Panelsamtal 2018 med Alexandra Pascalidou, Nabila Abdul Fattah, Zhiwar Rashid och José Romero. Fotograf: RenéeTImlin.

Angereds bokmässa 2019

2018 var det premiär för Angereds bokmässa - en ny arena för skrivande personer både i Angered och andra förorter och dessutom med internationella gäster. Syftet var att skapa en ny litteraturscen belägen på en spännande plats utanför stadskärnan och framför allt att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden. Det är med stor glädje vi nu äntligen kan meddela att… vi gör det igen!

VEM FÅR VARA MED?
Du som skriver och bor eller verkar i Angered eller annan förort.
Skriver du på ett annat språk än svenska är du välkommen även
om du inte bor i förorten.
Du behöver INTE vara publicerad.

Intresseanmälan görs i formuläret via länken här

Arrangemanget är politiskt obundet och alla som står för alla människors lika värde är välkomna att delta. Arrangörsgruppen förbehåller sig rätten att besluta om medverkande samt att göra ett urval av utställare vid överbokning.

 

Om Angereds bokmässa

Premiären för Angereds bokmässa, som ägde rum på Kulturhuset Blå Stället i september 2018, kan bara betraktas som en succé ur alla aspekter. En stor publik hittade hit, en blandning av vana och nya mässbesökare från Angered och hela Göteborg. Relevanta och högaktuella teman på seminarierna, spännande författarläsningar där publiken fick möta både kända och okända författare med fantastiska berättelser, förlag och organisationer på plats, workshops, sex olika scener och över 40 bokbord.
Här fanns även publika dragplåster som författaren och journalisten Alexandra Pascalidou som även höll i panelsamtal.

Det allmänna omdömet – både från besökare, medverkande och press - var att Angereds bokmässa stod för något helt nytt och annorlunda: en arena där fokus verkligen låg på litteraturen och poesin och där publiken gavs chansen att komma nära sina favoritförfattare - och upptäcka nya - i en vänlig, lugn, varm, myllrande och syrerik litteraturatmosfär. Angereds bokmässa 2018 visade vilken kraft, generositet, organisationsförmåga och dolda litteraturskatter som finns i förorten.

Eftersom mässan blev en succé och då vi ville förvalta det stora engagemanget och gensvaret från alla inblandade - besökare, medverkande och samarbetspartners – kände vi att initiativet att skapa en ny litteraturscen i Göteborg måste få en fortsättning. Därför påbörjar vi nu – med stor entusiasm - arbetet med att ta Angereds bokmässa vidare till en andra upplaga!


BAKGRUND OCH SYFTE

Göteborgs Nya Litteraturscen - Angereds bokmässa - är en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.

Initiativet till Angereds bokmässa kom från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. De såg att det fanns ett behov av en litterär arena utanför stadskärnan med fokus på författare från förorten och från minoriteter, inhemska såväl som invandrade. Idén uppstod helt enkelt för att inspirera och ge röst åt fler skrivande personer och för att ge författare och litteraturaktörer möjlighet att mötas och att nå en ny publik.

Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i Litteratur-Sverige idag. Med fri entré hoppas vi nå både gamla och nya besökare som annars kanske inte har möjlighet att gå.

Arrangemanget genomförs av Kulturhuset Blå Stället i samarbete med Folkets Hus Hammarkullen, Blå Ställets Vänner och Angereds bibliotek med stöd av ABF Göteborg, Kultur i Väst och Angereds Närsjukhus. Ungdomsscenen arrangeras i samarbete med Rädda Barnen. Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum med extra fokus på Kultur och Upplysning 2019.

INNEHÅLL
Liksom 2018 kommer Angereds bokmässa att innehålla flera scener, författarframträdanden, läsningar, panelsamtal och bokbord med författare, förlag och organisationer. Förutom anmälda medverkande kommer vi även att ha specialinbjudna gäster. Nya programinslag kan tillkomma under arbetets gång.


INFORMATION
Tid: lördag 21 september 2019. Kl 12-18.
Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, Angered C.
Spårvagn 4, 8, 9 till Angered C.
 

KONTAKTPERSONER 
Anni-Frid Frisk

Producent Samhälle & samtal, Kulturhuset Blå Stället
E-post: bokmassa@angered.goteborg.se
Tel: 072-514 36 69

José H. Romero
Författare & poet / Folkets Hus Hammarkullen
E-post: wara19@hotmail.com
Tel: 070-859 23 88

Logotyper

Fillista_1