På bilden: Melody Farshin (foto: Caroline Andersson), Sami Said (foto: Annika af Klercker), Jila Mossaed (foto: Eva Bergström), America Vera-Zavala (foto: Daniel Json).

Angereds bokmässa 2019 - MEDVERKANDE

Här lägger vi löpande in alla medverkande på Angereds bokmässa som äger rum lördagen 21/9 kl 12-18 på Kulturhuset Blå Stället.

LÄS OM ANGEREDS BOKMÄSSA

INITIATIVTAGARE

JOSÉ HERNÁN ROMERO JALDÍN

José Hernán Romero Jaldín, ursprungligen från Bolivia och sedan många år tillbaka Hammarkullebo. Han är tandtekniker, kulturarbetare, journalist, radiopratare och poet. Han har gett ut ett flertal böcker, däribland "Pensamientos" (2010) på spanska och "30 år och lite till…" (2012) på svenska. Hans senaste utgivning är "Relocaliza2" (2019). Han mottog Angereds kulturpris 2011. Tillsammans med Yarko Rhea Salazar är José Romero initiativtagaren till Angereds bokmässa 2018.

YARKO RHEA SALAZAR

Yarko Rhea Salazar är författare, filmare och kulturarbetare som gärna leker med språket i sitt skrivande. Han har valt att skriva på spanska, sammanflätad med aymara och quechua, som den röda tråden som håller ihop hans skrivkonst. Att översätta den skulle inte ge rättvisa åt den poetiska kärnan som föds ur dess multispråk - och som leker med rytmer, erfarenheter och metaforer.
Han har gett ut böckerna "Sananmun" (2005), "Terabeybi" (2012) och "Ay Corazón Yú" (2016).
Tillsammans med José Romero är Yarko Rhea Salazar initiativtagaren till Angereds bokmässa 2018.

SÄRSKILT INBJUDNA GÄSTER

AMALIA ALVAREZ

Amalia Alvarez är serietecknare, boende i Lund sedan 2001. Hon har arbetat fackligt med papperslösa arbetare, studerat genusvetenskap, serieteckning och visuellt berättande på Malmö Högskola. Hon har även publicerat de trespråkiga serieböckerna "Fem papperslösa kvinnors historier", som bland annat blev belönad med Stora läsarpriset för Årets tecknade serie 2013, och boken "Fem historier om prostituerande" (2016). Båda böckerna verkar inom genren socialrealism och baseras på verkliga historier. 2015 medverkade hon som illustratör i "Antirasistisk ordbok" som gavs ut av Antirasistiska akademin, där hon organiserar sig. Hon har även fått Sveriges Arbetares Centralorganisations civilkuragepris. Alvarez är också en av tre medlemmar i den nystartade kvinnogruppen Icke-vita röster som också medverkar i Angereds bokmässa. Dessutom medverkar hon i serieantologin ”Draw the line” som utkom 2018 och som dessutom har en miniutställning på Blå Stället 26/8 – 29/9 i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten.

AMERICA VERA-ZAVALA

America Vera-Zavala är dramatiker, regissör, aktivist, kulturskribent och författare. Hon är också initiativtagare till - och konstnärlig ledare - för teatergruppen "CommunityTeater & Dans". Vera-Zavala har skrivit och regisserat en rad uppmärksammade pjäser, däribland "Concha tu madre", "Svenska Hijabis" (2016) och "Performance Lecture: Muslim ban" (2017).

ATHENA FARROKHZAD

Athena Farrokhzad är poet, översättare, dramatiker och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. 2013 kom hennes första bok "Vitsvit", som översatts till många språk och blivit teater. Tillsammans med den rumänska poeten Svetlana Carstean gav hon 2016 ut "Trado", en bok om översättning och kärlek. I år kommer hennes tredje bok "I rörelse" på Albert Bonniers förlag.

JILA MOSSAED

Jila Mossaed kom till Sverige från Iran i mitten av 80-talet. Hon är författare, poet och nyinvald ledamot i Svenska Akademien. 1997 debuterade Mossaed på svenska med diktsamlingen "Månen och den eviga kon" och har efter det gett ut flera böcker på det svenska språket. På persiska har hon publicerat både diktsamlingar och romaner. Mossaed har fått flera utmärkelser. Hon har bland annat blivit utnämnd till Årets västsvenska författare, tagit emot Aftonbladets litteraturpris och Kallenbergerstipendiet från Svenska Akademien. 2018 kom hennes senaste diktsamling ut, "Vad jag saknades här".

JUDITH KIROS

Judith Kiros är journalist, också verksam som litteraturredaktör, kritiker och ledarskribent. Hon har studerat engelsk litteratur, med särskild inriktning på ekokritik och modern poesi, och har avslutat en master i Litterär gestaltning vid Akademin Valand. Judith Kiros har också ingått i kollektivet Ce(n)sur och är medgrundare till antirasistiska och feministiska plattformen Rummet. I höst debuterar hon med diktsamlingen "O" på Albert Bonniers Förlag?

KHASHAYAR NADEREHVANDI

Khashayar Naderehvandi, född 1981, debuterade 2011 med diktsamlingen "Om månen alls syntes" som följdes upp av romanen "Vilar i era outtröttliga händer" (2013). Han är verksam som kritiker på Kulturnytt i P1 och sedan 2015 doktorand inom konstnärlig gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Khashayar Naderehvandi tilldelades Sveriges Radios Novellpris 2014 för novellen "Förhöret".

LARS RAATTAMAA

Lars Raattamaa är prisbelönt författare, arkitekt och årets Residens Angered-konstnär. Han bearbetar teman som stad, språk och makt, tidigare i poesiform, senast i romanen Dö andras död. Som gästkonstnär vill han försöka förstå Angereds kopplingar och sammanhang i Göteborg och resten av världen. Residens Angered är ett samarbete mellan Konsthallen Blå Stället, Kultur i Väst och Konstepidemin.

LISA WOOL-RIM SJÖBLOM

Lisa Wool-Rim Sjöblom och är verksam som framför allt illustratör, serietecknare och grafisk formgivare. Hon har en magisterexamen i litteraturvetenskap och är utbildad serietecknare vid Serieskolan i Malmö. Lisa Wool-Rims seriedebut "Palimpsest" utkom i början av maj 2016 på Ordfront/Galago och är en kritisk skildring av adoption. Dessutom medverkar hon i serieantologin ”Draw the line” som utkom 2018 och som dessutom har en miniutställning på Blå Stället 26/8 – 29/9 i samarbete med Jämställdhetsmyndigheten.

MARIAMA JOBE

Mariama Jobe är estradpoet som debuterade som författare 2018 med diktsamlingen "Sannu" som betyder "guld" på Mandinka. I år kom hennes andra bok "Imane" som handlar om tron på islam och Allah. I boken varvas essäer, dikter och berättelser från Jobes eget liv. Genom sitt författarskap vill Mariama Jobe utmana perfektionismen som dominerar litteraturens värld där dyslexi och tal och skrivsvårigheter sanktioneras. Mariama Jobe har även jobbat som projektledare och ledare i workshops för kreativt skrivande vid sidan om sitt teaterresidens på Riksteatern.

MELODY FARSHIN

Melody Farshin är född och uppvuxen i Husby och debuterade som ståuppkomiker 2008. Sedan dess har vi kunnat se och höra henne på standupscener över hela Sverige, i radio och TV. Melody är även en flitig krönikör med ett djupt engagemang för social upprustning i förorterna. I september 2018 debuterade hon även med ungdomsromanen "Mizeria".

POONEH ROHI

Pooneh Rohi är född 1982 i Iran och uppvuxen i Stockholm. Hon är verksam som forskare inom språkvetenskap på Stockholms universitet. "Araben" är hennes författardebut, hon har därefter skrivit radionovellen "Segraren" och novellen "Kräftfångst". Just nu skriver hon på en pjäs för Stockholms Stadsteater.

SAMI SAID

Sami Said föddes 1979 i Keren, Eritrea, och är uppvuxen på olika ställen, bland annat Göteborg. Sami debuterade med "Väldigt sällan fin" 2012. Nu är han tillbaka med "Människan är den vackraste staden", en roman fylld av liv och humor, en kalejdoskopisk berättelse om vår tid. Författarsamtalet med Sami Said arrangeras av Göteborgs Litteraturhus på Angereds bokmässa 2019.

TUSEN SERIER

Tusen Serier är en förening/serieförlag i Malmö som sedan 2011 har arbetat för att öppna upp den svenska seriekulturen och göra den lite mindre svensk. Genom deras utgivning, utställningar, workshops, fanzineverkstad och seriefestivalen AltCom får fler röster och perspektiv plats. På mässan visar de också material från sina vänner i CBK och Wormgod. Missa inte heller Tusen Seriers utställning i Centrummontern! Webbplats: www.tusenserier.com

WAHID SETIHESH

Dramatiker, skådespelare och regissör från Angered. Wahid Setihesh är bland annat en av tre manusförfattare till den uppmärksammade pjäsen "Jihadisten" som sattes upp på Stadsteatern i Göteborg 2017. Han har också arbetat med teater som verktyg för att stärka vuxna och ungdomar i Göteborg och går just nu på Högskolan för scen och musik.

ÖVRIGA MEDVERKANDE FÖRFATTARE

ABDI ILMI

Abdi Ilmi kom till Sverige i slutet av 2015. Han har en talang att skriva och har redan publicerat en bok här i Sverige. Han skriver också poesi på somaliska. Nu håller Ilmi på att skriva på den andra boken som beräknas komma ut under sommaren 2019. Han går på Angeredsgymnasiet och läser ekonomiprogrammet.

ANGELICA RIQUELME

Angelica Riquelme är författare, poet och konstnär som blivit publicerad i antologier som exempelvis "Mot Solen", "Resan" och "Fred och Frihet". Hon är även medförfattare i boken "Göteborg har Sorg", som handlar om brandkatastrofen på Backaplan, där hon skriver under pseudonymen Miranda Karlsson. Dessutom har hon gett ut böckerna "Små och stora känslor" och "Desde el Alma". För sina frivilliga kulturinsatser i Biskopsgården mottog hon 2012 stadsdelens kulturpris.

ANNA MARTTA PARTIO

Anna Martta Partio kommer ursprungligen från Finland och efter schweiziska Alperna, Sydafrika och London har hon nu varit bosatt i Göteborg de senaste fyra åren. Hon har pluggat litteratur och språk och skriver mest på sitt modersmål finska, samt engelska, särskilt noveller och flash fiction. Under det senaste året har hon även utmanat sig att skriva på sitt femte språk, svenska. Hennes första manuskript, en novellsamling av dystopiska framtidsvisioner, är ännu inte publicerad. Partio observerar världen från 45 graders vinkel, där allt är igenkänt, bara lite konstigt.

ASTRID VOGEL JOHNSSON

Astrid Vogel Johnsson är uppvuxen i Sydafrika och har sedan också bott i Frankrike, Mexiko och nu i Sverige sedan fem år tillbaka. Hon började skriva i tonåren men vågade inte publicera. I år har hon tagit steget att publicera sin första fantasyroman. Hon är utbildad antropolog och har märkt att det inte finns mycket populärlitteratur - och framförallt ingen fantasylitteratur - för minoritetsbefolkningar i Europa och USA. Därför har hon skrivit "Elisabeth and Edvard: The Siblings' Tale".

AXÎN WELAT

Axîn Welat är verksam som poet och skriver både på kurdiska, arabiska och nu även på svenska. Han har studerat arabisk litteratur vid Aleppouniversitet i Syrien och jobbat som språklärare där. En period jobbade hon som journalist på en kurdisk tidskrift i Libanon. Hon har även varit redaktör för en digital tidskrift om kurdisk litteratur på arabiska och arbetat som översättare mellan arabiska-kurdiska. Nu är det svenska som hon fokuserar mest på. Har 8 utgivna diktsamlingar på kurdiska, arabiska och svenska.

BAGIR KWIEK

Bagir Kwiek är romsk aktivist och en av initiativtagarna till utställningen "Vi är Romer". Han har även skrivit den romska sagoboken "Det var en gång det som inte var". På Angereds bokmässa arrangerar Författarcentrum Väst en programpunkt med Bagir Kwiek utifrån antologin "Den ohörda historien - romska och resandeberättelser".

BODHARI WARSAME

Bodhari Warsame är en oberoende forskare, författare, litterär översättare, entusiast av det somaliska språket, lärare och redaktör. Hittills har han gett ut "Sahankii Richard Burton ee Bariga Afrika" (Looh Press 2017) och "Kalahaadkii Muqdisho" (Garanuug 2018).

CARLOS DECKER-MOLINA

Carlos Decker-Molina är journalist, författare och poet. Han är född i Bolivia och har upplevt militärkupper såväl där som i Chile och Argentina. Till Sverige kom han efter att, på 1970-talet, varit kidnappad, fånge och flykting. Decker-Molina har också arbetat som reporter, utrikeskorrespondent och redaktör i Bolivia, Chile, Frankrike, Argentina och Sverige, och i FN i New York.

CARMEN JEDRZEJAK

Carmen Jedrzejak, 22 år, filmregissör, dramatiker, poet och manusförfattare. Hon har bland annat skapat pjäsen "Två sanningar" som nominerades till årets Spot On på Scenkonstgalan 2016 och kortfilmen "I mina blöta skor" som vunnit Gbg Shorts och KulturUngdoms Filmpris under Göteborg Film Festival. I mars hade pjäsen "#Delameddig" premiär, där Carmen var en av fem manusförfattare. Parallellt med pjäsen släppte hon sin senaste kortfilm "Viva Flickan". Nu jobbar hon med en dokumentär om prostitution och en roman. Här kommer hon att visa klipp från sin filmproduktion.

DAN GREIDER

Varför skriver jag? Svaret fick han av den amerikanska poeten Sylvia Plath: ”jag skriver för att det finns en röst inom mig som inte vill vara tyst.” Dan Greider är en singer/songwriter från Vingåker som sedan länge bor i Gårdsten. Han skriver låtar som är lite mer poetiska, lite mer eftertänksamma och med sinne för arkaiska melodier - nya men som om de ändå alltid funnits.
Det är en artist som bryr sig lite mer. Om samhället. Och om människorna. Under våren 2019 har han släppt sina första studioinspelningar på Spotify. I höst kommer första debutplattan – kanske lagom till mässan! Live kryddar han alltid musiken med starka poetiska tal mellan sångerna. Välkommen att ta del av en ny spännande artist som inte lämnar någon oberörd!
Utöver musiken skriver han även poesi och illustrerar. Känner vi honom rätt kommer hans bord att vara ett hav av papper där du kan segla ut på Poesins Gyllene Hav! 2018 fick han Angereds Kulturpris.
Hör honom på Spotify, följ honom på Facebook och YouTube: sök på Dan Greider & The Great Depression Band.

FARUQ OMER

Faruq Omer är utbildad vid Konsthögskolan i Bagdad och studerade sedan vidare i Kirkuk, Irak och är en nyfiken och lekfull konstnär som ser möjligheten till uttryck i de flesta material. 1985 kom han som flykting till Sverige och fortsatte sin kreativa väg, till en början i Karlskoga. Under sina första år i Sverige flyttade han runt en del men konsten och litteraturen följde med honom på vägen. Sedan slutet på nittiotalet har han bott och verkat i Göteborg.

GABRIEL AGUILERA

Gabriel Aguilera kommer ursprungligen från Chile och är musiker. Han skriver främst låttexter men också andra texter på spanska vilka har blivit en opublicerad bok och en skiva som kommer inom kort.

GHALEB ODA MUHSSEN

Ghaleb Oda Muhssen har skrivit många artiklar på nätet under 2010-2014 och publicerat två böcker i Sverige, "Meditationer om ett emigrerat land - kritik i historia, religion och politik" (2013) och "Globetrotter -The tragedy of the last song" (2014). Muhssen skriver mest på arabiska men har också skrivit några inlägg i GöteborgsPosten på svenska. Av familjeskäl har han tagit en paus i skrivandet 2014-2017. Nu är han tillbaka och till sommaren 2019 kommer hans tredje bok "Myt i Exilen - Meditationer och reflektioner". Han har redan börjat med sin fjärde bok som är en diktsamling samt urval av sina tidigare böcker men nu på svenska. Muhssens skrivande handlar om att se historia, politik och religion utifrån ett kritiskt perspektiv. Han är mycket engagerad i samhälls- och sociala frågor och hans grundpelare är att vilja väcka tankar, frågor och reflektion utan att döma andra människor.

GUNILLA GRÄNSBO

Gunilla Gränsbo är författare, animatör, maskör och utbildad på Dramatiska Institutet och Konsthögskolan Valand. Hon är verksam i Göteborg och arbetar bland annat med animerad film som pedagogiskt redskap. Hon har utkommit med två skönlitterära verk, lyrik och prosalyrik.

HEBERT ABIMORAD

Hebert Abimorad är en uruguayansk poet, journalist, översättare och lärare. Sedan han flydde militärdiktaturen 1975 är han bosatt i Göteborg, en stad till vilken han dedikerade sin första bok "Göteborg: Kärlek och öde" (1982, tvåspråkig utgåva på spanska och svenska). Abimorad har översatts till svenska, franska, portugisiska, makedonska, engelska, italienska och persiska. 2003 utsågs han till årets författare av det Västsvenska författarsällskapet och Författarcentrum Väst.
År 2010 nominerades Abimorad till det uruguayanska Bartolome Hidalgo-priset i kategorin poesi och 2014 tilldelades han det uruguayanska kultur- och utbildningsdepartementets litteraturpris inom kategorin poesi och prosa för diktsamlingen "Mekong" (2012)

HILLEVI WERRING

Inbiten Angeredsbo med romanerna "Bosättarna" och "Tillbaka till Hammarkullen" som båda utspelar sig i Hammarkullen. Hon har också skrivit två barnböcker för att få igång sitt barnbarn i läsandets värld.

HOUDA SAID

Houda Said är romanförfattare och skriver på arabiska. Hon har gett ut tre böcker varav två kom ut nyligen, en i Kairo och en i Haifa. Said skriver mest om kvinnor. En bok handlar om att vara flykting i Sverige och en annan handlar om fem kvinnor, varav fyra bor i Angered.

HUGO DE SOUZA

Hugo de Souza, tidigare pedagog och lärare i Hammarkullen, nuvarande pensionär, är uppväxt i en liten stad i Uruguay och bosatt i Göteborg. "Calicos budskap - berättelser ur mitt liv" är hans författardebut och kom ut 2018. Just nu skriver han på en fortsättning och har dessutom skrivit sagor för barn under våren 2019.

JANA WITTHED

Jana Witthed är författare och journalist. Har flytt undan ockupation och diktatur i hemlandet. Hon har tagit examen i psykologi vid Lunds universitet. Jana har gett ut flera diktsamlingar och medverkat i ett stort antal antologier. På svenska finns diktsamlingen "Kristallandets skeppsbrutna" och barnboken "Sagan om en stjärnas stora äventyr på himmelen och i viken". Hon har även varit publicerad i Ord&Bild, Horisont, Artes, Allt om böcker med flera tidskrifter. Hennes dikter är översatta till svenska, tyska, engelska, norska och persiska. Hon har översatt bland andra Tomas Tranströmer till tjeckiska. Är medlem i SFF och PEN.

JOAQUIN COPA R

Info kommer.

JOSEPHINE ÅSTRÖM

Josephine Åströms författarskap handlar till största delen idag om poesi eller en blandform av poesi och kortprosa. Hon skriver både på svenska och engelska och det som skrivs är i öppenhet från erfarenheter men i en associativt och ofta mystisk och skör form, som inte sällan gränsar till för intimt. Texter som hon själv upplever får mer fullhet när de läses upp i en sorts stum dialog med publiken. Handlingen befinner sig till största delen i vardagen och i individens observationer av, även om hon inte egentligen sätter någon gräns för vad denna kan innehålla. En ser här spår av hennes akademiska bakgrund och intresse för klassisk litteratur, framförallt realism, gotik och dekadens. Hon har också en magisterexamen i litteraturvetenskap från Södertörns Högskola, i Stockholm.

KRISTIN ALLWOOD

Kristin Allwood är konstnär och författare, internationalist, har publicerat elva böcker, varav sju poesiböcker och medverkat i flera antologier. Hennes ofta egenillustrerade verk inspireras av samtiden, samhället i Sverige och världen med ett brett spektra från kvinnors situation till fred, kärnkraft, miljö, EU, kärlek men också lek med språket och många fria haikus. Hon skriver också kortnoveller och har skrivit en effektiv sluta-röka-bok och en kokbok. Senaste boken är epigramboken "Eko från nutid", 2018. Allwoods poesiböcker är oftast flerspråkiga med ett antal dikter på två till fyra språk (engelska, spanska, tyska, svenska) eller som i "Drömmar och visioner", där flertalet är på tre, fyra språk.

LAURA PAASIO

Laura Paasio har arbetat som förskollärare i 36 år. De senaste 33 åren har hon varit bosatt i Göteborg och under 80 - och 90-talet, då det fanns finska avdelningar och finska klasser, undervisat finska barn. Senare som förskollärare i förskolor inom Göteborgs stad. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har hon en tjänst som ambulerande finsktalande förskollärare inom Göteborgs stad. Laura kommer under bokmässan delta som sagoläsare på Barnens scen.

LISBETH PIPPING

Lisbeth Pipping är uppvuxen i förorten med en mamma som var utvecklingsstörd och en pappa som var alkoholist. Hon skrev boken "Kärlek och stålull" 2004 och föreläser sedan dess i hela norden om att vara ett utsatt barn. Hon har skrivit ytterligare sju böcker, bland annat en bok om mobbning med hjälp av barn i Hammarkullen. Hon brinner för frågor om barn och lyfter förorten som en bra plats att växa upp på. Just nu skriver hon en bok om sexuella övergrepp, en bok om att vara ensamkommande och drömma om ett liv i Sverige.

MALIK FARAH

Malik Farah är född i Punt i nordöstra Somalia och har vuxit upp här i Sverige. Han studerade allmän linje på Göteborgs folkhögskola och därefter på Sörängens folkhögskola, skrivarlinjen och grafisk formgivning. Farah är poet och kommer från en släkt av poeter – far, farfar och morfar är alla poeter inom den traditionella poesin (folkpoesin). Han är också ungdomsvägledare, språkrör för barn som är ensamflyktingar och handledare i att skriva poesi.

MARCELO ROMERO

Serietecknare och illustratör. Född i Santiago, Chile och bosatt i Göteborg. Han startade sin karriär som serietecknare under 80-talet som assisterande tecknare till sin far, serieskaparen Abel Romero. Duon tecknade bland annat "Anderssonskans Kalle", "Tumac", ”Ödeshandsken” i tidningen Fantomen och ishockey-serien "Kom igen Stefan" som gick i sporttidningen Buster. Samtliga serier utgivna av bokförlaget Egmont.
På Angereds bokmässa presenterar Marcelo Romero Fanzinet ” Movements drawings ” som är resultatet av ett tvärdisciplinärt konstprojekt där flera konstnärer, serieskapare och dansare har medverkat. Marcelo arbetar både digitalt och traditionellt. Under utställningen ”Made in Angered” visas några av hans senaste digitala verk.

MARIAM DALHOUMI

Ursprungligen från Stockholm söderort, doktorand i arabiska med litterärt fokus vid Göteborgs universitet. I pågående forskningsprojekt studeras och läses ett urval av personliga brev av litteratörer från Marocko och Tunisien utifrån ett litteraturvetenskapligt perspektiv.
Ett samtal med Mariam Dalhoumi arrangeras av Or&Bild.

MARIA WÅNGERSJÖ

Maria Wångersjö är författare, frilansjournalist och kommunikatör. Hon är bosatt i Hammarkullen och har skrivit tre böcker: "Stjärnor som föds" (2012) med fotografen Jörgen Nahm om musikverksamheten El Sistema, "Hammarkullekarnevalen - de första 40 åren" (2016) om Sveriges största karneval som satt färg på Göteborg i över 40 år samt läromedlet "Nyanlända i förskolan – Barnets bästa mottagande" (2017) om mottagande av nyanlända barn i förskolan. Under 2019 skrev hon också en kortare skrift om Kulturhuset Blå Ställets arbete med delaktighet och dialog, "Äkta delaktighet".

MARINA ANDERSSON

Marina Andersson är 54 år och född i Turkiet. Hon har skrivit utvecklingsromanen och reseskildringen "Farväl, välkommen hem" och en svensk-engelsk poesibok "Kärlekens cirkel". Hon skriver i huvudsak på svenska trots att hon även talar turkiska, assyriska och tyska men har ambitionen att i framtiden även skriva på dessa språk. Just nu skriver hon på en barnbok som utspelar sig i Mellanöstern där hon har sitt ursprung. Hon vill skildra de fantastiska miljöerna från sin uppväxt och ge en positiv skildring av en region som präglats av krig.
Andersson föreläser också på folkhögskolor, bibliotek, föreningar etc om hur det är att bryta upp och byta land, om skrivandet och berättelsens viktiga budskap och vikten av att möta varandra för att förebygga fördomar.

MEIRA AHMEMULIC

Meira Ahmemulic är konstnär och författare, uppväxt i Gårdsten. 2018 fick hon Göteborg stads kulturpris.

MIKAEL HJERTQUIST

Mikael Hjertquist är 27 år och poet. Han har alltid haft ett behov av att uttrycka den orättvisa som genomsyrar samhället - uttryck genom olika konstformer. Han fastnade för poesi eftersom han tycker det är en fri konstform som rymmer många dimensioner. Han söker ständigt efter nyckeln som leder till livets innebörd. Mikael debuterade 2015 med diktsamlingen "Hagelskur". Han skriver när andan faller på, men kanske mestadels under sena kvällar och nätter då inget utifrån kan störa hans författande. När inte rösterna når fram, kan texterna och orden ta sig in i människors sinnen som får dem att börja tänka till.

MONIKA WEBER / WEBER FÖRLAG

Drömmen om att skriva en bok om sin familjs väg till Sverige har funnits i bakhuvudet i ca tjugo år. Nu bestämde sig Monika Weber att det var rätt tid att låta en dröm bli verklighet. Att bli refuserad av stora bolag har inte varit en motgång utan snarare tvärtom. Hon fick en extra drivkraft att göra detta och startade ett eget förlag där hon säljer och marknadsför boken helt själv.

RIZAH SHEQIRI

Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare, född 1961 i Kosovo, som flydde till Sverige 1991. Han skriver noveller och lyrik både för barn och vuxna. Hittills har han gett ut ett tjugotal böcker på sitt modersmål och även ett flertal på svenska. Hans dikter behandlar flykt, migration och hemlängtan.

RONAK AZEEZ

Ronak Azeez föddes 1970 i Kurdistan, Irak. Med en examen från konsthögskolan i Bagdad var hon aktiv som konstnär och konstlärare i Kirkuk, Irak 2005-2010, där hon också var ordförande för konstföreningen Dijla. År 2011 flyttade hon till Sverige och bor nu i Göteborg. I sitt konstnärskap är Ronak Azeez fascinerad av naturen. Hennes målningar visar ofta kvinnor som kämpar för sina rättigheter och den mänskliga kampen mot dominans och krig.
Tillsammans med Faruq Faaiq Omer från Föreningen 11:an läser hon poesi. Föreningen 11:an kommer ur ett gemensamt behov av konstnärlig gemenskap bland verksamma i östra Göteborg. Föreningen står fri från politik och religion och vill arbeta för att bilden och den samtida konsten ska kunna bidra till förståelse mellan människor och få spela roll för demokrati och delaktighet i samhället.

SAIDA MALKOC TRNKA

Saida Malkoc Trnka är poet från Bosnien och nu bosatt i Göteborg. Hon har gett ut flera diktsamlingar på serbokrotiska innan hon lämnade sitt hemland 1992. Hon har gett ut två diktsamlingar på svenska och arbetar nu på en tredje.

SALMIA MOHAMED

Salmia Mohamed är 21 år gammal och för tillfället logopedstudent på Göteborgs universitet. Hon har skrivit i många år då hon länge haft ett stort intresse för det och har nyligen bestämt sig för att ge sig själv en ärlig chans i sitt skrivande. Hennes mål är att bli en framgångsrik författare en dag så att hon kan skriva på heltid.
Hon brukar skriva om allt hon har på hjärtat. Hennes syfte är att bidra till vårt samhälle med att föra fram de narrativ som sällan hörs och normaliseras. Hon skriver dikter och noveller och även i blandformer. Hennes främsta styrka är att hon inte censurerar sig själv för någon. Vare sig det är orden hon använder, känslorna som kan upplevas obekväma eller mycket av det som kulturellt inte får bli sagt i Sverige.

SAMIR OBEID

Samir Obeid är författare som lever och verkar i Sverige. Han har skrivit ett antal böcker på olika språk (franska, arabiska och svenska). Han har bland annat skrivit "Trista dikter till mitt hemland i död" (arabiska 1975) och "Våra ministerier" (arabiska 2006). Just nu skriver han på två böcker, "Den nya metoden i fransk grammatik" (franska) och "Sten Ringdal, författare från Sverige" (svenska).

SERAR ABDULQADIR

Serar Abdulqadir, Angeredsbo, social entreprenör, ordförande för DANGDUUD (Socialt företag med bokförlag), och författare samt illustratör till ett tiotal tvåspråkiga barnböcker på svenska och somaliska.

SOKOL DEMAKU

Sokol Demaku är journalist, poet, prosaist, pedagog, förläggare och redaktör från Kosovo. Demaku har studerat på pedagogen vid Göteborgs universitet och har arbetat som lärare. Han är utgivare av den albanska kulturtidningen Dituria i Borås, (på svenska “Kunskap”) och för närradiostation på albanska som heter Radio Dituria, (på svenska “Radio Kunskap”) och till en TV-kanal i albansk TV, Dituria, som sänder programmet via Öppna Kanalen i Göteborg. Dessutom har han arbetat som frilansjournalist i det albanska programmet Jehona i Sveriges Radio. Sedan ungdomen har han skrivit poesi. Idag skriver han både berättelser och dikter för vuxna. Är medlem i SFF och FCV i Göteborg från 2011.

SOLEYMAN GHASEMIANI

Soleyman Ghasemiani är en flerspråkig poet och författare från Iran. Han har gett ut elva diktsamlingar på kurdiska och persiska och tre på svenska. Soleymans poesi visar hans samhällsengagemang och önskan om en jämlik och rättvis värld.
Förutom poesi har Soleyman gett ut en novellsamling ”Smärtans gräns” på svenska som utkom 2018. På svenska har han ytterligare sex böcker om sociala frågor bland annat om integration, rasism och barns rättigheter.
Soleyman är också översättare. Han har översatt poeten Ali Rasouli från persiska till svenska. Hans senaste översättning heter ”Som om”, en diktsamling av poeten Axîn Welat från kurdiska som utkom 2019.

SVEZA DACEVA FILIPOVA

Sveza Daceva Filipova är poet, författare och översättare med rötter i Bulgarien. Hennes dikter är samlade i nio diktsamlingar samt presenterade i flera bulgariska, svenska, franska, engelska och arabiska antologier. Inom kort kommer en samling ut med korta berättelser på bulgariska och en diktsamling med hennes dikter översatta till svenska.

TANJA RUSSITA

Författare. Skriver lättlästa böcker för barn på ryska och engelska. Kommer att hålla en workshop för barn utifrån sina böcker.

VERA STREMKOVSKAYA

Vera Stremkovskaya är författare, medlem av Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Väst. Hon är född och uppväxt i Sovjetunionen och har bott största delen av sitt liv i Minsk, Vitryssland, där hon arbetat som advokat för mänskliga rättigheter. Stremkovskaya kom till Sverige 2008 och bor nu på Hisingen, Göteborg. Hon har skrivit sex böcker med poesi och prosa på ryska och hennes uppfostran i den ryska kulturen återspeglas tydligt i hennes litterära verksamhet. Två av böckerna, "Advokaten från Minsk" (memoarer) och "Bravo-bravissimo!" (noveller), är översatta till svenska av Per-Olof Andersson och utgivna i Sverige.

YASMIN OMAR

Yasmin är en 16-årig tjej som går på gymnasiet. Hon kommer från Hisingen, Göteborg och var fínalist i Ortens Bästa Poet 2017. Hon säger så här "Jag har alltid skrivit texter men det var inte förrän cirka ett år sedan jag insåg att mina texter kunde ses som poesi. Jag skriver dikter för att det är ett sätt för mig att förmedla mina känslor med allmänheten. Poesi är mer än bara ord för mig, det är en del av mitt liv i några rader."

ZAHRA HASSAN

Zahra Hassan är författare som har skrivit fyra böcker varav tre på arabiska. Den senaste, "Från Bagdad till Göteborg", är en barnbok på svenska. I Bagdad jobbade hon som journalist, lärare och författare och har nu bott i Sverige i 18 år. Hon skriver också dikter och noveller på svenska.

FÖRLAG / FÖRENINGAR / BOKHANDLAR /
ÖVRIGA LITTERÄRA VERKSAMHETER

ABF GÖTEBORG

Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) är Sveriges ledande studieförbund. De erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar samt kulturarrangemang i alla landets kommuner. ABF Göteborg ger stöd till Angereds bokmässa 2019.

ANDISHE KULTURFÖRENING

Andishe är en interkulturell kulturförening med säte i Göteborg som bland annat driver norra Europas största persiskspråkiga bibliotek. Denna ideella förening vill sprida litteratur på farsi.

ANGEREDS FÖRFATTARSKOLA

Kursen ges vid Folkhögskolan i Angered och verkar i samarbete med olika arrangörer och aktörer i Angered. Kursen görs även i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Angereds författarskola samarrangerar scenen Studion.

ANGEREDS NÄRSJUKHUS

Angereds Närsjukhus är ett toppmodernt sjukhus som erbjuder specialistvård och är beläget mitt i Angered, nära till de boende i Nordost. Angereds Hjältar, barnens beskyddare, är deras sätt att jobba med ”storytelling”. Angereds hjältar är fem pigga figurer som de hoppas sprider glädje, kunskap och nya tankar kring hälsa och livsstil.
Angereds Närsjukhus ger stöd till Angereds bokmässa 2019.

ANGEREDSWEBBEN

Sedan 2004 har Angeredswebben varit Angeredsgymnasiets elevers officiella webbtidning. Tidningens primära målgrupp är Angeredsgymnasiets elever och personal med ett syfte av att sprida information om vad som sker på skolan. Det sekundära syftet och deras strävan är att inifrån ge en bild av en gymnasieskola belägen i förorten i en av Sveriges mest segregerade städer. Om de lyckas med det tror de att de har en webbtidning av riksintresse.

ARABISKA BOKSTAVSCENTRET

Arabiska BokstavsCentret är en förening som har funnits i Angered i mer än 25 år och erbjuder studiecirklar och aktiviteter för vuxna, barn och ungdomar. Modersmålsundervisning för barn och ungdomar är en av de mest efterfrågade cirklarna. Förra året startades en läs- och kreativitetsklubb där barnen stöds, uppmuntras och ges möjlighet att uttrycka sina åsikter, förklara sina tankar och använda sin fantasi skriftligt. Under bokmässan kommer några av barnen i klubben bland annat ställa ut sina berättelser, läsa berättelserna på arabiska samt återberätta dem på svenska.

BOKFÖRLAGET DAIDALOS

Bokförlaget Daidalos är baserat i Bergsjön och har sedan starten 1982 givit ut böcker med fokus på samhällsvetenskap, filosofi, politisk debatt, pedagogik och essäistik.

BOKFÖRLAGET KORPEN

Sedan 1975 ger Korpen ut böcker med idéer och analyser. Av människan och samhället, av vetenskapen och konsten och livet. Korpen väljer oftast böcker i gränstrakter och motströms. För att komma till källan måste man ju simma motströms. Bland Korpens böcker finner du därför såväl essäer, kursböcker och aforismer, som guideböcker, kokböcker och en och annan roman.

BOKFÖRLAGET TRANAN

Bokförlaget Tranan gav ut sin första bok 1992, och var från början inriktat på asiatisk litteratur. Idag har vi publicerat närmare 300 titlar, med en utgivningstakt på cirka 25 nya böcker om året. Förlaget är främst inriktat på översatt skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och andra språkområden som ofta försummas på den svenska bokmarknaden.

BOKMÄSSAN

Länge leve ordet! Bokmässan – Nordens största kulturevenemang med 85 000 besök årligen – har i år tre teman: Sydkorea (hedersgäst och temaland), Medievetenhet (MIK) och Jämställdhet. Ta del av seminarier, scenprogram, debatter, möt författare och utställare. Bokmässan 2019 arrangeras 26–29 september på Svenska Mässan i Göteborg. Bokmässan delar ut bokpåsar till de 300 första besökarna på Angereds bokmässa som bland annat innehåller entrébiljett till Bokmässan helgen efter Angereds bokmässa och en massa annat smått och gott. Bokmässan arrangerar också ett författarsamtal mellan Pooneh Rohi och Khashayar Naderehvandi. Läs pressmeddelandet om vårt samarbete här.

CELANDERS FÖRLAG

Celanders förlag är ett litet, oberoende förlag med bred utgivning. De arbetar för att ge spridning åt progressiv skön- och facklitteratur; skärpt utan att vara akademisk, lättillgänglig, men inte populistisk. De vill bereda plats åt både fördjupade analyser och nyskapande litteratur.

DOKUMENT PRESS

Dokument Press är både ett bokförlag och ett kunskapsförmedlande företag med rötterna i den svenska hiphopkulturen. Förlaget startade år 2000, men ursprunget finns i graffititidskriften "UP" som grundades 1992. Idag har de breddat sig till att omfatta alla sorters urbankulturella uttryck. Dokument Press ger ut böcker med anknytning till urban kultur: konst, musik, foto, gatukonst, stadsplanering och målarböcker.

FENIX FÖRLAG

Fenix är ett nystartat förlag inom Bonnierförlagen med mål att nå nya målgrupper och möjliggöra för barn att läsa litteratur på sitt modersmål. Ett förlag med barn- & ungdomslitteratur för arabisktalande läsare. Fenix ger ut svenska böcker som översätts till arabiska och arabiska originalböcker. Fenix ska vara en brygga mellan två kulturer. Om man har kommit hit från ett annat land vill de att man ska känna sig stolt över sitt ursprung och välkommen till Sverige.

FOLKETS HUS HAMMARKULLEN

Folkets Hus i Hammarkullen är en förening som är öppen för alla. Deras vision är att vara en öppen mötesplats för demokrati, gemenskap, kulturliv och personlig bildning. I Folkets Hus kan du delta i kulturverksamheten eller ta del av den, hyra en lokal för möte eller fest, starta en studiecirkel eller förverkliga en idé. Folkets Hus Hammarkullen är en av samarrangörerna till Angereds bokmässa 2019.

FOLKETS HUS OCH PARKER

Människor vill träffas och uppleva saker tillsammans. Folkets Hus och Parker är en folkrörelse med fler än 500 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker, biografer och liknande lokala arrangörer i hela landet – alla viktiga och uppskattade mötesplatser och kulturbärare. Bakom mötesplatserna står tusentals eldsjälar, slitvargar och entusiastiska proffs – både ideellt engagerade och anställda.
Riksorganisationen är indelad i SJU REGIONER som tillsammans täcker hela landet. Var och en av dem är en aktiv regional aktör gentemot landsting, föreningsliv, organisationer och andra regionala nätverk.

FÖRENINGEN SMÅ STORVERK

Föreningen Små Storverk består av en samling musiker och pedagoger som på olika sätt har kopplingar till det musik & poesiarbete som pågått inom grundskolan och kulturskolan i Angered under lång tid. Via böcker och skivor sprider föreningen sång och musik som skapats i nära samarbete med barn och unga i Angered.
“Blommor och kärlek - mer om barn, poesi och musik”
​En bok med dikter och sånger skapade av barn i Angered.
En bok som i bild och text skildrar möten mellan barn och vuxna.
En bok som de hoppas kan inspirera till att leka och skapa tillsammans.

FÖRFATTARCENTRUM VÄST

Författarcentrum Väst omfattar Västra Götaland, Halland och Värmland. Föreningen har cirka 350 yrkesverksamma författare som medlemmar. Via Författarförmedlingen förmedlar de författarframträdanden i framförallt skolor och bibliotek. De arrangerar olika litterära evenemang för allmänheten och driver också olika frågor med anknytning till litteratur. Det kan vara allt från yttrandefrihet till att värna lokala bibliotek. De kombinerar det litterära med engagemang för ett gott samhälle med bland annat inriktning på läsfrämjande, integration och ungdomar.

GLOBALA TANTER

Globala Tanter består av konstnärer bosatta i Sverige med ursprung från Asien. Globala Tanter har skapat och medverkat i aktiviteter för att öka den interkulturella dialogen i staden och belyst frågor om representation, migration/globalisering, könsroller, kulturella skillnader och egenmakt.
De har identifierat att de behöver utforska och lyfta upp röster som vittnar om kamp och motstånd i en konstnärlig kontext.

GLÄNTA

Glänta Produktion har sedan den första utgåvan 1999 givit ut ett åttiotal böcker. Utgivningen rör sig ledigt över gränserna mellan teori och politik, filosofi och litteratur, forskning och konst, ofta i essäform.

GÖTEBORGS LITTERATURHUS

Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen – i all sin mångsidighet – står i centrum. Föreningens syfte är att ta tillvara på allmänhetens och medlemmarnas litterära engagemang och verksamheten präglas av ett öppet och nyfiket förhållningssätt till de sätt litteraturen tar plats i världen.

HUMANISTISKA FAKULTETEN/GÖTEBORGS UNIVERSITET

Humanistiska fakulteten är platsen för frågor som rör mänskliga existensvillkor; människans historia, samtid och framtid. På våra sex olika institutioner undersöker vi människans kultur och traditioner från förhistorisk och historisk tid fram till idag. Vi utforskar verkligheten, de fotspår vi människor lämnar efter oss, språk, religion, filosofiska idéer, litterära verk, musik, åsikter, vårt sätt att tänka, hur vi ser på världen vi lever i och så mycket mer.

Människor med kunskaper om språk, litteratur, historia och filosofi är bärare av ett historiskt arv som ger djup och sammanhang åt livet. De avgörande frågorna imorgon kommer att ställas på samma sätt som de ställdes i klassisk tid; vad är en människa? Och vart är vi på väg?

KARAVAN

- litterär tidskrift på resa mellan kulturer
Från Afrika, Asien och Latinamerika kommer en ny, omvälvande litteratur som är i färd med att förändra världslitteraturen av idag. Karavan sätter sökarsiktet på södra halvklotet och introducerar spännande författarskap från tre kontinenter med skönlitterära texter och bakgrundsartiklar. Tidskriften utkommer fyra gånger om året sedan starten 1992. I anslutning till utgivningen arrangeras litterära evenemang av olika slag.

KLUBB FENIX

Klubb Fenix är ett nätverk inom Författarcentrum Väst för författare med annat modersmål än svenska. De utgår från exilförfattarnas särskilda situation och byter erfarenheter, stödjer varandra och startar olika projekt. Därigenom vill de ta aktiv del i Sveriges kulturliv. Med sina olika historiska erfarenheter och kulturtraditioner i bagaget hoppas de kunna visa på hur kulturell mångfald kan berika vårt samhälle. Från Klubb Fenix deltar: Sokol Demaku, Sveza Daceva Filipova, Soleyman Ghasemiani, José Hernán Romero Jaldín, Axîn Welat och Jana Witthed.

KULTUR I VÄST

Kultur i Väst är en förvaltning inom Västra Götalandsregionen. De arbetar för ett brett och inkluderande kulturliv som når och angår invånarna i Västra Götaland. Grunden i deras arbete är att stärka kulturen och dess roll i samhället. Ett av deras viktigaste mål är att fler ska kunna ta del av och utöva kultur. Kultur i Väst ger stöd åt Angereds bokmässa 2019.

KVINNOFOLKHÖGSKOLAN

Kvinnofolkhögskolan är en feministisk folkhögskola, i centrala Göteborg. Här studerar kvinnor och transpersoner i olika åldrar, med olika bakgrund, mål och studievanor.
Kvinnofolkhögskolan har en rad olika kurser. Exempelvis skrivarkursen "Your Silence Will Not Protect You" som fokuserar på skönlitterärt skrivande och utgår från skrivande som ett sätt att vara i dialog med varandra, världen och oss själva. Kursen lånar sitt namn från författaren och aktivisten Audre Lordes tal "The Transformation of Silence into Language and Action" (1977).

KVINNOGRUPPEN ICKE-VITA RÖSTER

Detta är en nyligen formad grupp med tre icke-vita kvinnor som har gemensam kamp inom antirasismen, dekolonial och intersektionell feminism. Vi uttrycker oss huvudsakligen på spanska men också på andra språk (portugisiska). De är aktivister, artister och skriver med olika erfarenheter.

LATINAMERIKANSK LITTERÄR AFTON

En kulturafton där latinamerikanska författare och poeter bosatta i Sverige visar det bästa ur sin produktion. Arrangemanget har i år gjorts i fem år på Kulturhuset Blå Stället och görs i samarbete med författaren Yarko Rhea Salazar som också är en av initiativtagarna till Angereds bokmässa.

LIBERACIÓN

Liberación publiceras sedan 1981 och är den tidskriften på spanska som har publicerats längst i Sverige med information av politisk, social och kulturell karaktär om Latinamerika, världen och Sverige. Liberación stödjer och framhäver i sina sidor allt som rör latinamerikaner bosatta i Sverige.

MIX POETRY - NOUR ENABTAWI, SARA GARIB OCH YASMIN ELEMAN

Föreningen Mix Poetry startade efter att projektet och slampoesi tävlingen Ortens bästa poet lades ner. Alla tre som sitter i styrelsen var med i tävlingen och fick alla chansen att dela med sig av sin poesi. Eftersom de fick en plattform och en trygg scen att göra sina röster hörda på vill de med den här föreningen göra det samma för andra barn och ungdomar. Mix Poetry är en poesiförening där mixade stilar, identiteter och bakgrunder möts.
Föreningens skapare:
Nour Enabtawi är 17 år gammal, läser naturvetenskap andra året på gymnasiet. Jobbat med poesi i 4 år och startskottet började under grundskolan då hon först började skriva för sig själv och sen sakta men säkert började läsa upp det hon skrivit för sina allra närmaste vänner och fick bra respons och ville ta sig till nästa nivå. 2018 deltog hon i Ortens bästa poet och kom på plats tre och åkte därför till slutspelet i Stockholm.
Sara Garib tog hem titeln Ortens bästa Poet, Göteborg 2018. På samma poetryslam-scen gjorde hon debut med texter om livet mellan husen. I sina dikter skriver hon om the struggle of en ”andragenerationare”; att vara ung och ha mixade identiteter. Idag är hon ordförande i den nystartade poesiföreningen MixPoetry.
Yasmin Elemam
Info kommer.

NÄTVERKSTAN KULTURTIDSKRIFTER

Nätverkstan Kulturtidskrifters syfte är att vara ett stöd för svenska kulturtidskrifter på bästa möjliga sätt. De arbetar ständigt med att förbättra och förenkla distribution, för att synliggöra, sprida och marknadsföra tidskrifterna samt för att tillhandahålla utrustning på både fysiska och digitala plattformar. De strävar efter att hjälpa kulturtidskrifterna nå läsare både via vårt återförsäljarnätverk och våra utåtriktade aktiviteter.

ORD&BILD

I 126 år har Tidskriften Ord&Bild varit en röst i samtiden, en plats för konst- kultur- och samhällsdebatt, för såväl nyskriven svensk som nyöversatt utländsk prosa och poesi, för essäistik och gränsöverskridande skapande mellan ord och bild. Idag är Ord&Bild en oberoende radikal tidskrift och Sveriges äldsta kulturtidskrift.
På mässan arrangerar de ett samtal med Mariam Dalhoumi.

ORDFRONT FÖRLAG

Ordfront Förlag är ett oberoende bokförlag som ger ut samhällsdebatt, historia, kulturhistoria, samt handböcker i skrivandets hantverk, demokrati och folkbildning – och förstås högkvalitativ skönlitteratur. Ordfront har alltid kämpat för yttrandefrihet, demokrati och jämlikhet. Ingen frihet kan finnas utan jämlikhet, ingen jämlikhet utan kunskap. Nu fyller de femtio år och tycker det är extra roligt att vara med på Angereds bokmässa. Tillsammans med Bokmässan i Göteborg bidrar de med 300 gratis bokpåsar till mässans besökare med de två viktiga böckerna - "Third Culture kids" och "Araben". Dessutom ett författarframträdande med Pooneh Rohi i samtal med Khashayar Naderehvandi.

ORDSPÅR

Ordspår förlag publicerar poesi och poetiska samlingar för alla åldrar. Ordspår har som ändamål att värna om mångspråkigheten i Sverige.

RIKSFÖRENINGEN GRUNDEN, SVERIGE

Riksföreningen Grunden bildades den 7 november 2009. Idag finns de i alla väderstreck och de bildar alltjämt nya Grunden-föreningar i Sverige. Grunden är en religiöst och partipolitiskt oberoende förening för människor med intellektuella funktionsnedsättningar. De arbetar med frågor som är viktiga för sina medlemmar, exempelvis boende, arbete, fritid och jämlikhet. Utöver att arbeta opinionsbildande erbjuder Grunden olika fritidsaktiviteter som exempelvis öppet hus, resor och annat.

ROMANO CENTER I VÄST

Romano Center i Väst erbjuder service till dig som har romsk bakgrund. Här får du råd och stöd i frågor som rör din vardag.
Hit kan du tryggt vända dig om du behöver hjälp med att ta vara på dina rättigheter och möjligheter som invånare i Göteborg.

RÄDDA BARNEN/PÅ LIKA VILLKOR

Rädda Barnen är en global barnrättsorganisation som funnits sedan 1919. De kämpar för barns rätt att överleva, utvecklas och växa upp i trygghet och de finns i över 120 länder, inklusive Sverige. De är politiskt och religiöst obundna och har FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, som grund i allt sitt arbete. I Hjällbo driver de verksamheten På lika villkor där de bland annat arbetar med projektet "Stories of Angered" vars unga deltagare är med och arrangerar Ungdomsscenen på Angereds bokmässa 2019.

SEMAFOR FÖRLAG

Semafor Förlag ger ut mindre eller större upplagor (print on-demand) av skrifter, böcker och e-publikationer. Framförallt är det mångkulturella och flerspråkiga barn- och ungdomsböcker. Bistår även med marknadsföring, grafisk formgivning, logotyper, visitkort, projektidéer och produktion av hemsidor (wordpress).
Utgivning av mångkulturella produktioner:
• böcker för barn- och ungdom
• noveller och romaner
• böcker skrivna på lättläst svenska
• böcker på svenska och ett annat språk i samma bok (läromedel)
• böcker från andra länder som ännu inte översatts till svenska
• böcker på svenska som översätts till ett annat språk

SHABEELE BOOKSHOP

Shabeele Bookshop är en bokhandel i Gårdsten som erbjuder böcker från hela världen. Här hittar du böcker på somaliska, arabiska, swahili, amhariska och oromo men också svenska och engelska. Bokhandeln drivs av Ahmed Nuur.

SPITTOON

Spittoon began in 2014 as a poetry night in Beijing. Since then, it expanded onto fiction, slam, music, visual arts, publishing, and film. Today we have presence in Beijing, Shanghai, Chengdu, Shunyi, Gothenburg, and -soon in- Namibia. Spittoon is a platform for different creative crossovers, with literature as its main component. We also encourage multilingual collaborations and reunite seasoned exponents of the arts along with willful newcomers and first-timers.

TIDSKRIFTEN MEÄNMAA

Tidskriften Meänmaa arbetar för meänkieli och dess kultur, och behandlar språkets gränser och gränslöshet. Tidskriften startades av Bengt Pohjanen 2009. Sedan 2018 sitter en ny och tacksam redaktion för uppgiften att sprida tidskriftens anda. Den nya redaktionen består av Erik Kuoksu, Johan Sammelin, Ralf Rotmalm och Meri Alarcón. Samtliga med rötter i Tornedalen och med en vilja att lyfta det litterära och kulturella i Tornedalen. Redaktionen håller till i Göteborg och Karlstad. Tidskriften utkommer år (2019) i 4 volymer och kommer att innehålla essäer, dikter, recensioner och prosa från, om och till Tornedalen.

”Ko kuolee kieli — kuolee kansa”
“När ett språk dör, dör ett folk”

TIDSKRIFTSVERKSTAN

Tidskriftsverkstan är en intresseförening för kulturtidskrifter med stor bredd bland sina tjugotal medlemmar; såväl väletablerade kulturtidskrifter såväl som mindre, alla med olika inriktningar och målsättningar.

UNA FÖRLAG

Una Förlag publicerar böcker på bosniska och på svenska, mestadels skönlitteratur. Una Förlag distribuerar även andra förlagsböcker från det sydslaviska språkområdet.

URUGUAYS AMBASSAD

Uruguays ambassad i Stockholm arbetar nu med ett projekt om att översätta klassiska uruguayanska barnböcker till svenska. Ambassadör sedan 2016 är Santiago Wins.

VUXNA I LÄRANDE (VIL)

Vuxna i Lärande (ViL) är ett samarbete mellan Arbetsmarknad-och vuxenutbildningen och folkbiblioteken i Göteborg. På folkbiblioteken kan du som vuxenstuderande få hjälp att komma igång med dina studier. Du kan få läxhjälp, tillgång till datorer eller besöka något av våra språkcaféer. ViL erbjuder också biblioteksvisningar, bokprat och lektioner i källkritik m.m. för grupper inom vuxenutbildningen.

VÄRLDSLITTERATURHUSET

Världslitteraturhuset på Gamlestads Torg invigdes den 1 december 2018. Det nya biblioteket är tänkt att bli en ny interkulturell arena för möten och samtal, samtidigt som det är ett bibliotek för alla. Utrymme för berättelser och texter med möjligheter till eget skapande är också en viktig del av Världslitteraturhusets verksamhet.

WEAREPOETRY / SARA NIHAD

Wearepoetry är en nystartad poesiklubb gjord för ungdomar, av ungdomar. Tre helt alldagliga tonåringar från Göteborg som vill få fler unga intresserade av poesi och litteratur genom att hålla i poesikvällar, workshops och regelbundna träffar. Sara Nihad som startade klubben är själv 17 år och har skrivit poesi ett bra tag nu. Tillsammans med sina två vänner fick hon inspirationen till att sprida glädjen som poesin har givit henne, i form av en poesiklubb. De strävar efter att en dag få bli en officiell förening i Göteborg.