musik från 70- och 80-talet då Blå Stället var ungt. Bengt spelar foxtrot, bugg med mera, så kom och dansa ännu mera!
Kl 13.30-15. Stora Scenen. Fri entré och fika.


Måndag 6/5
FILOSOFIHÖRNAN MED INGER JONSSON

Filosofihörnan med Inger Jonsson

Jubileumstema: Vad är kultur? Vad har kulturen för betydelse för människor?
Kl 17.30. Pergolan. Fri entré.

Tisdag 7/5
ÖPPEN ATELJÉ MED JUBILEUMSTEMA:
SY PALJETTER!

Paljetter

Bli 80-talschic! Kom och pimpa dina kläder med paljetter! Både vuxna och barn är välkomna.
Varje tisdag har vi teman som knyter an till de fyra årtionden som Blå Stället har funnits.
Kl 13-17. Ateljén. Fri entré. Materialkostnad.


Tisdag 7/5
HUR BLEV BLÅ STÄLLET ”MITT STÄLLE”?

Mitt Ställe

Redan när Blå Stället byggdes 1979 fanns ambitionen att det skulle bli ett föreningsdrivet hus, ett vardagsrum för medborgarna. Under de fyra decennier huset har funnits har arbetet med att inkludera föreningar och medborgare varit olika stort - men under de senaste åren har dialogarbetet utvecklats och accelererat, inte minst genom det ideella nätverket Blå Ställets Vänner. Maria Wångersjö har under våren undersökt Blå Ställets arbete med delaktighet och kommer denna kväll presentera sitt resultat. Vi får också höra Sofia Lindström Sol från Kulturförvaltningen i Göteborg berätta om sin forskning kring delaktighet och demokratiska processer inom kulturen.
Välkommen redan kl 17 och ta del av pågående utställningar på temat.
Kl 18-19.30. Stora Scenen. Fri entré och fika.


Onsdag 8/5
LUNCH BEAT GBG: CELEBRATION BEAT

Lunchbeat

Ta en paus från bekymmer och besvär och dansa loss en timme på en festlig diskodans mitt på lunchen. Bra för hälsan och du blir glad! Som en hyllning till Blå Ställets 40-årsfirande blir det musik från diskons guldålder 70-talet men även lite senare klassiker. Vi ses på dansgolvet! Med DJ E-1000.
I samarbete med Lunch Beat Göteborg.
Kl 12-13. Blå Gången. Fri entré.

Onsdag 8/5
MUSIKCAFÉ MED RAKETEN OCH BURNSTEIN -
UNGDOMAR SVÄNGER LOSS

Raketen
Raketen.

Burnstein
The Burnstein Orchestra.

Raketen är duktiga ungdomsmusiker från Kulturskolorna i Angered, City och Örgryte- Härlanda, som spelar världsmusik med ett eget personligt uttryck. The Burnstein Orchestra från Kulturskolan Angered är ett partyband som river av låtar från olika genrer som balkan, rock, reggae, western, pop, soul och hårdrock.
Kl 19. Stora Scenen. Fri entré och fika.

Onsdag 8/5
VAD SPELAR KONSTEN FÖR ROLL?

Vad spelar konsten för roll
Ett samtal om orten och samtidskonst, konsthallars roll och om konst som berör, provocerar, samlar och utvecklar samhället.
Medverkande: Sabrin Maysa Jaja, medarrangör av Ortens Konstfestival.
Mikael Löfgren, rapporten Inga undantag, om mindre konsthallars vilkor.
Ulrika Flink, curator och direktör Konstfrämjandet Stockholm.
Samuel Girma, konstnär och delaktig i Konsthall C:s program, Stockholm.
Moderator: Daniel Terres, Urban Konst.
Arrangeras i samarbete med Kultur i Väst.
Kl 18-20.30 inklusive fikapaus.
Stora Salongen. Fri entré & fika.

Torsdag 9/5
GÖR EN HIGH SCHOOL-FILM

Gör en high schoolfilm

Fyra torsdagar i maj tar Göteborgs Lilla Filmfestivals filmpedagoger dig med på en resa genom 70-, 80, 90- och 00-talets filmhistoria. Hur gjordes film då och hur såg den ut? Genom praktiska filmövningar får du själv upptäcka detta samtidigt som du gör egen film. Du väljer om du vill komma på alla träffar eller bara en. Workshopen har även drop-in om du bara vill komma och testa.
Anmäl till: petra.ahlqvist@angered.goteborg.se
Kl 15.30-18.30. Studion. Fri entré.


Torsdag 9/5
JOSÉ ROMERO – BOKRELEASE /
PRESENTACIÓN DEL LIBRO RELOCALIZA2

OBS! Presentationen är på spanska.

José Romero

José Romero, författare och poet, presenterar sin nya bok Relocaliza2. José Romero, escritor y poeta, presenta su libro Relocaliza2. Entrada gratuita.
Dessutom musikinslag med Alan Haksten som spelar tango och milonga.
I samarbete med ABF.
Kl 18-20. Stora Scenen. Fri entré.

Torsdag 9/5
ANGEREDS BIO VISAR: ALIENS - ÅTERKOMSTEN (DIRECTOR´S CUT)

Aliens - Återkomsten

Angereds Bio har plockat fram ett antal klassiska filmer från de senaste 40 åren.
Dessutom till jubileumspriset 40 kr.
Välkommen till en resa genom filmhistorien!

JAMES CAMERON, SCIENCE FICTION, 154 MIN
Aliens – återkomsten från 1986, ansedd som en av filmvärdens bästa uppföljare.
Kl 18.30. Stora Salongen. 40 kr.

SPECIAL: Lördag 11/5
UPPTÄCK NORDOST & ÖPPET HUS PÅ BLÅ STÄLLET

Upptäck Nordost

I samarbete med Blå Ställets jubileumsfirande arrangerar Stadslandet Göteborg en naturlig aktivitetsdag i Angereds fantastiska och stadsnära land. Under dagen kan du testa allt från hästridning och odling till täljning och vandringar. Vi erbjuder en fullspäckad dag med något för alla att uppleva, skapa och njuta av.
Ta med vännerna, familjen och kollegorna till Angered Centrum och börja din upptäcktsfärd i Nordost!

Evenemang på Facebook: https://bit.ly/2UJ0dZP
Stadslandet Göteborg är ett EU-medfinansierat projekt som drivs av Business Region Göteborg i samarbete med Göteborgs Stad och Coompanion. Läs gärna mer och involvera dig i den hållbara utvecklingen på www.goteborg.se/stadslandet
Kl 11-15. Blå Stället och i Angereds Stadspark.

Lördag 11/5 - ÖPPET HUS PÅ BLÅ STÄLLET - PROGRAM

Öppet hus på Blå Stället

NATURVANDRING X 2 I LÄRJEÅNS DALGÅNG
– STADSLANDET I PRAKTIKEN

Naturvandring
Foto: Renée Timlin.

Upplev naturen och njut av blomstrande dalgångar i Lärjeåns naturområde. Angered bubblar av gröna initiativ och området har en lång grön historia. Men det finns även berättelser om jordrörelser - allt från jordfall till koloniodling. Guide är bebyggelseantikvarie Ewamarie Herklint, WALKNET. Start på Blå Stället och via Angereds Gård avslutas vandringen vid Lärjeåns Kök & Trädgårdar.
Lördag 11/5 kl 11 & kl 14.


ARKITEKTURVANDRING X 2 –
MILJONPROGRAMMET OCH EFTERÅT

Arkitekturvandring

Angered är det sista miljonprogramsområdet i Göteborg och byggdes 1967–1972. Angereds centrum kom till i slutet av 1970-talet efter helt andra ideal. Guide är arkitekten Einar Hansson, WALKNET. Vandringen utgår från Blå Stället i centrum, går upp till Rannebergen och ger en bild av arkitekturen och stadsplaneringen under dessa olika epoker.
Lördag 11/5 kl 11 & kl 14.

FRI TÄLJNING OCH VILDVÄVNING

Täljkafé

Tälja fritt kan du göra i Ateljén. Och utanför Ateljén kan du väva med naturmaterial som pinnar, löv, blommor och annat. Material finns eller ta en promenad längs Lärjeån och hämta. Handledare är Marja Fodorpataki.
Vildvävning sker utanför Ateljén i Angereds Stadspark.
Lördag 11/5 kl 11-15.

POÄNGPROMENAD FÖR BARN OCH UNGA

Poängpromenad

Från Blå Ställets Ateljé går promenaden ut i soliga och gröna Angereds Stadspark!
Lördag 11/5 kl 12-14.30. Start i Ateljén.

MINGELMUSIK MED DAVID BÄCK

David Bäck

Härlig mingelmusik med den mångsidige pianisten David Bäck.
Lördag 11/5. Blå Gången.

UTSTÄLLNINGAR - passa på att se våra jubileumsutställningar

Ortens val - i Konsthallen Blå Stället har fyra av Angereds Kulturpristagare valt varsin konstnär som pekar mot framtiden.
Visningar kl 11.30 och 14.30.

Ortens Val

Mitt Ställe - en utställning i Foajén som gjorts av studenter från Kulturverkstan om Blå Ställets betydelse för besökarna.

Mitt Ställe

Om Blå Ställets Vänner - Maria Wångersjös texter om hur nätverket Blå Ställets Vänner växt fram.

Blå Ställets Vänner

Renée Timlin och Raúl Carrasco - fotoutställning med bilder från olika event i kulturhuset.

Foto: Renée Timlin
Foto: Renée Timlin.

Foto: Raúl Carrasco
Foto: Raúl Carrasco.

Stadens galleri – Göteborgs Kulturhus

Stadens galleri

Göteborgs fem kulturhus – Backaplan, Bergsjön, Blå Stället, Frölunda och Kåken finns representerade med bilder, information och lite historia på skärmutställningen Stadens Galleri mellan Blå Stället och Angereds Stadspark. Utställningen pågår under maj månad och är ett samarbete mellan kulturhusen och del av Blå Ställets 40-årsjubileum. Utställningen ingår i Göteborgs Stads 2021-firande och 2019 års fokus: Kunskap och Upplysning.
Angereds Stadspark.

ANGEREDS BIO BLICKAR TILLBAKA I FILMHISTORIEN

9 to 5

9 till 5. Regi Colin Higgins, 1980. Kl 13.

Dom kallar oss mods
De kallar oss Mods. Regi: Stefan Jarl och Jan Lindqvist, 1968. Kl 16.
Lördag 11/5. Stora Salongen. Jubileumspris: 40 kr/film.


LERANIMATION MED BLÅ STÄLLET MEDIALABB

Leranimation

Testa att skapa och animera lerfigurer. Det är superkul och väldigt enkelt. Alla åldrar. Inga förkunskaper krävs.
Lördag 11/5 kl 12-14. Blå Gången.

VÄLKOMMEN UT PÅ INNERGÅRDEN OCH VÅR LILLA TRÄDGÅRD

Innergården

Ta en paus. Vila en stund. Njut av friden. Låt porlandet från Vattentrappan lugna din själ. Och klappa vår hus-ko Kosskoss förstås!
Lördag 11/5 kl 11-15. Innergården.

Söndag 12/5
ANGERED MITT I VÄRLDEN
– EN DAG MED FÖRENINGAR

Kl 12-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

Angered mitt i världen
Bild: Eva Christoffersson.

Detaljerat program hittar du på Facebook.
Välkommen till en spännande dag där föreningar visar upp sin verksamhet och berättar om sitt samarbete med kulturhuset Blå Stället. Dagens gäst är Luis Tortosa - som under sina år som anställd på Blå Stället - aktivt arbetade för att öppna huset för de ideella föreningarna i Angered.
Sist men inte minst - i samarbete med Karnevalskommittén i Hammarkullen - presenteras årets karnevalsaffisch. Affischen presenteras av Start Communication, karnevalens mångåriga kommunikationsbyrå.
Varmt välkommen på avtäckning och dessutom delar vi ut affischen till alla gäster!

Hösten 2015 startade Blå Stället en föreningsdriven verksamhet öppet för allmänheten på söndagarna. Idén, som är nästan unik i sitt slag, kom ur dialogmöten med föreningar och Blå Ställets Vänner. Sedan dess har föreningar från Angered och andra stadsdelar bidragit till huset med spännande program.

Medverkande föreningar:

Mexicas
Dansgruppen Mexicas uppträder och visar danser från Mexico.

Kang Le Hua Ren
Föreningen Kang Le Hua Ren visar två former av Tai chi och folkdans.

Cissi
Cissi föreningen visar traditionella kläder från Afrikas Horn.

Filippinska Föreningen
Filippinska föreningen berättar om landets matkultur.

Chile Lindo
Föreningen Chile Lindo uppträder med sin dansgrupp.

Kören Motvals
Kören Motvals - som i år firar 40 år - sjunger.

Uruguayanska rådet med Alan Haksten och Hugo de Souza
Uruguayanska rådet bjuder på uppläsning med Hugo de Souza (t.h.) ackompanjerad av Alan Haksten på dragspel.

CDC Libertad
Föreningen CDC Libertad med dansgruppen uppträder med karnevalsdanser.

Globala tanter lagar kimchi
Bild: Anni Moon ©
Globala Tanter visar hur du lagar Kimchi.
Kimchi är en koreansk fermenterad rätt som ofta baseras på kinakål. Den är ofta smaksatt med chilipulver, fisksås eller soja sås, ingefära och vitlök. Det har bevisats att den fermenterade kvalitén är nyttigt för tarmarna. Här kan du lära dig hur du gör din egen kimchi. Samtidigt delar föreningen med sig av sina historier om kimchi. Kom och laga mat!

Luis Tortosa
Luis Tortosa, mångårig medarbetare på Blå Stället, berättar om hur han aktivt jobbade för att få in föreningar i Blå Ställets verksamhet på 80-talet.
Kl 12-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

Måndag 13/5
ANGEREDS KORTFILMSMARATON

Kortfilmsmaraton

Kom och upptäck närproducerad film! Under en kväll visar och hyllar vi film från Angered och får träffa personerna bakom. Det blir högt och lågt, kort och lite längre, spelfilm, dokumentärt och säkert en och annan musikvideo.
Kl 18-21. Stora Salongen. Fri entré.


Tisdag 14/5
ÖPPEN ATELJÉ MED JUBILEUMSTEMA:
90-TAL MED SMYCKEN & SCRUNCHIES!

Scrunchies

Gör egna 90-talssmycken med pärlor och cernitlera eller sy en egen scrunchie att ha i håret - ett absolut 90-talsmåste! Både vuxna och barn är välkomna. Varje tisdag har vi teman som knyter an till de fyra årtionden som Blå Stället har funnits.
Kl 13-17. Ateljén. Fri entré. Materialkostnad.


Tisdag 14/5
RELEASE: BLOMMOR OCH KÄRLEK
– SÅNGER FRÅN ANGERED

Blommor och kärlek

Nu är den här: uppföljaren till Små Storverk och Avgaser och kärlekspussar. Kom på releasen av nya boken Blommor och kärlek. En bok full av dikter skrivna av barn i Angered och tonsatta av musikhandledare & rytmikpedagoger från Kulturskolan Angered.
Kom och sjung, gläds och mingla med oss!
Arrangör: Föreningen Små Storverk.
Kl 18. Stora Scenen. Fri entré.

Onsdag 15/5
PROGGMUSIKEN DÅ OCH NU

Proggmusiken då och nu
Sam Vesterberg på bilden.

Unga musiker från The Music College tolkar proggmusik från 70-talet ihop med sångaren Sam Vesterberg - känd från bland annat Nynningen och Tältprojektet.
I samarbete med Folkhögskolan i Angered.
Kl 19-20.30. Stora Scenen. Fri entré och fika.

Torsdag 16/5
GÖR EN KOMEDIFILM

Gör en komedifilm

Ovan: en rolig trailer för 80-talet som ungdomar gjorde på Blå Ställets sportlovsprogram 2019 inför Blå Ställets 40-årsfirande.
Fyra torsdagar i maj tar Göteborgs Lilla Filmfestivals filmpedagoger dig med på en resa genom 70-, 80,90- och 00-talets filmhistoria. Hur gjordes film då och hur såg den ut? Genom praktiska filmövningar får du själv upptäcka detta samtidigt som du gör egen film. Du väljer om du vill komma på alla träffar eller bara en. Workshopen har även drop-in om du bara vill komma och testa.
Anmäl dig till: petra.ahlqvist@angered.goteborg.se
Studion. Kl 15.30-18.30. Fri entré.

Torsdag 16/5
ANGEREDS BIO VISAR: T2 TRAINSPOTTING

T2 Trainspotting

Angereds Bio har plockat fram ett antal klassiska filmer från de senaste 40 åren.
Dessutom till jubileumspriset 40 kr.
Välkommen till en resa genom filmhistorien!

DANNY BOYLE, DRAMA, 117 MIN

En fortsättning av den svarta dramakomedin "Trainspotting" från 1996 som återförenar de ursprungliga rollfigurerna 20 år senare.

Tjugo år har passerat sedan dess. Mycket har förändrats, men lika mycket är detsamma. Mark Renton återvänder till den enda plats han kan kalla hem. De väntar alla på honom: Spud, Sick Boy och Begbie. Andra gamla vänner väntar också: sorg, förlust, hämnd, hat, vänskap, kärlek, längtan, rädsla, ånger, starka värktabletter, självförstörelse och dödlig fara – de står alla på rad för att välkomna honom hem.
Kl 18.30. Stora Salongen. 40 kr.

Söndag 19/5
FRÅN GUNNAREDS BY TILL ANGERED CENTRUM

Från Gunnareds by till Angereds Centrum

En vandring i landskapet med hjälp av de historiska kartorna genom 1700-, 1800- och 1900-talen. Mats Pettersson, arkeolog på Rio Kulturkooperativ i Göteborg, berättar om de stora historiska kartprojekten som utförs i Sverige och syftet med dessa. Han visar hur natur- och kulturlandskapet har förändrats över tid och rum samt hur det har
omformats av människan. Vi avslutar med en vandring i närområdet för att leta efter spår av äldre och nyare tider.
Kl 13-15.30. Stora Scenen. Fri entré.

Måndag 20/5
FILOSOFIHÖRNAN MED INGER JONSSON
- Om tid och generationer - då, nu och i framtiden

Filosofihörnan med Inger Jonsson

Jubileumstema: 40 år har passerat sedan Blå Stället byggdes och blev en mötesplats för människor i alla åldrar. Den här filosofihörnan handlar om tid och generationer - då, nu och i framtiden.
Kl 17.30. Pergolan. Fri entré.

Måndag 20/5
KULTURHUSET BLÅ STÄLLET
- DEL AV EN LÅNG HISTORIA

Blå Stället - del av en lång historia

Blå Stället var del av en internationell våg av ”allaktivitetshus” under 1960- och 1970-talen. Men människors behov av mötesplatser för att hålla en kultur levande har en längre historia än så. Claes Caldenby, professor emeritus i arkitekturens teori och historia, berättar om kulturhusens historia. Klas Barne, som var med och ritade Blå Stället, delar med sig av tankarna bakom husets utformning.
Kl 18-20. Stora Salongen. Fri entré.

Tisdag 21/5
ÖPPEN ATELJÉ MED JUBILEUMSTEMA:
00-TAL, DIY (DO IT YOURSELF) & ÅTERBRUK AV ALUMINIUMFORMAR!

Återbruk

Varje tisdag har vi teman som knyter an till Blå Ställets 40-årsfirande.
Spara dina använda aluminiumkoppar efter värmeljus, dina lunchlådor och läskburkar eller fikats smörkransar. Vi klipper ut, punsar i mönster och binder ihop till girlanger, hängen, askar eller andra dekorationer.

Som vanligt får du också arbeta med eget material, låna symaskin eller använda vår snickarbänk, vävstolar med mera. Både vuxna och barn är välkomna!
Kl 13-17. Ateljén. Fri entré. Materialkostnad.

Onsdag 22/5
KULTURHUSENS ROLL I SAMHÄLLET

Kulturhusens roll i samhället

1979 byggdes Kulturhuset Blå Stället som det första kulturhuset i en svensk förort och firar nu således 40 år. Vad har Blå Stället och andra kulturella mötesplatser för betydelse för medborgarna, framförallt i förortsområden?

Enligt regeringsformen ska den enskildes kulturella välfärd vara ett grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Kulturens viktiga och hälsosamma effekter på samhället är vida utforskat och bevisat. Ofta används dessutom kulturen som svar på några av vår tids svåraste och viktigaste frågor.

Under Blå Ställets 40-åriga historia har det funnits nedläggningshot och perioder utan nämnvärda resurser, vilket är verkligheten för många kulturverksamheter. Hur kan vi lyfta de kulturella mötesplatsernas betydelse i ett större sammanhang och vad behövs för att långsiktigt säkerställa kulturens framtid i socioekonomiskt utsatta områden?

Medverkande:
AMIN BARKHADLE, Folkets Hus och Parker, Nationell Processledare för Nya Mötesplatser
AILIN MOAF MIRLASHARI, Processledare Folkets Husby, vinnare av årets kulturprofil på Förortsgalan 2019 och konstnär.
JÖRGEN ANDERSSON, Samordnare Framtidens Hus i Malmö.
SENAIT TESFAI, Samordnare för kulturdriven utveckling Botkyrka Kommun.
Samtalsledare är ANN IGHE, redaktör Ord & Bild.

I samverkan med Rädda Barnen/Lika Villkor i Hjällbo.
Kl 18-20. Stora Scenen. Fri entré.

Torsdag 23/5
GÖR EN ÄVENTYRSFILM

Gör en äventyrsfilm


Ovan: en äventyrlig trailer för 90-talet som ungdomar gjorde på Blå Ställets sportlovsprogram 2019 inför Blå Ställets 40-årsfirande..

Fyra torsdagar i maj tar Göteborgs Lilla Filmfestivals filmpedagoger dig med på en resa genom 70-, 80-,90- och 00-talets filmhistoria. Hur gjordes film då och hur såg den ut? Genom praktiska filmövningar får du själv upptäcka detta samtidigt som du gör egen film. Du väljer om du vill komma på alla träffar eller bara en. Workshopen har även drop-in om du bara vill komma och testa.
Anmäl till: petra.ahlqvist@angered.goteborg.se
Studion. Kl 15.30-18.30. Fri entré.

Fredag 24/5
AVSLUTNINGSFEST FÖR BLÅ STÄLLETS 40-ÅRSJUBILEUM
PÅ HAMMARKULLEKARNEVALENS STORA SCEN

- MED FYRVERKERI, MUSIK, DANS OCH DRAKBYGGE

Avslutningsfest

Blå Stället avslutar sitt 40-årsjubileum med en festlig kväll på Hammarkullekarnevalens Stora Scen.
Kl 16-17.30 : workshop där du kan bygga din egen drake.
Kl 17.15: Dembo och Dias visar afrikanska danser.
Från klockan 18: musik och dans med Dembo The Rootsman, Ideal Amor och Andra Generationen.
Dessutom tal av Drude Björningstad Quiñones (tillförordnad chef på Blå Stället) och Renée TImlin från Blå Ställets Vänner.
Kvällen avslutas med ett jubileumsfyrverkeri.

Hela kvällen kan du träffa oss från Blå Stället och bland annat få ett rykande färskt sommarlovsprogram i handen.

DEMBO THE ROOTSMAN
Gruppen Dembo the Rootsman spelar afro-reggae med västafrikansk groove.
Bandet spelar dansant musik från Västafrika som influerats av karibisk reggae och Afropop.
Det blir stor musikglädje med ett massor av sväng!

Dembo The Rootsman

IDEAL AMOR
Gruppen Ideal Amor spelar stilar såsom Cumbia, Bachata, Salsa och Merengue.
De spelar dansant musik på event och fester. Dansmusiken är från de mest kända artisterna och arrangerad av Marcelo Pizarro.
Kom och lyssna på melodierna eller dansa till bandets heta rytmer och sång på spanska.
Dickson Barraza - sång
Jonna Mattila - sång
Marcelo Pizarro - piano och körer
Ideal Amor

ANDRA GENERATIONEN

”Skandinaviens bästa balkanband”
”Som ett svenskt textat soundtrack till en Kusturica-film”


2018 firade balkanbandet Andra Generationen från Göteborg smått otroliga 30 år och har sedan dess glatt oss med det kompromisslösa sväng gruppen är så känd för.

Förutom ett oräkneligt antal spelningar runt om i Sverige och övriga Europa, har svänget tagit bandet till Melodifestivalen inte mindre än två gånger, en av gångerna tillsamman med Dogge Doggelito. Men gruppen har också producerat fyra skivor och ett antal videofilmer.

Men det allra viktigaste Andra Generationen presterat de senaste trettio åren är ett antal oförglömliga ögonblick för många människor! Det har varit på bröllop och studentfester, stadsfestivaler och världsmusikklubbar, konserthus och casinon, utomlands och inomlands. Och det är precis på det sättet gruppen vill fira under 2019 – genom att spela sin musik för dem som är själva förutsättningen för att bandet kunnat hålla på så länge – PUBLIKEN!

Andra Generationen

I samarbete med Karnevalskommittén.
Hela programmet startar kl 16. OBS PLATS: Hammarkullekarnevalens Stora Scen.

Lördag 25/5
ANGEREDS BIO VISAR: LILJA 4-EVER och ZORBA

LIlja 4 ever

Angereds Bio har plockat fram ett antal klassiska filmer från de senaste 40 åren.
Dessutom till jubileumspriset 40 kr.
Välkommen till en resa genom filmhistorien!

LILJA 4-EVER: LUKAS MOODYSSON, DRAMA, 109 MIN.

"Ingmar Bergman kallade Fucking Åmål 'en ung mästares första mästerverk'. Denna fruktansvärda resa till mörkrets hjärta är en vuxen mästares mogna mästerverk", skrev Peter Bradshaw i The Guardian.

16-åriga Lilja bor i en sliten och fattig förort någonstans i det forna Sovjetunionen. Hennes enda vän är den unge pojken Volodja. Tillsammans drar de runt i området och fantiserar om hur man kunde göra livet lättare att leva. En dag tänds hoppet när Lilja blir förälskad i Andrej. Han ber henne följa med till Sverige och börja ett nytt liv.
Stora Salongen. Kl 13. 40 kr.

Zorba

ZORBA: MICHAEL CACOYANNIS, 142 MIN

Hämmad britt åker till Kreta och träffar en urgrekisk livsnjutare. Anthony Quinn gör en strålande huvudrollsinsats i Nikos Kazantzakis-filmatisering med storsäljande musik, en klassisk dansscen på stranden och Oscarbelönat foto.

Hämmad britt åker till Kreta och träffar en urgrekisk livsnjutare. Anthony Quinn gör en strålande huvudrollsinsats i Nikos Kazantzakis-filmatisering med storsäljande musik, en klassisk dansscen på stranden och Oscarbelönat foto.
Stora Salongen. Kl 16. 40 kr.

Torsdag 30/5
ANGEREDS BIO VISAR: PULP FICTION

Pulp Fiction

Angereds Bio har plockat fram ett antal klassiska filmer från de senaste 40 åren.
Dessutom till jubileumspriset 40 kr.
Välkommen till en resa genom filmhistorien!

QUENTIN TARANTINO, ACTION, 134 MIN

Jules Winnfield och Vincent Vega är två torpeder som är på jakt efter en resväska som stulits från deras arbetsgivare, maffialedaren Marsellus Wallace.

Jules Winnfield och Vincent Vega är två torpeder som är på jakt efter en resväska som stulits från deras arbetsgivare, maffialedaren Marsellus Wallace.
Butch Coolidge är en åldrande boxare som får betalt av Wallace för att förlora nästa match. Dessa människor har till synes inget samband, men deras liv vävs samman i en serie roliga, bisarra och omotiverade incidenter.
Stora Salongen. Kl 18.30. 40 kr.

ÅTERKOMMANDE AKTIVITETER


Måndagar
DESIGNVERKSTAN – JUBILEUMSTEMA

För dig mellan 13- 21 år.

Designverkstan

Även Designverkstan låter sig inspireras av Blå Ställets 40-årsjubileum. Vi testar teknikerna som var hetast under -70, -80, -90 och -00 talet.
Kl 16-19. Ateljén. Fri entré.

Tisdagar
TÄLJKAFÉ

Täljkafé

VÄLKOMMEN PÅ TÄLJKAFÉ 4 TISDAGAR UNDER VÅREN
- OAVSETT OM DU ÄR VAN TÄLJARE ELLER VILL KOMMA IGÅNG ATT TÄLJA

Täljkaféet bygger på eget ansvar och på att vi inspireras av varandra och delar
med oss av egna erfarenheter och kunskaper. Er ciceron, Marja Fodorpataki som
är slöjdhandledare, visar några grepp och övningar samt tips på vad du kan tälja.
Men du bestämmer själv vad du ska tälja.
Täljvana barn är välkomna från 10 år och i sällskap av en vuxen.
Material och några täljknivar finns att låna men har du egna knivar och eget material får du gärna ta med.
Fika finns till självkostnadspris. Ingen anmälan krävs.
Tisdagar 30/4, 14/5, 28/5, 11/6.
Kl 17-19.30. Ateljén. Begränsat antal platser!

Onsdagar
LÄTT YOGATRÄNING

Lätt yogaträning

Yogaträning är ett sätt att få balans mellan kropp och själ. Träningen ökar förmågan att lyssna inåt och ökar medvetenheten om vad som händer i kroppen och sinnet. Nivån är enkel och du gör det som passar dig.
Mer info: halsoteket@angered.goteborg.se
I samarbete med Hälsoteket.
Kl 14-15. Danssalen. Fri entré.
Till och med 29/5 med reservation för lov och helgdagar.

Torsdagar
SVENSKA MED BABY

Svenska med baby

För föräldrar och barn (ca 0-2 år). Samtal och aktiviteter anpassas efter gruppens storlek, språknivå och intressen. Sång och lek, joller, matning och blöjbyten är alla vana vid.
I samarbete med föreningen Svenska med baby.
Kl 10.30-12. Stora Salongen. Fri entré.
Till och med 16/5. Med reservation för lov och helgdagar.

Torsdagar
40 NYANSER AV BLÅTT!

40 nyanser av blått

Blå Stället fyller 40 år! För att fira är alla välkomna att bidra till vårt gemensamma jubileumskonstverk i Ateljén - 40 NYANSER AV BLÅTT! Vi skapar ett gemensamt verk. Alla bidrar med en bit, 20 x 20 cm, fritt material, form och uttryck men i blått som på
något sätt uttrycker en känsla för Blå Stället. Alla är välkomna att bidra! Som vanligt är det öppet att slöjda tillsammans med andra - sticka, virka, väv, färga, låna symaskin eller bara ta en fika i gemenskapen. Aktiviteten riktar sig till vuxna.
Kl 15-20. Ateljén. Fri entré.
Till och med 20/6 med reservation för lov och helgdagar.

Torsdagar
SY- OCH STICKKAFÉ

Sy- och Stickkafé
Träffa andra och slöjda tillsammans. Sticka, virka, tova, väv eller kanske färga garn...?
Ta med dig ditt eget material, garn, ull, stickor, sländor, nålar…
Få råd och hjälp eller tipsa andra. Eller bara ta en kaffe eller te.
Främst för vuxna.
Kl 15-20. Plats: Ateljén. Fri entré.
Till och med 20/6 med reservation för lov och helgdagar.

Fredagar
JUBILEUMSFREDAG

Jubileumsfredag

Vi pysslar oss genom Blå Ställets historia.
Kl 14-16. Foajén. Fri entré.