Angereds bokmässa

Angereds bokmässa har sedan premiären 2018 fyllt ett tomrum i litteratur-Sverige och redan etablerat sig som en plats där nya röster får höras och där nya besökare möter litteraturen. Den fantastiska respons vi fått de två första åren – både från medverkande och besökare – har tydliggjort det stora behovet av ett litteraturevenemang som Angereds bokmässa. För tredje året i följd genomförde vi mässan men 2020 gjorde vi det digitalt.

OBS! Angereds bokmässa har ny webbsida
Dessutom nya Facebook- och Instagramsidor.

På de nya sidorna hittar du aktuellt material från 2020 års mässa och nya uppdateringar från litteraturens värld. Angereds bokmässa lever året runt!

Horisontell linje

Om Angereds bokmässa

Premiären för Angereds bokmässa ägde rum på Kulturhuset Blå Stället i september 2018. Det blev en succé ur alla aspekter. En stor publik hittade hit både 2018 och 2019, en blandning av vana och nya mässbesökare från Angered och hela Göteborg. Relevanta och högaktuella teman på seminarierna, spännande författarläsningar där publiken fick möta både kända och okända författare med fantastiska berättelser, förlag och organisationer på plats, workshops, många olika scener och huset fullt av bokbord.

Det allmänna omdömet – både från besökare, medverkande och press - var att Angereds bokmässa stod för något helt nytt och annorlunda: en arena där fokus verkligen låg på litteraturen och poesin och där publiken gavs chansen att komma nära sina favoritförfattare - och upptäcka nya - i en vänlig, lugn, varm, myllrande och syrerik litteraturatmosfär. Angereds bokmässa visade vilken kraft, generositet, organisationsförmåga och dolda litteraturskatter som finns i förorten.

Bakgrund och syfte

Angereds bokmässa - Göteborgs Nya Litteraturscen - är en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.

Initiativet till Angereds bokmässa kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. De såg att det fanns ett behov av en litterär arena utanför stadskärnan med fokus på författare från förorten och från minoriteter, inhemska såväl som invandrade. Idén uppstod helt enkelt för att inspirera och ge röst åt fler skrivande personer och för att ge författare och litteraturaktörer möjlighet att mötas och att nå en ny publik.

Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i litteratur-Sverige idag.


Film inför 2020 års Angereds bokmässa.


Filmen visar aktiviteter från 2019 års mässa.