Angereds bokmässa 2020

Angereds bokmässa har sedan premiären 2018 fyllt ett tomrum i litteratur-Sverige och redan etablerat sig som en plats där nya röster får höras och där nya besökare möter litteraturen. Den fantastiska respons vi fått de två första åren – både från medverkande och besökare – har tydliggjort det stora behovet av ett litteraturevenemang som Angereds bokmässa. För tredje året i följd genomförde vi mässan men 2020 gjorde vi det digitalt.

OBS! Angereds bokmässa har en ny webbsida där du kan se allt filmmaterial och läsa om deltagarna.

OBS! Angereds bokmässa har nya Facebook- och Instagramsidor.
Klicka dig dit - följ och gilla.

Horisontell linje

Se teasern nedan och bli inspirerad!

ANGEREDS BOKMÄSSA 2020 - VI GÖR DET DIGITALT!

En viktig anledning att genomföra mässan är att behovet av en plattform, för just våra målgrupper, sannolikt är ännu större i dessa pandemitider. Många viktiga röster från förorten - med starka rika berättelser – har färre nätverk, mindre resurser och passerar ofta under radarn för andra etablerade scener. Särskilt då idag när många evenemang ställs in och det allmänt ges färre tillfällen att uppträda på.

Vi producerar även Angereds bokmässa 2020 för att behålla kontinuiteten och förvalta arvet från de två första och för att bygga en bro till kommande mässor. Vi gör det också för att vi tycker att det är väldigt roligt!

Nu tar vi nya tag, undersöker de digitala möjligheterna att sprida, främja och bredda litteraturen och bli en del av det nytänkande som tvingats fram under rådande omständigheter. Vi hoppas och tror, att vi ska finna lösningar som till stor del möjliggör och förmedlar känslan av den fina mötesplats som skapats i Angered. Vår förhoppning är, att de fantastiska möten som upplevts på Angereds bokmässa de senaste två åren - och den värme vi känt – ska gå genom skärmarna den 19:e september!

Vi kommer att visa förinspelade filmer och annat material på en gemensam nätplattform och i våra olika kanaler - Facebook, YouTube, Instagram, hemsidan med flera. Vi planerar också att ha en livesändning den 19 september - dagen för bokmässan – där en konferencier hälsar dig välkommen, inspirerar och guidar dig genom dagen och kanalerna.

Mer information om hur du kan ta del av Angereds bokmässa 2020 kommer framöver. Håll utkik på Kulturhuset Blå Ställets hem- och Facebooksida.

Med det sagt, hoppas vi att vi ses även i år, lördagen den 19:e september - i våra digitala kanaler!

KONTAKTPERSONER
Madde Lundin, vikarierande projektledare för Angereds bokmässa
E-post: madelen.lundin@angered.goteborg.se
Tel: 072-514 36 69.
José H. Romero, författare och poet
E-post: wara19@hotmail.com
Tel: 070-859 23 88.

Angereds bokmässa 2020 genomförs av Kulturhuset Blå Stället i samarbete med Blå Ställets Vänner och Biblioteken i Angered med stöd av Kulturrådet, Angereds Närsjukhus, ABF Göteborg och Kulturutveckling VGR.

Loggor

OM ANGEREDS BOKMÄSSA


Premiären för Angereds bokmässa ägde rum på Kulturhuset Blå Stället i september 2018. Det blev en succé ur alla aspekter. En stor publik hittade hit både 2018 och 2019, en blandning av vana och nya mässbesökare från Angered och hela Göteborg. Relevanta och högaktuella teman på seminarierna, spännande författarläsningar där publiken fick möta både kända och okända författare med fantastiska berättelser, förlag och organisationer på plats, workshops, många olika scener och huset fullt av bokbord.

Det allmänna omdömet – både från besökare, medverkande och press - var att Angereds bokmässa stod för något helt nytt och annorlunda: en arena där fokus verkligen låg på litteraturen och poesin och där publiken gavs chansen att komma nära sina favoritförfattare - och upptäcka nya - i en vänlig, lugn, varm, myllrande och syrerik litteraturatmosfär. Angereds bokmässa visade vilken kraft, generositet, organisationsförmåga och dolda litteraturskatter som finns i förorten.

BAKGRUND OCH SYFTE

Angereds bokmässa - Göteborgs Nya Litteraturscen - är en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.

Initiativet till Angereds bokmässa kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. De såg att det fanns ett behov av en litterär arena utanför stadskärnan med fokus på författare från förorten och från minoriteter, inhemska såväl som invandrade. Idén uppstod helt enkelt för att inspirera och ge röst åt fler skrivande personer och för att ge författare och litteraturaktörer möjlighet att mötas och att nå en ny publik.

Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i litteratur-Sverige idag.