Tellus kulturfestival

Sedan 2014 hålls tidigt varje höst en kulturfestival på Rymdtorget i Bergsjön. Datum och program för 2020 års festival är ännu inte bestämt.

Tellusfestivalen 2019

Den 14 september 2019 klockan 12-18 går den årliga Tellusfestivalen av stapeln på Rymdtorget i Bergsjön.

För sjätte året i rad arrangeras festivalen i syfte att lyfta processen med det framtida kulturhuset som skall ligga på Rymdtorget i Bergsjön. Dagen kommer att fyllas med aktiviteter, föreningar, workshops, musik, konst, mat, uppträdanden, loppis m.m. Varje år besöks festivalen av flera tusen personer.

En dag för alla

Tellus kultur- och demokratifestival är en dag för alla och det är människor som bor eller jobbar i vår stadsdel som är med och skapar den, föreningar, kulturskolan, fritidsgårdar, skolor, äldreomsorgen. Självklart vill vi att människor från hela Göteborg ska komma och se vad vi här i Östra Göteborg har att erbjuda.

Program

Tellus kultur- och demokratifestival är en dag för alla och det är människor som bor eller jobbar i vår stadsdel som är med och skapar den, föreningar, kulturskolan, fritidsgårdar, skolor, äldreomsorgen. Självklart vill vi att människor från hela Göteborg ska komma och se vad vi här i Östra Göteborg har att erbjuda.

Om det inte står något annat så pågår aktiviteten under hela festivaldagen, kl 12-18. På plats finns kartor som visar mer precis var de olika aktiviteterna håller till. Du kan också fråga vid informationsbordet utanför biblioteket. Ladda ner ett program som PDF här.

Kulturhuset i Bergsjön – Sätt färg på Göteborg
Titta in i det nya kulturhuset. Med VR-teknik har du möjlighet att gå en rundvandring i det nya kulturhuset. Arrangör Higab och Sweco.

Sätt färg på kulturhuset
Delta i vår workshop där du kan måla bilder som kommer att pryda byggplatsen för det nya kulturhuset. Arrangör: Higab och Veidekke i samarbete med Sätt färg på Göteborg.

Kapten Kryp Cykelevent
Kom och prova på hur lätt det är att ta sig fram och transpor­tera saker med hjälp av en cykel. Vi och vår miljö har mycket att vinna på om vi kan ersätta de korta bilresorna med last­cykel. Stora som små får testa! Hjälm finns att låna på plats. Kapten Kryp tar också med sig sin Krypomobil, en cykel som alltid är rustad för nya äventyr, kl. 12-16.

Räddningstjänsten/ Människan bakom uniformen
Testa på hur det är att vara brandman. Räddningstjänsten är på plats kl. 13–15 och visar hur man släcker en brand. Pärla pärlplattor med MBU-ambassadörerna!

Angereds Närsjukhus
Här kan du träffa sjukvårdspersonal från flera olika mottag­ningar. Testa dina lungor i vår spirometer eller ta med din nalle för att plåstra om den tillsammans med erfarna sjuksköterskor i vår nalleakut. Prata om kvinnohälsa eller en hälsosam livsstil och vad det betyder för dig. Dessutom får du träffa Angereds Närsjukhushjälte Frutto-Lee som bjuder på äpplen, kramar och high-fives.

Läxhjälpen och Chalmers
Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen har aktiviteter och information om läxhjälpen och föräldrasamverkan. Försäljning av fika. Mate­matiska klurigheter och lekar med studentföreningen Intize från Chalmers.

Allas Atelje – Konstepidemin
Med lera, pinnar och annat material bygger vi vidare på vår jordglob och skapar nya världar, stjärnor, rymdskepp och planeter. Kom och skapa nya galaxer med Allas Ateljé i vår lokal på Rymdtorget eller måla rymdmotiv på as­falten ute på torget. Drop-in, hela familjen är välkommen.

Kulturskolans scen
Elever från kulturskolan i Östra Göteborg bjuder på uppträdanden hela dagen!

Prova på kulturskolan
Ta chansen att prova på spännande aktiviteter och ta ett kliv in i kulturskolan – för dig 6–19 år som vill förverkliga dina drömmar!

Mini-Fredsloppet
För alla barn i årskurs 3–9. Alla deltagare får en medalj och en gratis plats på Stora Fredsloppet i Slottskogen. Anmälan kl. 12–14, start kl. 14 bakom Rymdtorget 3, prisutdelning kl. 16.

Street games
Prova på olika idrotter med föreningar från stadsdelen.

Klättra på drickabackar!
Med sele och säkring kan du klättra upp i skyn på drickabackar, endast antalet drickabackar och din egen höjdrädsla sätter grän­serna. Du får gärna passa på att fråga oss om scouting och vad det är för något. Följ Scoutkåren Göta Lejon på Facebook, där uppdaterar vi under festivalen med kö-status för backklättringen.

Skogspromenad
Skogspromenader är ett av tre vinnande medborgarförslag och genomförs av Tikitut community-based tourism tillsammans med promenadvärdar som bor i Östra Göteborg. Vi samlas på Rymdtorget 5 kl. 14 för en gemensam promenad.

Fritid i Östra Göteborg
Kom och få information om vad du som är ung kan göra på din fritid i Östra Göteborg. Du har även möjlighet att göra en speedansökan om projektpengar till Kronometern och få svar på plats.

Human nature POP-UP – En cyklande utställning
Hållbarhet, konsumtion och möjliga omställningar för planetens framtid. En utställning med utgångspunkt i museets samlingar och olika forskningsprojekt.

Fixa grejen!
Naturskyddsföreningen är på plats och ger roliga tips kring hur du kan förlänga livet på dina prylar och göra en insats för klimatet och miljön.

Workshop Gatukonst - Bob kulturförening och Kvinnocenter i Bergsjön
Måla med kritor och vattenfärg på mobila väggar av kartong/ papper och på asfalten. De färdiga konstverken kommer att ställas ut senare i november i samband med Konstrundan i Östra Göteborg. Leds av konstnärerna Benny Cruz och Aram Aziz.

Låna en politiker på Bergsjöns bibliotek!
Ta chansen och prata med en lokal politiker om det du tycker är viktigt. Boka tid för ett enskilt samtal i 20 minuter. Det finns åtta pass att välja mellan under tiden 12–16. Boka på 031-365 30 24, lanapolitiker@ostra.goteborg.se eller kom in på Bergsjöns bibliotek och prata med personalen.

Ung i Bergsjön!
Kom och se teater Bataljons föreställning Ung i Bergsjön som bygger på texter av elever från Sandeklevsskolan åk 7, kl. 14.

Värsta boken!
Är du mellan 13–25 år så får du en bok alldeles GRATIS! Kom förbi biblioteket kl. 13 och plocka med dig en att ta hem, läsa och ställa i hyllan eller ge till en kompis. Och har du svårt att välja? Fråga oss, vi kan komma med boktips!

Vuxna i lärande – ViL
Vi erbjuder biblioteksservice för dig som är vuxen och studerar och behöver hjälp med att komma igång med dina studier, få läxhjälp, använda studiedatorer eller besöka våra språkcaféer. Vuxna i Lä­rande (ViL) är ett samarbete mellan Arbetsmarknad och Vuxenut­bildning och folkbiblioteken i Göteborg.

Göteborgs National Dans Sällskap 12–12.30
Kom och dansa folkdans.

Bergsjöloppet: Prisutdelning och SKILLTWINS 12.50–13.20
Josef och Jakob El-Zein har med sina fantastiska skills skapat en av världens största fotbollskanaler, med över 2 miljoner följare på YouTube.

Testa dans med Konstra 13.50–14.30
En kreativ dansworkshop där vi utforskar vad dans är och kan vara när vi möts i våra olika funktionsförutsättningar och dansar tillsammans.

Eritreanska Föreningen i Kortedala 15–15.30
Eritreansk folkdans.

Kulturskolan i Östra Göteborg 15.50–16.20
Dans plus prova på.

Nigerianska föreningen 16.35–17.05
Nigeriansk dans Masquerade.

Somaliska-svenska Vänskapsföreningen 17.20–17.50
Somalisk folkdans.

Karibu och Space 12.30–12.50
Konsert med ungdomar från Karibu och Space.

Linedance 13.20–13.50
Se och prova på Linedance med stadsdelens seniorer.

Poesi – Sara Garib 14.30–15
Sara Garib, tog hem titeln Ortens bästa poet Göteborg 2018. På samma poetryslam scen gjorde hon sin debut med sina texter om livet mellan husen. Idag är hon ordförande i poesiföreningen Mix Poetry

Tanzaniano 15.30–15.45
Reggae och Afrobeat.

Eric Olsson Widjaja 16.20–16.35
Gitarr och sång.

Abeeza 17.05–17.20
En Kinyarwanda traditionell dans från Rwanda.

Familjedag med Familjebostäder
Välkommen till Familjebostäder under Tellusfestivalen! Du kan hoppa på hoppborgar, spela schack, äta popcorn och sockervadd och annat skoj!

Bergsjöns kyrka/Sensus
Bergsjöns kyrka och café är öppet. Försäljning av Textilateljé Bergsjön. Inspireras av återbruk och textila hantverk! Försäljning av secondhandvaror med mera. Träffa Sensus studieförbund.

Kulturhusföreningen i Bergsjön firar!
Välkommen att skåla med oss för vårt nya namn och verksamhetens nystart på Galaxen. Till­sammans skapar vi en mötesplats med soffor, häng, musik och kreativ verkstad där vi ställer världens viktigaste frågor, till en kompis, till föreningen eller till klotterplanket.

Tellusfestivalen arrangeras av Göteborgs Stad Kulturhus Bergsjön i samarbete med:

  • Göteborgslokaler
  • Higab
  • Bergsjön 2021
  • Balder
  • Familjebostäder
  • I love 415

Affischtävling

Det börjar bli en tradition att Östra Göteborgs sjätteklassare får tävla om vem som ska göra underlaget till Tellusfestivalens affisch. Juryn bestod i år av Östra Göteborgs ungdomsråd och vinnaren presenteras på sommarkalaset på Kortedala torg den 8 juni. Vann gjorde Solbackeskolan klass 6C.

Mer information

Katja Ahlsell, Kulturhus Bergsjön
Telefon 031-365 46 58
E-post: kulturhusbergsjon@ostra.goteborg.se